Kreativa Danny Cooltmoore matar ut singlar

Reklam

Danny Cooltmoore är en låtskrivare och artist född och uppväxt i Matfors utanför Sundsvall. DC valde från 1994 att inte vara en del av musikbranschen. From 17 februari 2018 är han tillbaka som låtskrivare och sångare tillsammans med bandet The Great Western Alarm.Cooltmoore släpper ny låt varannan fredag enligt en plan som är skriven fram till midsommar 2022. 

Hur kom idén upp att släppa en singel varannan vecka fram till midsommar 2022?

Jag har så många låtar som ligger och känner att de gör bättre nytta ute i världen än i min lilla låda. Vi lade upp en strategi som var tuff, men kul och lärorik. Sedan så kompar vi riktigt bra jag och Tommy och vi tar oss alltid framåt i alla lägen. Det tillhör dessutom till ovanligheterna att vi är mycket oense om något i skapandet. Nu fick vi tumma lite på intervallerna då Tommy fick tidsbrist och jag håller på att färdigställa en bok. Men nu är vi på gång igen med massor av nytt material.

Hade du ett gäng låtar klara när du startade detta låtmaraton?

Ett par hundra låtar har legat klar i många många år. Efter att ha sållat en del kom vi fram till att ca femtio ”gamla” låtar håller måttet. De har varvats med några fler nyskrivna låtar som ligger i tuben för utgivning. Sjuttio stycken har getts ut medan det ligger fyrtio-fyrtiofem till i planeringen. Sedan tillkommer det nån nyskriven låt varje månad också.

Kommer det kännas tomt när midsommar passerat?

Lite lugnare kommer det att bli senare på året eller nästa år men nu har vi har tio låtar liggande inspelade nu och åtta till ska spelas in under juni juli, alla ska ut innan vintern sedan får vi se. Så länge det är kul att släppa låtar kommer vi alldeles säkert fortsätta med det. Men som svaret ovan finns det mer att göra.

Du gjorde ett musikaliskt uppehåll efter 1994, vad kom det sig?

Prestationsångest, scenskräck och allt vad det kallas. Tog mig inte upp på scenen längre. Kände mig ovärdig. Slutade kalla mig musiker. Köpte en Spelbutik. Bytte liv ordentligt men fortsatte med låttillverkning på hemma basis. Lade alla alster i en låda som jag döpte till Danny Cooltmoore eftersom Dan Henriksson aldrig mer skulle spela musik live.

Måste känts skönt när comebacklåten Sundsvalls öl gick så bra. Men du fick ingen prestationsångest i och med det?

Det kändes riktigt bra och när låten ”Dont Come Knocking On My Door” ramlade in på Rockabilly Mania listan kändes det ännu bättre. Joåde, jag känner av det fortfarande men jag har lärt mig luta mig mot grabbarna i bandet GWA och det känns bättre och bättre för varje framträdande. Men att lira helt själv med en akustisk gitarr kommer nog aldrig att bli aktuellt.

Hur startade din musikaliska karriär?

Som många andra antagligen. Från garage till källare till funktionell replokal till scen. Bl.a. i banden Sugar Pop Boy och Shoot Man Shoot där vi turnerade som förband till The Wannadis när de hade sin hit ”My Home Town”.

Vilka är dina husgudar?

Violent Femmes, Bob Dylan men även på hemmaplan Lundell och Uggla naturligtvis.