Ivan Neville – ”Hey All Together”

Reklam

Hey All Together inspirerades av en uppenbarelse han fick i början av inspelningarna. ”Då jag växte upp så interagerade människor på gatan på ett helt annat vis än idag,” minns Ivan Neville. ”Det fanns en slags gemenskap och sammanhållning.” Den känslan återfinns på albumets öppningsspår. ”Jag ville ha välbekanta röster som kunde återge den känslan av sammanhållning,” förklarar han. ”Jag tänkte att om alla spontant hälsade på varandra, oavsett om man känner personen eller inte, så skulle vi leva i en bättre värld. Det skulle i vart fall inte skada.”

Kommande plattan Touch My Soul låter tveklöst New Orleans men andas samtidigt nytt liv i Nevilles egenartade ljudbild. Det är en känslosam kärleksförklaring till the Cresent City och hans liv som artist, människa, far och man. Den första singeln  ”Greatest Place On Earth” är ett stycke autentisk soul från stadens gator, en läcker Mardi Gras-aktig hyllning till hans hemstad full av intensiva rytmer, bullrigt blås, och vokala fyrverkerier med gästartisten Trombone Shorty och Preservation Hall Jazzs bandledare Ben Jaffe och Charlie Gabriel.

Han håller fanan högt för New Orleans musikscen, en uppgift han tar på största allvar som träskvattnet som rusar i hans ådror. Från den frenetiska funk han spelar med sina kompisar i den dynamiska supergruppen Dumpstaphunk till hans medverkan på gig och plattor med artister som Keith Richards och Bonnie Raitt, förkroppsligar Ivan Neville New Orleans ådra där han håller stadens nycklar i sina händer. Om det så är att ta sig an bordellernas mambo a la Professor Longhair, den intrikata spindelväven från James Bookers musik eller den spöklika, atmosfäriska ackorden från Dr. John, Ivan kan riffa som Sly Stone med slående, melodiska ackordföljder eller slänga in små fills när han jammar med sina kompisar i Dumpstaphunk.

”Jag har inte skrivit något eget material på rätt länge,” förklarar Ivan, ”så denna platta betyder mycket. Jag skrev den allteftersom vi spelade in. En låt här och en låt där, mellan mitt arbete med Dumpstaphunk och andra msuiker och vänner. Musik får människor att må bra, som ett andligt helande.”