Pierre Isacsson – ”Innan slutet”

Reklam

Artisten Pierre Isacsson hade stora musikaliska framgångar på 70-talet. Tillsammans med Family Four vann han Melodifestivalen inte mindre än två gånger och representerade därmed Sverige i Eurovision Song Contest. Han var känd för sin djupa basröst som bland annat känns igen från inspelningar som Lucky Luke, Klas Klättermus och Barna Hedenhös. Men framför allt är det många som förknippar Pierre Isacsson med superhiten ”Då går jag ner i min källare”.

I början av 90-talet arbetade Pierre som underhållare och kryssningsvärd på färjan M/S Estonia. Han hade då legat lågt som artist under några år, men nu var han redo för ett återinträde i rampljuset. Under sensommaren 1994 uppträdde Pierre i ett TV-program med sin nya låt ”Då gömmer jag mig i Eden”. Den var inte helt klar, men Pierre planerade att släppa den färdiga versionen på en fullängdare samma höst. Det blev dock ingen comeback för Pierre Isacsson. Den 28 september 1994 omkom han i Estoniakatastrofen.

Nu, nästan 30 år senare, ger Ludvig sin pappa upprättelse genom att slutföra det album som Pierre Isacsson aldrig hann färdigställa. Ludvig har använt sin pappas röst från tidigare outgivna låtar, skapat nya arrangemang och digitaliserat hans alster. Tidigare i år släpptes ”Eden”, en duett där Ludvigs nyinspelade sång möter Pierres röst från originalinspelningen. Vännen och musikerkollegan Janne Schaffer medverkar på gitarr.

– Vi möts igen och det är otroligt vackert. Mina nya textrader är ett samtal med pappa, samma samtal vi har i mina återkommande drömmar. Det är en längtan, en saknad, men det är också en trygghet. Vi sjunger. Nästan ofattbart. Jag har varit väldigt försiktig med idén om att sjunga tillsammans med pappa, och undvikit det helt. Men mitt i arbete med de andra låtarna föll den här biten bara på plats, som från ingenstans. De nya textraderna kom tillsammans med tårarna och plötsligt hade vi det här samtalet. Plötsligt möttes vi i sången, men också i flykten till det förflutna. Han sjöng om familjen 1994. Jag sjunger om honom 2021, berättar Ludvig.

Ludvig Isacsson växte upp i Gånghester utanför Borås. Numera bor han i Göteborg. Han var endast 9 år när M/S Estonia förliste, och hans pappas öde har påverkat Ludvig, både på ett privat plan men även musikaliskt. I dag är Ludvig själv musiker, precis som sin pappa Pierre. Albumet ”Innan slutet” innehåller låtar som ska spelas, och berättas, live. I april 2022 sätter Ludvig därför upp musikföreställningen ”Innan slutet: Live” på Bryggarsalen i Stockholm.

– Det blir en nostalgisk kväll med gästartister som börjar vid 1969 års ”Du skänker mening åt mitt liv” och fortsätter genom Family Four och pappas solokarriär, till countryn och hans svenska översättning av ”The Gambler”. Kvällen avslutas med fyra låtar från ”Innan slutet” med pappa på förinspelad sång. Med mig har jag bland andra Jan Johansen, berättar Ludvig.

”Innan slutet” släpps i dag den 1 december på Pierres Isacssons födelsedag.