Säg mig vad du ser Broder Henrik Rapp

Reklam

I höstas kom Broder Henrik Rapp, från ingenstans, och slog ner som en bomb med sitt hyllade debutalbum ”Är vi underhållna nu?”. Albumet har hyllats för sin skildring av samtiden med verktygen ironi, humor men även med en stor dos av allvar och anses av många som 2018 års bästa skiva på svenska. Den 8:e Februari kommer den tredje singeln från skivan. Men det verkar som att det kommer mer…

Hur blev din reaktion över framgångarna med första plattan?

Det känns jätteroligt att det har gått hyfsat. Men samtidigt så hade jag inga förväntningar över huvudtaget. Tidigare har jag haft en mer ”nu händer det”-inställning och då kan det egentligen bara bli besvikelse.
Jag gör musik för att jag ska gilla den, sen om någon annan också gör det så är det bara en bonus. Jag anpassar mig över huvudtaget inte efter vad som ”funkar” idag utan gör enbart musik som jag kan stå för till hundra procent. Jag har en positiv känsla efter första skivan och känner mig inspirerad inför framtiden.

Och det är redan dags för ett nytt album…

Ja, det sägs så. Vi kanske kommer spela in den i slutet av februari och tanken är att den kanske ska släppas i höst.

Hur kommer det sig att det har gått så fort?

Det är enkelt att vara låtskrivare idag, det finns mycket att skriva om. Till den här skivan har jag fått hjälp av min bror. Han har skrivit en låt, som jag skrivit text till, och kommit med en idé till en annan. Vi ligger i.

Hur fungerar samarbetet mellan dig och din bror?

Tanken har alltid varit att vi ska jobba mer ihop och så har det blivit den här gången. Förra skivan skrev jag helt själv, men nu har han varit med mer. Han är otroligt viktig i sin roll som bollplank och låtskrivare. Intentionen är att jobba tightare och vi är på väg dit. Han är otroligt viktig för mig, då det är svårt att vara ensam. Han är överlägset den musiker jag känner med sämst koll på musikteori. När han spelar piano så spelar han alltid i samma tonart och sen transponerar. Men det är också hans styrka, han har ett annat tänk än alla andra. Han har inga förhållningsregler som begränsar honom utan är väldigt direkt till vad han känner. Han är helt överlägsen när det kommer till melodier och när vi har repat klart inför inspelning så är det nästan alltid hans bidrag till låten som är det vi bygger låten på. Det är en lyx för mig.

När du och din bror spelar ihop, spelar ni även dina låtar då?

Ja, absolut. Vi har trappat ner lite på trubadurgrejen, nu kör vi mest spelningar med egen musik.

Jag är lite nyfiken på det grafiska. Är det du själv som står för omslagen?

Nej, det är det inte tack och lov. Det är en illustratör som heter Hanna Berglund som också är en superbegåvad artist under namnet Hanna Turi. Jag är väldigt nöjd med det hon har gjort till mig. Det är en ny nivå.

Nya singeln som släpps den åttonde februari, ”Säg mig vad du ser”, handlar den om längtan tillbaks till en svunnen tid?

Ja det är det väl, bland annat. Det är egentligen betraktelser från samhället som jag ser, känner av och märker. De andra låtarna har mer en tydlig handling. Här plockar jag delar från saker som jag ser i samhället och lägger in det i den låten. Bland annat är det en längtan tillbaka.

Du har en mening, ”Har vi orimligt många vänner”, det får mig att tänka på Facebook….

Det är det som är tanken. Det är ganska återkommande i mina texter just det här med sociala medier och dagens ytliga klicksamhälle. Ingenting i världen verkar vara lika viktigt som antalet Facebookvänner och antal likes på sina Instagrambilder. Det är lite sorgligt.

Om vi återgår till kommande plattan, vad kan du berätta mer om den?

Jag kommer att få hjälp av Ola Gustafsson som producent. Vilket är en dröm som blir sann, han har producerat flera av mina favoritskivor. Det ska bli väldigt kul. Jag har ju mitt fantastiska band med mig också, det kan bli bra.

Låtarna till nya skivan är det nyskrivet material eller är det material som du tidigare lade åt sidan?

Det är både och. Jag har alltid en massa idéer, sen kanske jag inte alltid fullföljer dem. Nån idé har jag haft tidigare som jag nu skrivit klart. Skivan kommer ha sex låtar.

Om nya plattan också går bra, blir det då eventuellt något fysiskt framöver?

Ja, kanske. Skivan kommer inte förens till hösten, så jag har inte riktigt allt klart. Men det kommer att släppas en vinyl med fyra låtar från förra skivan i mars, tror jag.

Blir det dina singlar?

Ja plus låten Flaskpost. Den har visat sig vara populär, framförallt live. Vi har avslutat varje spelning med den.