The Bandettes står stadigt när universum expanderar

Reklam

”While the universe’s expanding you will always keep me standing
and I never would have grown this steady on my own
without these roots we’ve grown”

Textraderna är hämtade från The Bandettes senaste singel ”Roots”. Låten är även öppningsspåret på nya albumet ”As The Universe Is Expanding” som nyligen släppts.  Kvartetten beskriver texten som en hyllning till den vänskap som vuxit fram mellan bandmedlemmarna genom åren.

– Vi fick för länge sedan höra en fin och rolig beskrivning om oss om att vi var som en organisk och samspelt växt. Vi blev nyfikna på att utforska temat i vårt låtskrivande. Istället för blodsband fick växtens rötter agera symbol för den vänskap som uppstår när man har spelat i band och utvecklats ihop i över tio år tillsammans och stöttat varandra genom livet i vått och torrt. Som en slags familj. Inte från samma stam, men med sammanflätade rötter som hjälper till att hålla huvudet högt i med- och motvind. Medan universum fortsätter expandera får dessa rötter oss att stå stadigt – tillsammans, säger Hannah Billing.

Orden sammanfattar även känslan på den nya fullängdaren – organiskt, samspelt och innerligt. The Bandettes blandar olika genrer och levererar en härlig mix av country, americana, jazz och pop. Allt med ett skandinaviskt skimmer. Förutom ”Roots” så innehåller skivan även låtar som tidigare släppta singeln ”First Snow”, känslosamma ”Miscarriage” och fokusspåret ”High Five”.

Den sistnämnda handlar om hur allt fler blir sjuka av stress, i synnerhet kvinnor. Hannah Billing, Anna Edström Rudolf, Emeli Ek och Kajsa Morueta Orreteg i The Bandettes har själva erfarenhet av stressen som uppstår när samhällets krav ska uppfyllas, samtidigt som familjeliv ska kombineras med karriär. Som en motreaktion skrev de ”High Five” – en ode till latheten.

– Låten handlar om vikten av att säga till ”the good girl” på din axel att ta ledigt ett tag, ta på sig mjukisbyxorna och att öva sig att inte ”passa på” att städa/jobba/planera semestern när det finns några minuter över. Och varje gång du säger stopp eller nej till något du egentligen inte orkar, så står The Bandettes där redo med en high five – redo att fira dina framgångar med att slösa bort tid tillsammans på något riktigt härligt meningslöst! säger Emeli Ek.

”As The Universe Is Expanding”, producerad av Anna Edström Rudolf, är The Bandettes första fullängdare på många år. Sedan albumdebuten ”Take Me Home” 2013, som bland annat innehöll den virala succén ”The Beard Song,” har kvartetten gett ut EP:n ”The Joker” och flertalet singlar. Efter år av konserter, låtskrivarprojekt på Hinsebergsfängelset och lärarexamen för samtliga i bandet, inledde The Bandettes ett långdistansförhållande när Anna flyttade över Atlanten och Hannah bosatte sig i Göteborg. I dag är dock alla bandmedlemmarna bosatta i Malmö, med undantag för Hannah som bor kvar i ”Lilla London”. En pandemi och fyra barn senare är nu The Bandettes tillbaka på livescenen med nytt album i ryggen. Skivsläppet firas med spelningar på Skeppet i Göteborg den 31 maj och Folk å Rock i Malmö den 11 juni.