Yasmine Garbi & LA VAGUE – ”L’anamour”

Reklam

Yasmine Garbi & LA VAGUE föddes under pandemiåret 2020, när Michael Malmgren från Bo Kaspers Orkester och skådespelerskan Yasmine Garbi gick in i Baggpipe-studion med ett gäng abstinenta musikervänner.

Tillsammans gav de sig hän och grottade ner sig helt i den kultiga 60’s French Pop-eran. Yasmine Garbi & La Vague lägger till, drar ifrån och skapar helt nya låtar efter ikoner som t ex Serge Gainsbourg och Francoise Hardy med nyskrivna, franska texter som tar oss rakt in i nutiden.

Första singelsläppet ”L’anamour” skrevs av Gainsbourg under franska vågen – la nouvelle vague och den nya tolkningen beskrivs som en blandning mellan experimentell pop, jazz och latin.

Michael berättar:

”Yasmine har marinerat mig I cool, fransk musik från 60- och 70-talet. En ung experimentell Serge Gainsbourg, en kultig Bardot, en fransk/karibisk Henri Salvador och coola Francoise Hardy. Jag kontrade med amerikansk jazzblues, boogaloo och souligt à la Jack McDuff (som jag också ibland tvingat på BKO). Ihopslaget blev blandningen en slags europeisk, jazzig ”schlagerfunk” som jag faktiskt alltid älskat i hemlighet! Yasmine känns dessutom så besläktad med den här stilen men sjunger med eget sound”.

Yasmine berättar:

”Micke är nördigt inne på musik som gjorts åren 1969-71. Det märks på det han gör med BKO. Som tur var hade han missat några franska influenser pga språket. Det blev en hybrid, vi började testa nya saker utifrån den premissen. Lite som en ”art by accident”, en kulturkrock som klickar.

Pappa var italiensk/tunisisk och utbildade sig till konstnär i FrankrikeHan pratade franska hemma, spelade Umm Khalsoum, Juliette Gréco och Nina Simone i köket, tog mig till Paris jazzklubbar. Mamma en Woodstock-, vissjungande akademiker med rötterna i Lappland. Hon gifte sig sen med en trubadur som hängde med Cornelis och Fred Åkerström, han visade mig hela den svenska visskatten.. Att skriva texter på franska har inneburit att ta upp ett språk jag förlorade när pappa förolyckades 2004. Både lite sårigt och vackert.” LA VAGUE:s musik ska definitiv avnjutas med en pastis!

Yasmine Garbi har spelat flera roller på Dramaten (bl a Befriad, med Michael Nyqvist) liksom i TV och film (Millenium). Hon är snart aktuell i nya Kärlek & Anarki, samt i Snabba Cash och Morden i Sandhamn. Som sångerska har Yasmine även spelat in ett album på Universal. Hennes texter är en flirt med den franska yé yé-eran, en drift med den manliga blicken med kvinnlig wittiness..

Michael Malmgren är basist, producent och en av grundarna till Bo Kaspers Orkester, som varit tongivande inom svenskt musikliv i 30 år. Han har även producerat Monica Zetterlund.