Vad har stickning och heavy metal gemensamt? Heavy Metal Knitting World Championship!

Reklam

Snart är det dags för final i första upplagan av  Heavy Metal Knitting World Championships! Det går av stapeln den 11 juli i Joensuu, Finland. Det hela går ut på att sticka till tung musik. Av nyfikenhet om detta evenemang ställde vi några frågor till Iina / Heavy Metal Knitting team.

Hur och var fick ni idén till detta?

Idén till detta event kom från typ ingenstans, var nån sorts ”hjärnfjärt”. (skratt) En finsk radioreporter på YLE (finskt public service sändningsföretag) gjorde en intervju om ett annat hantverksevenemang och under intervjun började reportern att undra om det var möjligt att sticka med stängda ögon, med hänvisning till Yngwie Malmsteen. Svaret blev: Ja, det är naturligtvis möjligt…  Och därifrån kom iden att kombinera heavy metal och stickning.

De flesta metalmusiker brukar vara män, tror du att det kommer att vara det omvända i den här tävlingen?

När det gäller kön, har vi fått in fler semifinal bidrag från kvinnor, men i den här tävlingen är attityden det enda som räknas. Totalt har det anmälts tävlande från 13 länder, Finland inräknat och i dagarna får vi veta vilka som blir finalisterna som kommer att uppträda live på scen den 11 juli i Joensuu.

Har det någon betydelse för chansen att vinna vilket motiv man stickar?

Motivet räknas inte, attityden räknas. Du behöver inte vara ett stickningsproffs för att vinna. Det hela handlar om att ha kul och visa att du har det. Finalisterna behöver ha ett oavslutat stickat arbete på scenen medan man utför det, men formen eller motivet i det stickade arbetet kommer inte att specificeras.