Thomas Liedström leker med ord

Reklam

Liedström & Co första popalbum ”Kapitel 8” anlände 2017 där låten ”I union” blev finalist i ”P4 Nästa” och parallellt landade albumets singel ”Snälla Tina” på ”Swedish Independent Chart” och fick radiospelningar runt om i hela landet. Thomas Liedström har sedan debuten gjort ett 40-tal spelningar, bland annat med Jack Vreeswijk, Dan Hylander och Ebbot Lundberg m.fl. Nu senast kom singeln ”Cowboy” och nyfikna som vi är så ringde vi upp Thomas för att få veta mer om den och framtida planer

Din senaste singel Cowboy är det ditt första alster till din kommande platta?

Vi har släppt några singlar efter första plattan och sen kom pandemin och man blev lite loj. Men den här ska hamna på albumet.

Men ingen av singlarna som kommit mellan första plattan och den senaste singeln?

Jo, några ska nog det tänker jag. Planen är att det under 2022 ska komma ett album. Kanhända att det kommer en singel till före det. Troligen i januari eller februari.

Är tanken att ni ska ut och spela när plattan kommer?

Jag skulle vilja ha en liten turné då. Nu efter det här med pandemin så är man sugen att få ge sig ut på vägarna. Det har blivit lite streaming och lite radio, men annars har det stått stilla.

Vad var upprinnelsen till texten på Cowboy?

Det var inget dramatiskt i mitt liv som hade hänt. Det är mycket lek med ord, men andemeningen är att man får anstränga sig för att behaga nån tjej. Man tänjer sig och blir cowboy och till och med Clark Kent och Stålmannen för att det ska passa. Man får anstränga sig för att nå sina mål.

Övriga låtar som kommer att hamna på plattan påminner de om den här på så sätt att de är en lek med ord?

Den här är lite av en vanlig kärlekslåt. De övriga kan vara lite av varje. Lite mer här och nu, då och sen. Svett och blod möter glädje och passion. Lite funderingar och filosofi. Nån låt är lite existentiell och handlar om lite djupare grejer. Så teman varierar, men det är alltid lek med ord.

Hur har gensvaret varit på Cowboy?

Det har varit bra lyssning på den och vi har fått bra kommentarer om den.

Skriver du både text och musik själv?

Ja så är det. Jag har lättast med musiken. Den kommer automatiskt på nåt sätt när jag sitter med min gitarr. Sen så är det alltid något som är på gång. (skratt) Det andra är lite mer hantverk där man bygger. Till 90% så är det så att jag startar med musiken. När jag var i USA några månader utan gitarr så startade jag med texter.

När du startar med musiken så måste du anpassa texten utifrån den. Är det svårt att hitta rätt ord så det passar in?

Man får pussla lite grand för man vill inte gärna göra om musiken. Oftast har man musiken och ett par fraser. Sen får man bygga utifrån musiken. Vissa låtar kan ta otroligt lång tid att göra. Jag har en ren rock´n´roll låt som kom på en halvtimme. Både text och musik. Det är otroligt ovanligt för oftast tar det mycket längre tid. Det finns låtar som jag hållit på med under flera år.

När det kommer till texter har du någon egen förebild?

Det finns många som man är influerad av. Jag lyssnade på svensk musik tidigt och började väl med Cornelis och tidiga plattor med Pugh ärvde jag från mina storasyrror. Thåström är jag uppvuxen med. Peter Le Mark är jättebra. Uffe Lundell är kanon. Winnerbäck och Håkan Hellström. Det finns många. Jag gillar det svenska uttrycket. Vi har lite moll i oss. Man har nog lite svenskt DNA i sig.

Är det ett pusslande med hur du lägger låtarna på albumet?

Det är alltid ett pusslande. Det hade varit ett ännu mer pusslande om man hade givit ut det på vinyl för då blir det två sidor, två början och två slut. Det är tänkt att det ska bli tio låtar på albumet. Det är bra för det begränsar en lite och man får göra ett lite tuffare urval. Men till att börja med så släpps albumet enbart digitalt och sen så får vi se.