Matilda Lindell tar sig an ABBAs låtskatt

Reklam

I början av 2020 släppte Matilda Lindell singeln ”One of Us” från hennes kommande EP med ABBA-covers. Efter det kom coronapandemin och satte käppar i hjulet. EP´n sköts på framtiden, men nu är den snart på g. Elfte mars släpper hon singeln ”Dancing Queen”.  Konstant nyfikna som vi är ställde vi några frågor till henne. 

Jag antar att corona krisen påverkar dig som artist…

Ja väldigt mycket. Jag har haft många inställda spelningar och turnéer. Man är otroligt utsatt som musiker. Dessutom så kom jag av mig i min release av mina ABBA-arrangemang. Många artister, stora som små, gjorde nog samma sak, allt hamnade lite på paus. Hela världen har ju förändrats och i början var ovissheten stor.

Då har man inte så mycket annat att falla tillbaka på?

Jag hade tur att jag även är sångpedagog och då hade nån slags inkomst. Så jag har fokuserat mer på det och byggt min voice studio online.

Har du en egen ”Lindells online” kurs?

Haha ja… Flera stycken! Jag undervisar en hel del online nu, framför allt så coachar jag andra sångpedagoger. Det började med att jag i början av pandemin såg efterfrågan på hur man undervisar i sång online. Jag erbjöd då en gratis workshop. Det var en otrolig respons! Så då var det bara att sätta ihop det! (skratt) Jag hade undervisat online i flera år och även tagit många kurser av sångpedagoger i USA som jag beundrar, online-undervisning är väldigt vanligt där. Så jag hade rätt mycket erfarenhet och det kändes viktigt när skolor stängde ner att kunna hjälpa till. Jag är så glad att jag gjorde detta då jag kommit i kontakt med så många sånglärare runt om i Sverige! Och många har fortsatt att ta kurser eller bli coachade av mig vilket är kul.

Du har levt med ABBA under en längre tid och nu kommer dina tolkningar av några av deras låtar…

Ja jag är en av lead-sångarna i tribute-akten ABBA THE CONCERT som turnerar mestadels i USA. Underbar musik som genom året blivit en del av mig! Så nu släpper jag mina egna tolkningar med egna arrangemang. De bekanta melodierna är där, men det är ett helt nytt landskap som jag har skapat med stråkar och avskalad produktion så att det blir mer personligt. Jag hoppas att lyssnaren ska uppleva en ny emotionell resa när de lyssnar. Det är en spännande kontrast!

Något som man har med sig sen barnsben, men som ändå blir något nytt…

Verkligen. ABBAs musik är universell. Över hela världen så känner man till de här låtarna. Även om vi i Sverige verkligen har det i vårt blod.

Spelades det mycket ABBA i ditt hem under din uppväxt?

Det spelades lite ABBA hemma, men inte mer än något annat. Vi var en musikintresserad familj där det spelades mycket radio, LP och CD skivor. Jag minns ABBA Gold skivan i skivsamlingen. (skratt)

Nu när du gör covers på deras låtar misstänker jag att du har varit i kontakt med deras musikförlag…

Precis. I vanliga fall när man gör en cover och inte ändrar melodi eller text så behöver man inte något speciellt tillstånd. Jag hade hört att ABBA är noga och jag ville inte att det skulle bli några problem, så jag hörde av mig till Universal och kollade upp allting. De har även varit med och godkänt själva EP omslaget. Jag har fått ändra det några gånger så att det har blivit enligt deras riktlinjer. De var väldigt gulliga och försökte möta några av mina önskemål och efter några fram och tillbaka så blev det godkänt – kul! Så jag är helt laglig, har alla licenser och ingen kan komma efter mig! (skratt)

Hur många låtar blir det på EP´n?

Det är fyra låtar som jag har arrangerat om, med samarbeten på ett par av låtarna med andra stråkarrangörer. Sen blir det ett bonusspår a cappella. Den tillhörande videon är redan släppt! Om du vill få ett leende på läpparna och sjunga med till en av ABBAs största hits “Money, Money, Money” så får du kolla in den! Innan jag flyttade till USA så var jag medlem i a cappella-gruppen Riltons Vänner i flera år, men nu går det tyvärr inte ihop längre då jag spenderar en hel del tid i USA. Vi gör dock projekt tillsammans fortfarande till min stora glädje. Vi gjorde ett arrangemang till en ABBA låt för några år sedan (mest cred till Sebastian Rilton för det arrangemanget!) och jag tänkte att varför inte inkludera det i mitt projekt. Och det tyckte de också var en rolig idé. Njuter av att jobba med dem så är tacksam att de ville hoppa in i mitt projekt! Så det spåret är alltså lite annorlunda från resten av EP:n som är avskalade versioner med piano eller gitarr och mycket stråk. Det är två låtar med stråkkvartett och de andra två har samma sättning, men de dubblar i fiolen och violan. Det blir lite maffigare. Allt stråk är inspelat live så det är mycket nerv och närhet.

Men ljudbilden blir lite mer sparsmakad?

Ja, det är inte en massa röster som ABBA hade. Jag var tvungen att återupptäcka de här låtarna eftersom ABBA redan har gjort den bästa pop versionen av låtarna. Jag ville göra något helt nytt och då bestämde jag mig för ett koncept utifrån lite hur jag hörde dem. Ville ha lite svensk, nordisk melankoli. På en av låtarna har stråkarrangemanget gjorts mestadels av en amerikan men med mina reharmoniseringar. Så det är ändå en blandning, vilket jag gillar, med influenser från olika håll.

Blir det någon mer singel innan EP´n släpps?

Det blir det, “Dancing Queen”! Som släpps 11:e mars på alla plattformar! Och den 25:e mars kommer en tillhörande video. I min version vill jag fira och lyfta upp kvinnor, det handlar om female empowerment och att tro på sig själv. Att vi tar oss igenom svårigheter genom att stötta varandra.

När du ska ut och spela, blir det då en blandning av ABBA låtar och eget material?

Absolut. På min förra platta så är det också rätt så mycket stråk. Jag gillar ju det! (skratt) Så det passar att väva in dem och ge mig ut på en turné med mer akustisk sättning. Och jag har flera nya låtar på gång som gärna kan ha stråk.

Efter EP´n, blir det mer ABBA musik framöver?

Det har varit en rolig utmaning för mig att arrangera om dem. Det är annorlunda mot när man håller på med sina egna låtar. Jag ville utmana mig själv i att arrangera om nånting som redan fanns. Då blev det så att jag också gick in mer i det och arrangerade mer stråk än jag gjort förut, arrangerade om piano, allt var tydligt exakt hur det skulle vara. Det var en kul utmaning, men jag är supersugen på att spela in min egen musik. Det blir nästa steg. Men jag kommer ta med allt jag lärt mig.

Så dina egna låtar ligger och väntar lite nu?

Det gör dem och de ska bli ännu fler.