Shemekia Copeland och Kenny Wayne Shepherd – ”Hit ’Em Back”

Reklam

Låten spelades in för bara två veckor sedan och förutom Shepherd och Copeland medverkar även Robert Randolph på steelgitarr och trummisen Tony Coleman som tidigare spelat med bland andra B.B. King, Etta James, Bobby Blue Bland, Albert King och Buddy Guy.

Hit ’Em Back skrevs i frustration av Shemekia som bad sin textskrivare John Hahn att adressera splittringen och ilskan inom de stora blueskretsarna. Sedan kontaktade hon Kenny Wayne och bad honom om han kunde tänka sig att skriva musik till texten och medverka på inspelningen. Kenny och producenten Marshall Altman skrev musiken och gjorde en demo som de skickade till Shemekia som endast två dagar senare mötte upp tillsammans med Randolph och Coleman i en studio i Nashville.

Alla intäkter från Hit ’Em Back doneras till Music Maker Relief Foundation som är en välgörenhetsförening vars uppgift är att ”bevara musiktraditioner i södern genom att direkt stödja aktiva musiker för att se till att de inte tystnar p g a fattigdom eller tidens gång.”

Ett utdrag ur texten:

”We come from different places, Worlds apart, Blues brought us together, Right from the start, Don’t care where you’re born, Don’t care where you been, The shade of your eyes, The color of your skin, We all join together, Love it like no other I’ll always be your sister If you’ll be my brother,

Hit ’em back, Hit ’em back, Hit ’em back with love, Let ’em scream and yell, Push and shove, You gotta hit ’em back with love.”

Shemekia sätter sin nya låt i kontext: ”Jag gjorde Ain’t Got Time For Hate efter att jag fött mitt barn för att jag ville inte bara prata om problemen utan även om lösningar. Den följdes av Uncivil War som hade samma tema. Jag hade tänkt mig dom som en trilogi och nu med Hit ’Em Back så blev det så.”

Hon fortsätter, ”Det är tveklöst så att rasism existerar i det här landet och i vår bransch men vad som knyter oss samman är ju musiken. Folk är arga och skapar ibland sin egen agenda som kan splittra oss. Om vi i stället enas och samlas kring musiken så kan det bara medföra gott. Jag kan villigt erkänna att jag också varit en del av problemet och kategoriserat vilket resulterade i isolering och avståndstagande men musiken fortsätter att utvecklas och förändras så själva definitionen av blues har expanderat. Du kan inte säga att det här är blues och det här är inte blues och jag är lika skyldig som någon annan. Men jag har växt och insett att den omfamnar allt från rock till folk eller vad det nu kan vara. Bluesen är den amerikanska musikens rötter.”

Kenny höll med om Shemekias inkluderande inställning till bluesen. ”De flesta som drar upp olika gränser om vad som är och vad som inte är blues håller inte på med musik själva. Så snart du gör musik och låter folk ta del av den så är den allmängods. Musik kommer från själen och har ingen färg eller skepnad, man kan inte lägga den i en ask, den tillhör oss alla. Allt som spelats in av musiker som spelar med hjärtat är värda allt stöd de kan få oavsett vilket namn du sen ger det.”

Shemekia och Kenny har känt varandra i årtionden. Hon minns, ”Vi hade stött på varandra under flera år sen vi först träffades som tonåringar, jag var 17 och han 19. Innan vi gjorde Hit ’Em Back så sågs vi senast 2019 och jag retade honom lite då och sa att ”du borde producera en rockplatta åt mig någon gång””. På sätt och vis har det nu skett för bägge artisterna och deras verk har rötterna i bluesen. Deras vägar har korsats många gånger och bägge har agerat förband åt B.B. King i unga år. Hon reflekterar, ”Kenny har varit en förkämpe för bluesen alla dessa år.”

Shemekia har nominerats för en Grammy tre gånger och utsågs nyligen till Årets Artist av brittiska blues federationen. Så sent som förra året stod hon värd, tillsammans med sin son som är döpt efter sin far blues musikern Johnny Clyde Copeland, för Blues Foundation’s Blues Music Award-program. Hon är även värd för radioprogrammet B.B. Kings Bluesvill på SiriusXM.

Kenny Wayne Shepherds album Trouble Is har rekordet i att legat längst antal veckor på Billboards blueslista och är ett av hans album som legat etta på samma lista varav tre har uppnått platinasstatus och en guld. Han har nominerats för en Grammy fem gånger och hans platta och dokumentärfilm 10 Days Out: Blues From The Backroads vann både en Blues Music Award och en Keeping the Blues Alive award.

Dokumentären visar Kenny då han spelar med veteraner inom genren som Etta Baker, Cootie Stark, Neal Pattman, B.B. King, Henry Townsend, Hubert Sumlin, Lazy Lester, Gatemouth Brown, Honeyboy Edwards and Pinetop Perkins. Liksom med Hit ’Em Back går intäkterna till Music Maker Relief Foundation.

Shemekia är på omslaget på det senaste numret av Living Blues där hon säger: ”Jag vill inte att min musik ska komma utav ilska för då lyssnar ingen. Låt oss utbilda andra, få dem att öppna ögonen, varför kan vi inte enas?”

Kenny är en av Shemekia Copelans största fans och försäkrar, ”Hon är äkta, vår moderna tids bluesdrottning. Hon tog tjuren vid hornen då hon sa ”Nu gör vi det här” och Hit ’Em Back blev resultatet. Vi var bägge motiverade att äntligen få skapa fantastisk musik tillsammans så som vi hoppats. Budskapet är så positivt och inkluderande så att samtliga musiker, Shemekia, Robert, Tony gav allt i studion den där dagen. När du befinner dig tillsammans med så begåvade människor så lyfter man varandra. Det hörs på den här låten.”