The Bandettes släpper singeln ”Roots”

Reklam

The Bandettes levererar stämsångsdriven americana/country med ett skandinaviskt skimmer, kryddat med några stänk pop och en nypa jazz. Lägg därtill texter som handlar om tåg, skägg, brustna hjärtan, hyllandet av att inte vara högpresterande och kraften i en långvarig vänskap som blommar ut till en familj.

Kvartetten, som består av Anna (gitarr/mandolin/sång), Hannah (bas/sång), Kajsa (key/bakgrundssång) och Emeli (trummor/sång), albumdebuterade 2013 med ”Take Me Home”. Skivan innehöll bland annat singeln ”The Beard Song” vars musikvideo snabbt blev viral och visades i Thursday Night Football på CBS och på BBC World Service.

Albumet följdes upp av EP:n ”The Joker” och flertalet singlar. Efter år av konserter, låtskrivarprojekt på Hinsebergsfängelset och lärarexamen för samtliga i bandet, inledde The Bandettes ett långdistansförhållande när Anna flyttade över Atlanten och Hannah bosatte sig i Göteborg. En pandemi och fyra barn senare kom kvartetten äntligen tillbaka till livescenen i mars 2022.

Nu släpper The Bandettes nya singeln ”Roots”. Låten finns med på bandets kommande fullängdare ”As the universe is expanding…” som ges ut den 26 maj. ”Roots” handlar om den vänskap som utvecklats mellan bandmedlemmarna genom åren.

The Bandettes om nya singeln:

”Vi fick för länge sedan höra en fin och rolig beskrivning om oss om att vi var som en organisk och samspelt växt. Vi blev nyfikna på att utforska temat i vårt låtskrivande. Så istället för blodsband fick växtens rötter agera symbol för den vänskap som uppstår när man spelat i band och utvecklats ihop i över tio år tillsammans och stöttat varandra genom livet i vått och torrt. Texten är en hyllning till den vänskapen, som en slags familj. Inte från samma stam, men med sammanflätade rötter som hjälper till att hålla huvudet högt i med- och motvind. Medan universum fortsätter expandera får dessa rötter oss att stå stadigt – tillsammans.”