Faal´s gråzon består av färgrika melodier

Reklam

Ingenting är svart eller vitt för Faal. Han är född i Sverige men har sedan 2 års ålder pendlat mellan två kontinenter. Han anser sig leva i en gråzon mellan sina ursprung. Han liknar det som ett piano med svarta och vita tangenter, där kombinationen blir en fantastisk melodi.
”Jag är melodin skapad från vita Sverige och svarta Gambia. Min musik har många inspirationskällor och för mig är det varken pop, hiphop eller afrobeat utan en Grå kreativ zone, därav namnet på EP:n, Gråa Zoner” säger Faal.
Först ut är singeln ”Mashallah”.

Vad betyder ordet Mashallah för dig?

För mig betyder det att det är skönt att vara vid liv. En tacksamhet att få leva. Tycker att det är ett ord som klingar så fint. Kan vara som en komplimang, typ: Du tog studenten, mashallah, grattis!

Din singel sägs handla om friheten att få tro vad man vill…

Jepp och uppskatta att man får leva sitt bästa liv. Det är inte fokus på tron utan tillståndet att få vara sig själv. Välja sina egna vägar, för ingen människa har rätt att bestämma över någon annan. Vägen som jag valde var att leva mitt liv som innefattar att jag gillar att göra musik, vara med människor och lära mig nya människors sätt att vara och uppskatta vad folk gillar.

Du har en egen label, är tanken att du ska knyta andra artister till den?

Yes. Jag håller på och scoutar för när jag väl plockar upp så vill jag att det ska vara helt rätt. Jag ska kunna investera min tid för att kunna maximera talangen som kvalar in. Jag har några i tankarna som jag snackar med. Så dialogen är igång.

Det engagemanget krockar inte med din egen karriär?

Jag vet att det kan uppstå intressekonflikter, så man måste vara väl utvecklad och helt bekväm med sin ställning. Så jag stressar inte för jag vill inte att det ska bli fel när jag väl signar någon. Vi måste vara på samma plan när jag väl signar någon. Då kan jag ge dem det stöd de behöver när de behöver det.

Till din egen musik plockar du inspiration lite var stans ifrån. Det är pop, hiphop & afrobeat…

Jag brukar säga att mitt artisteri är som ett ex (X). Det har fyra olika pilar och man vet aldrig vilket håll det väljer, men det finns en mittpunkt som håller samman exet. Det är melodierna och kärleken till musik. Jag brukar alltid låta som jag mår. Det ska vara genuint. Sen är det så att jag är uppvuxen med hiphop. När jag var två år flyttade jag till Gambia och där är musikstilen mbalax. Det är sex takter och man vet aldrig vart den vänder. Kroppen liksom bara följer med musiken som talar till en. Oftast är det så att man vet inte var inspirationen kommer ifrån. Det är något som ligger dig nära. Hiphop, afrobeat och pop ligger mig nära så oftast hamnar det inom de ramarna. Det är inte en hel galax utan en planet.

När du gör en låt kommer både text och musik samtidigt eller det ena före det andra?

Förr valde jag ut orden efter hur melodin skulle gå. Efter att ha jobbat med flera olika låtskrivare och musiker så har jag mer uppskattat musiken där jag får vara med i början när det instrumentalt håller på att utformas, där grunden läggs. Jag skriver oftast låten på en session. När jag är i studion så kommer oftast låten där på plats. Jag fokuserar mest på textens innehåll. 70% innehåll och 30% melodi. Det är första steget. Sen kan det finnas melodier som inte smälter samman och de får jag i efterhand rätta till. Så texten brukar jag börja med.

Du blandar olika språk i dina texter…

Exakt. Det är en hobby. (skratt) Det kommer ifrån att jag gick i skolan Gambia och där är det engelskan som är det officiella språket. I Sverige har jag svenskan. Jag känner mig relaterad till de båda språken för den musik jag började lyssna på var på engelska. Jag har kört på engelska fram till 2015. Det kommer även in ord från språket Wolof. Jag använder favoritord som kan sticka ut lite och det visar upp hela mig. Jag är en blandning av svenskan, engelskan och wolof. Det är de tre språken som jag tänker i. I den ordningen.

När vi ändå är inne lite på Gambia, äter man stark mat där?

Ganska, man härdas. Jag minns en gång när jag skulle äta min mosters mat. Jag trodde det var paprika som jag skulle tugga i mig, men det visade sig vara stark habanero. Jag åt den som jag skulle ha gjort med en paprika, men efteråt skrek jag så mycket att de på övervåningen kom för att se om någon hade attackerat mig. Jag kunde inte säga vad som hänt för det brände så i munnen. (skratt) De gillar olika köttgrytor.

När du är på besök i Gambia, brukar du uppträda där då?

För tre år sedan var vi i Gambia och Senegal. Jag hade gjort en låt med en senegalesisk artist som spelades på TV i Senegal. En gemensam vän föreslog att när jag kom dit så skulle jag få träffa musiker i en studio som han fixat. Vi gjorde en massa musik där. Det var magiskt! Det är svårare nu när jag sjunger på svenska.

Vad tycker du är det fina med musik?

Musik är universellt. Jag kan lyssna på fransk rap. Förstår inte vad de säger, men kan känna vad de vill uttrycka. Om du går nånstans där det spelas musik och bara lyssnar. Du behöver inte ens tala för att känna dig delaktig. Det förenar människor och är en av anledningarna till att jag älskar musik. Musiken har låtit mig träffa så många människor och all min glädje har kunnat användas till något positivt.

Lyssna på singeln Mashallah här inför kommande EP:n Gråa Zoner med release 30 augusti.