Fem frågor till Orion White

Reklam

Stockholmbaserade Orion White släppte singeln ”Lovestruck” i mitten av  juni. En luftig och varmt nostalgisk sommarlåt för ljuva sommarnätter. 

Du, Orion White, lär ha skrivit musik sen du var 14 år, vad fick dig att börja med det?

Jag minns det som att det började med att jag klinkade egna melodier på varje gång jag stötte på ett piano, typ i plugget och hos vänner. När jag tänker efter började det nog faktiskt rätt tidigt. Vet inte exakt när det började bli mer riktiga låtar, men var nog där kring 14-16 någon gång. För mig blev det ett sätt att ta känslor och händelser som påverkat mig och skapa något av dem, ge dem ett syfte eller en mening. Men också bara en enkel tillfredsställelse av att skapa melodier.

Har du skrivit låtar till andra artister?

Mja, jag har haft sessions med olika artister. Den ena gick sådär, och den andra gick bättre och resulterade i en färdig låt. Jag tycker det är svårt när man skriver åt andra. Helt plötsligt måste jag tänka på att soundet ska passa artisten man skriver med/till och texten ska vara relaterbar för hen osv. Jag antar att det tar bort en del av det naturliga i skrivandet för mig.

Vad ligger bakom namnet Orion White?

Styrka och svaghet. När jag tog namnet, kändes det som en bra mask för en då osäker 20-åring att gömma sig bakom i sitt musikskapande.

Vilka är dina förebilder?

Tolkar frågan som vilken musik jag själv lyssnat/lyssnar på. Jag har varit allätare hela mitt liv. Älskade som barn boybands som Backstreet boys, N’sync och Five men även Britney Spears och Spice Girls. Sedan kom jag att älska den lite hårdare, mörkare och rockigare musiken som blev mainstream under 2000-talet: Linkin Park, Evanescence, Green Day, Nightwish osv. Idag kan jag lyssna på allt från Metallica till Justin Bieber.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

Det här är definitivt den svåraste frågan av dessa fem! Mitt svar blir: Envis, känslig, ambitiös och lite lagom konstig.