svip.se besöker Industrimässorna i Malmö

Reklam

När vi kommer innanför dörrarna på Malmö mässan slås man av hur mycket olika saker som industrin behöver för att fungera så smärtfritt som möjligt. Vi har storögt och med spetsade öron gått mellan de olika montrarna. Dock har vi här valt ut några nedslag vi gjorde och som vi tror kan intressera er läsare. Vi kommer att återkomma längre fram med några artiklar/intervjuer om olika saker.

Foto: Jörgen Fredriksson

Fukt är vi beroende av…

I SIBE Internationals monter möttes vi av en härlig fuktrik atmosfär. De berättade om hur deras produkter kunde användas för personalens välmående och för olika industriers skull, t ex inom tryckeribranschen. Förutom att fuktkvoten kunde regleras så var även deras befuktning i det närmaste ljudlös vilket passar i personalrummet.

Foto: Kirsi Fredriksson

Det gäller att fånga intresset…

Vad har ett ishockeyspel på en industrimässa att göra? Fånga uppmärksamheten förstås. Slog man bolagets ”Foppa” så kunde man vinna en vinpava. Först till fem var det som gällde. Gick inget vidare för er reporter. Får skylla på att magen var i vägen för reglagen.

Foto: Jörgen Fredriksson

Gör tunga lyft lätta

Mycket i dagens industri går ut på att göra arbetet mer ergonomiskt så att man inte sliter ut sina arbetare, Binar visade upp några av sina Quick-lift system. Med lätthet kunde man med deras hjälp lyfta upp till 300 kg. Men även många lyft med mindre tyngder sliter på kroppen. De var även induktiva så de nöp inte ihop om det inte var metall mellan gripklorna. Bra ur säkerhetssynpunkt så man inte får fingrarna i kläm.

Foto: Kirsi Fredriksson

Någon som vi lagt på minnet

Ett bekant ansikte från Talang var Jonas Von Essen. Ni kanske minns han som kunde talet Pi i otroliga mängder. Han hade sin bok ”Så får du ett superminne” som vi inte kunde låta bli att inhandla.  Vi fick oss även en pratstund och demonstration av Idriz Zogaj om hur man kunde minnas olika saker. Han visade även sina böcker och en app som är riktad mot barn.

Foto: Jörgen Fredriksson

Nyttan av 3D skrivare

Det fanns flera som visade upp 3D skrivare. Hos Protech berättade man att man hade använt sig av ett dataprogram som räknade ut hur en bit skulle se ut beroende på var den högsta belastningen låg. Sedan visade de upp en bit som såg ut på ett traditionellt sätt och en som datorn designat. Den senare var hållbarare och det gick åt mindre material för att tillverka den. De hade olika material som plast, metall och koppar.

Hos föreningen SVEAT hittade vi några proteser vi tyckte såg intressanta ut. Fick oss även en pratstund med Petra Jönsson som hade gjort en arm / hand protes åt en flicka. Hon hade tagit med en modell som hon visade upp för oss. Hon berättade att då den var gjord av plast så kunde flickan bada med den.

Foto: Jörgen Fredriksson

Rent vatten är vi beroende av

Kan man producera dricksvatten? Företaget Ramson har tagit fram ett containerbaserat system som har en kapacitet på 24 kubikmeter i timmen. Med tanke på vad liten procent av jordens vatten som är tjänligt är detta något som borde ha stora potentialer inför framtiden. Kanske är något för MSB att kika på.

Foto: Jörgen Fredriksson

Chipimplantat

Biohax fanns på ett hörn och såg till att de som ville ha ett chipimplantat kunde få det. Den kvinnliga reporter som var med fick sitt chip insatt i vänster hand. Hon valde ett NTAG 216, men var även sugen på ett Mifare, då det eventuellt passar på gymmets träningsmaskiner. Än så länge kan hon använda sig av det som ett digitalt visitkort, ha SJ biljett på det och komma in hemma utan vanlig nyckel.

Foto: Jörgen Fredriksson

Till sist lite avkoppling

I Promas monter provade vi att koppla av i deras massagestolar. Under tiden man njöt av knådningen fick man lyssna till en berättarröst för att varva ner och koppla av. De hade olika mentala träningsprogram och på stolarna kunde man ställa in olika hårdhetsgrad på massagen. Efter denna avkoppling var vi redo att ge oss ut på nya reportage.