The Cold Stares aktuella med två singlar

Reklam

Nothing But The Blues är på sätt och vis en fortsättning på temat från vår låt Hard Times, menar gruppens gitarrist och låtskrivare Christ Tapp. ”Jag kom att tänka på vad som krävs för att spela autentisk blues som traditionellt betyder lidande under förskräckliga förhållanden i den amerikanska södern. Men enligt mig är det så mycket i dagens värld som kan ge dig the blues. Stora delar av låten är ledsamt nog självbiografisk, men som alltid är det utmanande saker i ens liv som resulterar i ärlig konst.”

Då han reflekterar över bandets ödesmättade, andra singel tillägger Tapp, ”The Ghost är en låt om förlusten av riktig kärlek. Visuellt ser man en man, isolerad i en stuga i sydvästra USA som sörjer sin bortgångna fru och hans oförmåga att komma över förlusten. Han är lämnad kvar med hennes ande och minnena. Jag tyckte att den viktigaste textraden var, ’Sit around and stare at these walls, killing time until Jesus makes that call.'”

De senaste 10 åren har The Cold Stares turnerat flitigt som en duo och imponerat sin publik i USA och Europa med en giftig, bländande liveshow med bara det allra nödvändigaste: gitarr och trummor. Nu har bandet fått en helt annan kemi och skriver på ett nytt kapitel i dess historia med en tredje medlem och ett nytt sound som närmar sig det klassiska power trio-formatet de växte upp med. ”Plötsligt försvann alla parametrar för vad vi kunde eller inte kunde göra och vi var fria att skapa vad vi ville,” minns Tapp.

The Cold Stares bildades 2012 då de gamla vännerna Tapp och Brian Mullins (trummor) tog ett tillfälligt gig som överraskade dem bägge. Ljudbilden var mycket större och kraftigare än de någonsin kunde anat och de två Kentucky-killarna fick relativt omgående positiva reaktioner varhelst de spelade och gav ut ett flertal kritikerrosade album och turnerade med band som Larkin Poe, Rival Sons, Reignwolf, Spoon, Grand Funk Railroad och Thievery Corp. American Songwriter hyllade deras ”hard-won commitment, honesty, and intensity” medan No Depression hyllade deras ljudbild som en ”roots rocking firestorm,” och låtar från deras album dök upp lite varstans som ESPN och TNT till populära videospelet Cyberpunk 2077.

Efter att ha slutat turnera 2021 års Heavy Shoes (deras femte album och första för Mascot Records) återvände Tapp och Mullins till sin nya hemstad Evansville, Indiana, USA redo att ta ett viktigt beslut. Bandets ljudbild hade växt och utvecklats enormt i studion men om de inte skulle behöva använda förinspelat material på scen hade de kommit till en punkt där de inte kunde återge sitt sound på ett trovärdigt sätt som en duo.

”Vi har spelat som duo i nästan 10 år så det var inte ett lätt beslut att ta,” säger Tapp. ”Men vi hade känt basisten Bryce Klueh så länge att beslutet var rätt enkelt att ta och vi visste att han skulle passa perfekt.”