Maria Wells gillar låtar som passar in i hennes hjärta

Reklam

Billy Dean och Maria Wells Har nyligen släppt singeln ”Crazy”. Med sig har duon världsmusiker som; Mike Brignardello Bas (Dolly Parton, Elvis Presley, Gretchen Wilson, Kenny Rogers m.fl.), Biff Watson, Gitarr (Shania Twain, Keith Urban, Carrie Underwood, Toby Keith m.fl.), Wes Little, Trummor (Robben Ford, Mary McBride, Faith Hill, Tim McGraw m.fl.), Paul Franklin, Steel Guitar (Willie Nelson, Roy Orbison, Loretta Lynn, Hank Williams m.fl.) och med mästaren Robert Wells på piano som även har producerat. Men vad var det som ledde fram till samarbetet, vad mer kan vi vänta oss och vilken är Marias favoritlåt att framföra? 

Vad jag förstår så har låten Crazy fått vänta på att ges ut?

Den har fått vänta lite grand, men sen kände vi att det går inte att vänta längre för det här med coronan tar ju inte slut på ett tag. Och det behövs musik just nu. Vi hade turen att ha spelat in i Nashville innan pandemin bröt ut. Sen färdigställde vi den i Stockholm.

Är Billy Dean och resten av gänget från Nashville personer som du känner sen förut?

Billy lärde vi känna i Florida för ett antal år sen genom gemensamma vänner. Då hade jag ingen aning om vem han var, men förstod snabbt att alla andra amerikaner runt omkring oss förstod vem han var. Vi fattade tycke för varandra direkt Billy, Robban och jag och började jamma ihop. Vi har gjort mycket välgörenhet och konserter runt om i landet med honom. Det största för mig var när vi gjorde CMA Country Festival i Nashville, som lockar hundratusentals besökare från hela världen, samt på den anrika scenen ”Grand Ole Opry”. Man förstår hur stort det är när man kommer dit.

Har ni lärt känna de andra genom Billy?

Ja det har vi gjort. Han sa att han ringer in några kompisar som kan vara med och spela. Och de var ju inte fy skam. (skratt) De har spelat med alla som man kan tänka sig. Dolly Parton, Keith Urban, allihop. Underbara, trevliga, supermusiker hela gänget. Det var ett golden moment.

När ni träffades och spelade in hade då alla sin input eller hade ni bestämt innan att så här vill vi att det ska låta?

Billy, jag och Robban visste vilken form vi ville ha på låten. De skrev ner sina Nashville notes vilket inte är som när man skriver noter här. Jag tror att killarna som kom till den här session hade nog spelat Crazy i hur många olika versioner och tonarter som helst. Så de gick bara in och lirade helt enkelt. Vi spelade alla samtidigt. Några i samma rum, några i enskilda rum. Det var på riktigt på en gång. Riktigt häftigt! Vi har en till låt som väntar på att bli släppt när den är färdigställd. Vi gjorde ett par tre stycken när vi var där.

Foto: Stephanie Paisley-Dean

Kommer de samlas som en EP framöver?

Kan hända att det blir så. Vi sa att vi börjar med att släppa den här först och sen kör vi vidare med de andra. Billy och Robban skriver en del ihop och har några nya låtar som kanske kan komma med när vi samlar ihop låtarna.

Ska ni åka över och spela in dem?

Man hoppas att det ska gå att få åka tillbaka och få spela in fler låtar. Det går hur bra som helst att jobba på två kontinenter, men det är ändå trevligt ner man sitter och gör saker ihop. Man föder bra idéer, speciellt när man ska skriva är det skönt att kunna stöta och blöta.

Ni har gjort en musikvideo, men kan det komma att bli nån streaming?

Det kan absolut hända. Billy gjorde ganska mycket streaming från sitt hem i somras och har nu dragit igång en streaming som han kör, tror det är varje vecka. Vi har pratat om att det ska vi göra också. Vi ska bara hitta hur man synkar för det blir nog lite tidsförskjutning antar jag. Men det ska nog gå att lösa.

Är ni ute och spelar nånting live?

Vi har dragit igång lite grand. I slutet av sommaren så var jag, Robban och Lasse Risbeg (basist) ute och gjorde några spelningar med max 50 personer i publiken. Det har varit jättetrevligt för man har fått hitta nya ställen och de i sin tur har fått hitta på nya varianter att göra föreställningar på. För att det ska gå att framföra säkerhetsmässigt och få det att gå ihop ekonomiskt. Så nu har vi en hel del inbokat i november och december.

Blir det mest runt och i Stockholm ni uppträder då?

Det är ganska mycket runt Stockholm. Vi har även nån spelning i Örebro inbokat.

När ni är ute och spelar händer det då nån gång att ni provar att spela nån låt som ni ännu inte har släppt?

Det händer. Dels för att se hur det känns att spela den live. När vi åker ut har vi aldrig nån spellista för Robban gör spellistorna efter hand. Så Risberg och jag står bara och undrar vilken låt det ska bli. (skratt) Man känner in sin publik på nåt sätt. Men nån gång så måste en låt spelas live för första gången. Då kan man känna att man behöver pilla lite mer där och den måste vara lite mer si och så. Det är en stor fördel att sjunga den inför en publik för att se vad man bör tänka på. Låten Crazy är en fantastisk låt att göra inför publik för jag tror inte det finns nån som inte hört den. Även om man inte gillar country eller även om man är ung så tror jag att man har hört den nån gång. Den får vi jättefin respons på när vi spelar den.

När du säger att Robban inte har nån spellista, det har aldrig hänt att han lite elakt spelat något som han tror att ni inte kan?

(skratt) Nej, det har aldrig hänt. Jag ska inte säga att du frågade det heller så att nån sån tanke dyker upp hos honom. Däremot har det hänt att han börjar på en låt utan att säga vilken det är. Men som tur är känner vi ju oftast igen introt.

Har ni provat att spela den i nån annan version än den som finns som singel?

Nu när vi är här hemma så sjunger jag den själv eftersom Billy är i USA. Kanske skulle säga till Robban att han skulle ta Billys part på den. Vi tyckte det var en rolig grej att göra Crazy som en duett eftersom den inte är gjord som det förut. Vi var i Sun Studio året innan och då bjöd Robban med Billy och Charlie McCoy, legendariske munspelaren som har spelat med alla, och vi gjorde då Bonnie Raitt låten ”I Can´t Make You Love Me” som duett. Det har blivit en liten rolig grej för oss att hitta låtar som inte är duetter och sen göra duetter av dem. För att få en liten egen tappning på det hela.

Då är det fler duetter att vänta?

Det är fler duetter. Nästa som ligger i pipelinen är Christopher Cross ”Help Me Make It Through The Night”. Vi har börjat med lite klassiker som vi gillar. Efter några fler klassiker så kommer det nog att även bli lite eget.

Om vi går tillbaks lite i tiden, när du släppte ditt första soloalbum så samarbetade du med Camilla Läckberg, hur funkade det samarbetet?

Hon är jättebra på att skriva sångtexter. Man kan tänka sig att författare ska vara det, men det är inte så enkelt som man tror för att normalt skriver de en bok på 400 sidor och det ska de nu få ihop på tre minuter. Eftersom det är en story som ska berättas, och orden ska landa rätt i munnen på den som ska sjunga, det ska vara rätt stavelser för tonerna osv. Camilla är väldigt musikalisk och spelade mycket som barn. Och hon är extremt lätt att samarbeta med. Om det var nåt jag kände att det här stämmer inte så slängde jag iväg ett mail och skrev att den här raden funkar inte och swish så kom det inom en kvart tillbaka fyra nya rader med frågan om nån av dem var bra.

Föredrar du att sjunga på svenska eller engelska?

Det spelar inte så stor roll. Ska man sjunga på svenska är det en fördel om det är skrivet på svenska från början för översättningarna kan annars bli lite knepiga. Annars tror jag att man får skriva en helt annan text eller byta ämne för det är ofta svårt att få det lika vackert på svenska när man översätter direkt.

Vilken låt tycker du är roligast att sjunga?

Oj, det där är en fråga som jag vete sjutton om det går att svara på. Förutom Crazy tycker jag om så otroligt mycket olika sorters musik. Jag sjunger gärna jazz, älskar att sjunga country, sjungit dansband och stämsång. Brukar säga att om jag tycker om en låt så spelar det inte så stor roll vilken genrer den kommer ifrån. Bara den passar in i mitt hjärta. Texten betyder jättemycket, men ibland stämmer låtar också bara för att de har en härlig melodi. Men för att svara på din fråga så älskade jag Elvis som liten, sen så lyssnade jag inte på honom så mycket i vuxen ålder, så det får bli ”Love Me Tender.” När vi gjorde Memphis albumet i Nashville fick man hyra studion på kvällstid för på dagen så har de guidade turer. När klockan var halv två på natten och alla ville gå hem så säger Charlie McCoy: ”Varför spelar vi inte in Love Me Tender? Det gjorde jag i den här studion med Elvis.” Det kanske vi inte ska göra just därför.(skratt) Men vi gjorde det i alla fall. Googlade upp texten och körde den bara rakt av. Den har blivit en nygammal favorit. Den är jättehärlig att sjunga. Sen älskar jag förstås alla låtar som Camilla och Robban har skrivit. De har skrivit låtarna till mig då de vet vad jag tycker om och hur jag lägger melodier. En annan favoritlåt som har varit med mig sen 80 – talet är ”Route 66”.