The Cold Stares aktuella med sitt nya explosiva album Voices

Reklam

ger bluesrockarna från Indiana, The Cold Stares, ut sitt nya explosiva album Voices på Mascot Records. Bandet har producerat själva och det mesta spelades in under endast två dagar tillsammans med teknikern Mark Needham (Taj Mahal, The Killers, Imagine Dragons, Walk The Moon, Fleetwood Mac). Voices måste vara The Cold Stares mest genomarbetade, finmejslade platta men med resolut muskelkraft och ömsinthet på samma gång. För att fira utgivningen ger de ut en liveversion av deras senaste singel Got No Right som är ett upplyftande jam om svårigheten att lämna ett förhållande av dom rätta anledningarna.

Vi tog fram låtarna på Voices genom att tänka på varje låt som en idé eller en film så att alla fick sin egen röst (voice),” förklarar gitarristen och sångaren Chris Tapp. ”Jag tycker att de funkar bra tillsammans men ger lyssnaren lite mer en känsla av att resa genom plattan än tidigare.”

De senaste 10 åren har The Cold Stares oförtrutet turnerat runt som en duo och knockat sin publik i USA och Europa med en explosiv liveshow som blottade deras innersta känslor. Nu har bandet en helt annan kemi då de skriver ett nytt kapitel med en tredje medlem och ett sound som ekar av de klassiska triobanden från 60-talet som medlemmarna växte upp med. ”Vi var fria från våra bojor då vi gjorde den här plattan,” säger Tapp. ”Plötsligt var allt vi tidigare inte kunnat göra fullt möjligt och vi var fria att skapa vilket sound vi ville”.”

Känslan av total konstnärlig frihet är Voices kärna och som tar The Cold Stares klassiska mix av blues, sydstatsrock och hård rock till nya, oanade höjder. Det skulle varit enkelt för Tapp och trummisen Brian Mullins att bara vrida upp volymen men i stället utnyttjar det basisten Bryce Kluehs medlemskap med att bli mer nyanserade och äventyrliga i sitt anslag och sökande efter det där råa, opolerade soundet som lyckas med att kännas gammalt och nytt på samma gång. Slå samman alltihop och du har en kaxig, filmisk platta som är lika ärlig som upphetsande. En högoktanig dos av rak rock & roll som ger blinkningar åt allt från Cream till Led Zeppelin och som dryper av kärlek, saknad, synd, återhämtning, hopp och ånger.

”Många av låtarna är väldigt personliga och handlar om saker jag länge gått och tänkt på,” säger Tapp. ”Jag var bara tvungen att leva länge nog för att skaffa mig erfarenheten för att kunna prata om de här sakerna och känna mig bekväm med att öppna upp och dela med mig av vad som nu kom ut.”

Karaktärer som drivs av liknande desperat längtan efter hopp, mening och trygghet dyker upp på plattan. Den gripande The Ghost beskriver den förlösande känslan av en söndagsmässa medan den episka Nothing But The Blues brottas med tuffa tider i en landsortshåla. Utgivningen av Voices följer på singlarna Throw That Stone, en filmisk låt som hämtar inspiration från några av gospelmusikens finaste inspelningar och The Joy, som hämtar näring ur Pink Floyd och beskriver lyckan med att hitta sin själsfrände. ”Den är en liten udda fågel bland våra låtar då den beskriver lyckan man kan uppleva efter att ha fått sitt hjärta krossat.,” förklarar Tapp.

The Cold Stares bildades 2012 då de gamla vännerna Tapp och Brian Mullins tog ett tillfälligt gig som överraskade dem bägge. Ljudbilden var mycket större och kraftigare än de någonsin kunde anat och de två Kentucky-killarna fick relativt omgående positiva reaktioner varhelst de spelade och gav ut ett flertal kritikerrosade album och turnerade med band som Larkin Poe, Rival Sons, Reignwolf, Spoon, Grand Funk Railroad och Thievery Corp. American Songwriter hyllade deras ”hard-won commitment, honesty, and intensity” medan No Depression hyllade deras ljudbild som en ”roots rocking firestorm,” och låtar från deras album dök upp lite varstans som ESPN och TNT till populära videospelet Cyberpunk 2077.

Efter att ha slutat turnera 2021 års Heavy Shoes (deras femte album och första för Mascot Records) återvände Tapp och Mullins till sin nya hemstad Evansville, Indiana, USA redo att ta ett viktigt beslut. Bandets ljudbild hade växt och utvecklats enormt i studion men om de inte skulle behöva använda förinspelat material på scen hade de kommit till en punkt där de inte kunde återge sitt sound på ett trovärdigt sätt som en duo.

”Vi har spelat som duo i nästan 10 år så det var inte ett lätt beslut att ta,” säger Tapp. ”Men vi hade känt Bryce så länge att beslutet var rätt enkelt att ta och vi visste att han skulle passa perfekt.”

The Cold Stares Skandinavien-turné 2023

31 maj – Dexter – Odense, Denmark
01 juni – Karosserifabrikken – Helsingör, Danmark
02 juni – Bomber Bar – Motala, Sverige
03 juni – Rockland – Sala, Sverige
05 juni – Klubb Nalen – Stockholm, Sverige
07 juni – John Dee – Oslo, Norge
08 juni – Pustervik – Göteborg, Sverige
09 juni – Folk & Rock – Malmö, Sverige
10 juni – Tryckhallen – Falkenberg, Sverige