Thunder har fått till all the right noises

Reklam

Hårdrocksbandet Thunder har charmat så många fans under deras 30-åriga karriär, bland annat undertecknad. Inför att de ska släppa sitt  13e studioalbum All The Right Noises den 12 mars ringde vi upp bandets sångare Danny Bowes för att få veta mer. 

När ni spelade in låtarna för kommande plattan, gick ni då in i studion med ett gäng låtar, spelade in och plockade ut de bästa till albumet?

Förr har vi gjort så. Den här gången tog Luke Morley med sig ett par, tre stycken som han valt ut och så spelade vi in dem. Det resulterade i elva låtar på albumet och några till på dubbelutgåvan. Men det blev inga låtar utöver dem.

Låten Young Man är det en nostalgisk titt i backspegeln?

Nej, den handlar om hur det är att leva idag med alla sociala medier. Hur det måste vara att växa upp i det medielandskap vi har idag.  Man läser och tror lätt att det som står där stämmer. Man matas konstant.

Hur länge är man en ung man?

Så länge som ens käresta säger att hon älskar dig. När jag stiger ur sängen knakar det i varje led, men i huvudet känner jag mig som när jag var tjugo. Så det är svårt att säga.

Och St. George’s Day handlar om flyktingar?

Ja den handlar om de som flytt från sitt land för att undkomma exempelvis krig och kämpar för att kunna leva drägligt i det land de kommer till. Vi som har det bra ställt måste ta emot dem med öppna armar. Det tjänar inte bara de på utan historien igenom kan man se hur fler kulturer berikar ett samhälle.  I dagens samhälle kan man se rasistiska strömningar, tyvärr. Vi glömmer fort hur det var.

Vad döljer sig bakom titeln Don’t Forget To Live Before You Die?

Ta vara på chanserna som livet ger dig. Lär av dina misstag istället för att aldrig gripa tag i de möjligheter som ges. Var inte rädd.

Är vi för rädda att ta chanser?

Man bygger upp egna hinder och tänker att det eller det kommer att hända, vilket begränsar dem. Och livet är kort så ta vara på chanserna när de kommer. Hade inte jag gjort det hade jag inte varit sångare i Thunder till exempel.

Hur kom det sig att du blev en sångare? Många vill gärna gömma sig bakom ett instrument…

När jag var ung ville jag spela trummor. Jag minns att jag stod i en affär och tittade på ett trumset, men jag hade inte råd att köpa det. Så jag fick bli sångare, det var mycket billigare. När Luke behövde en sångare i sitt band sa jag att jag kunde sjunga. Han sa då att jag skulle få bevisa det och frågade då om jag hade en mick. Jag ljög och sa att det hade jag. Jag tog en chans och den gick bra. Hur jag löste det med micken minns jag inte.

Du har aldrig slunkit ner bakom Gary ”Harry” James trumset och provat lite?

Nej det är hans klenoder. Har dock funderat på att köpa mig ett trumset och spela på för skojs skull.

Har du tagit sånglektioner?

Nej. Eller jo jag var en gång hos en sånglärare och sjöng för henne. efter en timme gav hon mig pengarna tillbaka och sa att jag inte behövde komma åter. Vet inte än idag vad hon tyckte om min insats. Jag kan ångra att jag inte tagit mer lektioner för att inte kunna behärska sångtekniken är både mentalt och fysiskt jobbigt. Jag är helt slut efter en konsert.

Är nån annan i familjen musikalisk?

Min ena dotter sånglärare för barn och stormtrivs med det.

Hon är inte med och körar på nån Thunder platta?

Nej det är hon inte. Vi har dock gjort några spelningar ihop, men inte under namnet Thunder.