Gitarrvirtuosen Matteo Mancuso aviserar sitt debutalbum

Reklam

Gitarrvirtuosen Matteo Mancuso ger ut sitt debutalbum The Journey den 21 juli på The Players Club. Han har precis get ut den första låten, Drop D, från plattan.

Mancuso härstammar från Sicilien i Medelhavet i södra Italien. Ön har alltid fostrat stora konstnärer inom poesi, litteratur, filosofi, arkitektur, måleri och musik. Han föddes 1996 och växte upp strax utanför huvudstaden Palermo och hans släktträd har djupa rötter i området.

Vid 12 års ålder tog Matteo sina första steg upp på en scen på den lokala jazzfestivalen. Sen dess har hans konstanta spelande fått hans talang att blomma ut och utvecklas tillsammans med en radda olika konstellationer och samarbeten med några av traktens finaste musiker, som även inkluderar hans far, där de studerade komplexiteten hos Django Reinharts repertoar samt samtida jazzklassiker. Hans talang sträcker sig över hela spektret vare sig det är klassiskt eller elektriskt. Vad som är häpnadsväckande är unika teknik och användandet av fingrarna i stället för plektrum.

Han är en sensation på YouTube med 142 000 prenumeranter och en fanbas som växer och inkluderar några av världens mest ikoniska, banbrytande gitarrister som hyllar Matteo som en enastående talang såsom Dweezil Zappa, Joe Bonamassa, Steve Vai, Al Di Meola och Tosin Abasi. 2017, som medlem av trion Snips, började Matteo och hans bandmedlemmar spela mer jazzrock och fusion och deras version av ”The Chicken” har visats 2,2 miljoner gånger på YouTube.

Hans debutalbum består av nio originalkompositioner och spelades in i Fico d’India Studios i Casteldaccia på Sicilien av hans far Vincenzo Manusco en talangfull gitarrist som även spelar på plattan och står som medkompositör på två av låtarna. De andra medverkande musikerna är Stefano India (bas), Guiseppe Bruno (trummor), Riccardo Oliva (bas), Gianluca Pellerito (trummor) och Guiseppe Vasapolli (piano/orgel).