Texas – ”Mr Haze”

Reklam

Texas gör ett välkommet återtåg med sitt kommande album ”Hi”, där bandet flexar sina rocksoul-muskler i 14 spår, som lätt kan rankas som det bästa de gjort under sin lysande karriär. Skottlands finest, Texas, är ett band som slagit ut i ny, full blom, inte minst efter sitt framgångsrika samarbete med Wu-Tang Clan.

Under 2018 hittade Sharleen Spiteri och basisten Johnny McElhone några grunder från bandets ”White On Blonde” albumsessioner som de hade glömt existerade. Först var tanken att släppa dessa nyupptäckta godbitar som ett ”lost album” men när de lyssnade på låtarna inspirerades de istället att skriva nytt, starkt material.

”Glädjen över att hitta de här bortglömda låtarna fick oss att minnas entusiasmen vi kände när vi skapade dem och helt plötsligt började vi göra nya låtar, säger Sharleen. ”Man kan säga att vi hittade inspirationen i oss själva!”.

”Hi” är Texas tionde album, ett glimrande resultat av att se bakåt med framtiden för ögonen. Tre av låtarna är skrivna under lock-down i Skottland, Wales, LA och i Sverige. De har bl a samarbetat med Richard Hawley (Pulp) i låten ”Dark Fire”, med Clare Grogan från Altered Images på ”Look What You’ve Done” och som också blivit en duett med Clare.

Singeln ”Mr Haze”, som släpps idag, är en souldränkt Motown-blinkning, driven av en sampling från Donna Summer (från låten ”Love’s Unkind”). Låten har dessutom svensk koppling, då Angelica Björnsson både producerat, programmerat och sjunger backing vocals.

På albumet finns också en annan höjdpunkt i form av den fantastiska pianoballaden ”Unbelievable” med sin vackra text. ”Vi brukar sällan göra ballader”, erkänner Sharleen. ”Men den här stack verkligen ut. Texten är personlig och intim, och musiken är storslagen!”.

’Just Wanna Be Liked’ går tillbaka till Texas rötter, lika delar Morricone och Wim Wenders.
”Alla våra album innehåller filmiska låtar”, säger Sharleen. ”Särskilt Morricone är fortfarande en av våra stora inspiratörer. Vi utgår från det Texas var förr, men skriver också låtarna utifrån var vi befinner oss idag. Att kunna se bortom det du skapat tidigare, ger dig ett helt annat perspektiv. Vårt mål har alltid varit att skapa bra musik”.

Och, till stor glädje för alla de som älskar Texas, är det precis vad de gjort nu. Nya albumet ”Hi” är ingenting annat än en triumfens återkomst.