Schakonat är bred i sitt musikskapande

Reklam

Schakonat är en mångfacetterad musiker som har en inneboende förståelse för de flesta musikgenrer. 2018 började Hans Schakonat tillsammans med Ulf Ahlberg skriva på det nya kommande albumet ”This Moment” som släpps den 6 maj 2021. Ett första smakprov är singeln ”Blue” som släpptes i slutet av februari. Hans Schakonat har spelat med många artister genom åren; Glen Hughes (Deep Purple), Totta Näslund, Clas Yngström (Skyhigh), Johan Örjansson och med Krister Classon ”Beatles tribute turné” m.fl. 

Du har varit med ett tag i branschen…

Jag har hållit på sen jag var liten, kan man säga.

Var kom dit musikintresse ifrån? Har du släkt som musicerar?

Nej och det är märkligt. Varken mamma eller pappa är så värst musikaliska, utan jag blev träffad i själ och hjärta av musiken när jag var väldigt ung. Jag kan fortfarande tänka tillbaka på när jag hörde Jimi Hendrix eller Pink Floyd första gången och minnas att man fylldes av en värme på något sätt.

Och då var gitarr det givna instrumentet?

Jag började spela piano i kommunala musikskolan och lärde mig Bach, Beethoven och lite sånt. Men gitarren lockade väldigt mycket. Så sen blev det gitarr, men jag har kvar tangenterna fortfarande. Man kan säga att det är stränginstrument som jag håller på med.

När du skriver dina låtar komponerar du dem på piano/keyboard?

Det blir mest på gitarr. Några låtar har jag gjort på piano och då blir det en annan stil på låten. När jag tänker efter så går det att hitta en låt där jag gjort arrangemang för bastuba, trumpet och banjo. Det blev lite tradjazzaktigt. Det beror på vad det är för sorts låt.

Kan låten vara som ett bångstyrigt barn? Man har tänkt sig en sak, men låten vill dra åt ett annat håll?

Ja, det kan det. Det är så olika det där. Vissa låtar som t ex singeln Blue gjorde vi på en eftermiddag. Vi hittade en gammal grej på Ulfs Ipad som han hade gjort i programmet Garageband. Jag tyckte vi skulle göra något av det, medan han var mer tveksam. Sen så bara small det till och så var den nästan färdig. Så ibland går det fort och ibland tar det lång tid. Man har en himla bra vers, men så håller inte refrängen i förhållande till den. Då får man tänka om och då kan det ta flera dagar.

Det ska bli ett album som släpps den 6 maj…

Det blir en fullängdare med ett gäng alster som vi har knåpat ihop. Jag och Ulf är gamla kompisar som när vi var arton bast såg oss som blivande rockstjärnor. Alla som inte gillade oss var dumma i huvudet, typ. (skratt) Vi har tagit upp tråden på senare år och märkt att det funkar bra. Nu har vi tryckt på gaspedalen och gjort låtar intensivt.

Jobbade ni ihop på albumet ”Schakonat”?

Nej det var jag själv som gjorde det. Då var jag mer solo och hyrde in musiker.

De andra låtarna som hamnar på albumet, har de liknande stuk som Blue?

Vi har haft den diskussionen rätt mycket om vi måste ha en röd tråd så det inte blir för brett, flaxigt, men då har jag sagt att man behöver inte vara rädd för det för i det här sammanhanget så är det samma röst som man hör. Tror att det binder ihop den här plattan. Plattan har reggae, country, bluesjazz, så stilen är nog lite bred. Jag är ganska bred i mitt musikskapande vilket återspeglas på albumet. I stora drag så är det populärmusik. (skratt) Jag har svårt att hålla mig inom en genre.

Du har genom åren spelat med många olika kända artister.

Det blir så när man håller på med musik. Man stöter på den, hamnar i olika sammanhang och det ena leder till det andra.

När du spelat live med andra artister har du då fått svängrum att brodera ut låtarna?

Det varierar väldigt. I det fallet så är man lite mer komphund i bandet och ska lyfta fram artisten. Ändå att man gör det tillsammans med artisten. Ska man få svängrum måste man ta lite initiativ och ta ett kliv framåt.

Som musiker måste det vara mer kul att få sätta sin touch på musiken.

Det har jag gjort genom olika projekt. Då har man kunna sätta sin prägel och sitt sound. Det beror på vilken roll man har. Det måste funka i gruppen. Spelar du back i ett fotbollslag kanske du inte ska ligga på topp och försöka göra mål. (skratt)

Om det blir aktuellt att ge sig ut och spela live, tar du med dig musikerna som du har på albumet då?

Det blir det. Vi repar och ligger i startblocken. Vi är åtta pers i bandet som spelar med munskydd och avstånd (skratt) De som är med på plattan är Emma, Peter, Claes och jag. Vi har gjort en livestreaming och planerar en livespelning i samband med albumsläppet. Vi vill spela live för det låter bra om det här bandet som består av väldigt kompetenta människor.

Hur har ni gjort när ni spelat in det här albumet?

Det ultimata är att vara i en studio och spela in grunderna live och sen så bygger man på det. I det här fallet så startade vi med trummor, bas och gitarr. I vissa fall satt jag hemma och skickade filer ner till Ulf och på nån låt lade vi trummor efteråt. Blivit lite som att bygga med lego. Men det viktigaste är att låten håller i grunden. Kan man spela den på gitarr och sjunga så är det en bra låt. Sen får man se hur man ska klä låten. Reggaelåten var en poplåt från början, men Ulf sa till mig att det skulle vara reggae. Det var något som fattades, men när vi gjorde om den så blev det bra och charmen kom in i bilden.