Texas tror på konsten i att skapa album

Reklam

Skottska bandet Texas är tillbaka med ett nytt album, Hi. Bakgrunden till albumet är  att  under 2018 hittade Sharleen Spiteri och basisten Johnny McElhone några grunder från bandets ”White On Blonde” albumsessioner som de hade glömt existerade. Vad skulle de göra med dem? Vad tycker bandets sångerska  Sharleen om svensk musik? När upptäckte hon att hon ville bli en sångerska? Några av de frågor vi fick svar på under vårt samtal med henne.

Hur känns det att släppa ett nytt album?

Det känns bra och för att vara ärlig så är det även lite nervöst nu när det når ut till våra lyssnare för man vet inte hur de kommer att motta albumet. Det är alltid lite nervöst med en ny skiva och det blir aldrig lättare med åren, men jag njuter av att få ge ut ett nytt album. Så det är mixade känslor.

Är du en artist som föredrar albumformatet eller det nya med att ständigt ge ut singlar?

Jag är en albumtjej. Jag tror på konsten i att skapa album. Det finns en anledning till att ett album är skapat. Människor kan njuta av att känna sig som en del av en resa, av bandet och hitta storyn bakom albumet. Ett album är inte uppbyggt av singlar efter varandra utan det är uppbyggt för lyssnaren ska kunna ta det till sig och anknyta till.

När ni gör en skiva är det då svårt att lägga låtarna i rätt ordning på albumet?

När vi gör ett album så hamnar låtarna oftast i sin ordning på ett naturligt sätt. Vi har hört låtarna så många gånger innan vi bestämmer låtordningen så vi har en naturliga vibbar för var de ska ligga. I bandet skriver varje medlem ner sin idé om låtarnas ordning på albumet ska vara. Sen samlas vi och oftast så har vi skrivit i stort sett samma ordningsföljd. De som skiljer sig åt resonerar vi oss fram till var de ska hamna.

Så det sker demokratiskt?

Ja, men gillar jag det inte så ändrar jag på det! (skratt) Jag och Johnny har alltid det sista ordet.

Ni lär ha upptäckt era gamla outgivna sånger…

Det var delar av tre låtar som vi fann och som vi gjorde färdiga. Då tänkte vi att varför inte göra fler låtar och ett helt album. Så i grund och botten så blev vi inspirerade av oss själva till att skriva ett nytt album.

När albumet var klart fanns det då låtar som ni fick utelämna?

Albumet var skrivet före den första lockdown i England. Vi ville ha tre ytterligare låtar på albumet och plockade bort några andra. De låtarna kanske dyker upp nånstans vid ett senare tillfälle. Det är alltid så att olika saker händer vid olika tidpunkter.

Ni hade ett samarbete med Wu-Tang Clan, har ni känt varandra under en längre tid?

Vi gjorde en låt ihop med dem 1997 -98 och vi bestämde oss för att göra en till ihop. Det var så Hi kom till.

Finns det andra artister som du skulle vilja samarbeta med?

Åh jag tänker aldrig i de banorna. Vi har gjort samarbeten med Wu-Tang Clan, Ramstein, Kardinal Ofishall etc, men det har aldrig varit så att jag har känt att det är något som jag måste göra utan det har varit samarbeten som hänt naturligt. Så jag vill nog förhålla mig till samarbeten på det sättet.

Du tycker om Ennio Morricone…

Jag har alltid älskat Ennio Morricone. Jag har alltid gillat hans filmlåtar. Vi har alltid varit besatta av stora soundtrack. Vi har tagit bandnamet från filmen Paris, Texas med soundtrack av Ry Cooder. Det inspirerade vår första låt ”I Don´t Want a Lover”.  När vi skrev Hi hade vi Ennio Morricone soundet och vi kände att det passade väldigt bra.

När upptäckte du Morricone?

Det var i samband med spagettivästern. Filmer som Den gode, den onde, den fule. Jag brukade titta på dem med min farfar.

Kan du hämta inspiration från vart som helst och skriva en låt utifrån det?

Jag vet aldrig vad det kommer bli eller var det kommer ifrån. Under en period var jag väldigt inne på romsk musik. Vad som än mitt hjärta och  mina känslor är bekväma med den perioden.

Skulle du vilja beskriva er musik som filmisk på nya albumet?

Det får vara var lyssnares egen åsikt, men jag skulle vilja säga att det är väldigt blandat. Där finns soundtracks, stora ballader, country, blues, disco, med andra ord lite av varje. En anledning till att jag gick med i bandet för jag ville inte hamna i ett fack. Tycker inte om när folk säger att det ska vara på det ena eller andra sättet. För mig kan musik röra sig i olika rum. Det kan låta löjligt, men jag är inte en person som vill hålla mig i ett fack.

Kan det börja med en idé och sen har låten sitt eget liv och utvecklas från det?

Varje låt börjar som en idé. En idé som utvecklas från vad du känner och ibland tar den sig sina vägar, vägar du inte visste den skulle ta. Det är så den kreativa processen är.

När ni är ute på vägarna och spelar för publik kan då en av era sånger ta en ny väg?

Ja definitivt. Det låter som samma låt men den har nya vägar. Ibland gör vi akustiska versioner av våra låtar, vilka då låter annorlunda. Vi har gjort en akustisk version av Hi, som låter väldigt annorlunda från albumets version, och av Mr Haze och de är intressanta att lyssna på.

Kan det bero på er egen sinnesstämning eller publikens respons vilken väg låten tar?

Definitivt! Det beror på samspelet mellan oss och publiken.

Om du skulle välja en favorit på albumet, skulle du kunna plocka ut en låt?

Jag gillar Moonstar. Mr Haze får mig att känna mig lycklig. Det är svårt att välja ut nån då alla låtar är viktiga och det var därför vi gjorde ett album. Vi har inte spelat dem live än och jag vet inte hur de känns efter att vi spelat dem på en turnè flera gånger.

Då man är så framgångsrika som ni är känner man då en press när man släpper en ny skiva? Att man måste toppa tidigare releaser?

Inte i mitt fall. Jag vet vad jag har gjort och det sätter ingen press på mig. Jag är sträng mot mig själv, inte lat, utan jag jobbar hårt. Jag har en hög arbetsmoral, men jag tävlar inte med mig själv och jag tycker inte att vi behöver det. Om saker ibland inte funkar så får vi se om vi kan komma upp med nåt annat. Om nåt bara inte vill funka så måste du släppa det.

Om vi går tillbaka lite i tiden, när upptäckte du att du ville bli en sångerska?

Jag vet inte när det hände. Jag har alltid sjungit sen jag var ett barn för hela min familj sjöng. Det är mycket en stor del av den skotska kulturen där min farmor brukade ha fester varje månad. På helgerna i hennes hus brukade folk komma och (vilket är väldigt skotskt) då skulle man gå fram och utföra nånting. Man kunde välja att spela piano, sjunga en sång, läsa poesi, berätta ett skämt, men du var tvungen att göra nånting. I den kulturen växte jag upp och jag valde att alltid gå fram och sjunga en sång. Det var en stor del av min barndom.

Så att bli sångerska var en naturlig del av ditt liv?

Ja för jag tänkte mig aldrig att jag skulle bli en musiker. Än i denna dag kan jag tänka ”really”? Ändå är jag en framgångsrik musiker. Det slog mig aldrig att det skulle gå så bra, utan jag hoppades bara att det skulle funka. Men jag hade aldrig tanken att jag skulle bli en rockstjärna. Svårt att tänka mig det nu också.

I Sverige är många rädda för att stå framför andra och utföra nånting.

Vad? Varför? Ni har några av de största banden genom tiderna.

Men de som är med i banden är en försvinnande del av befolkningen.

Ok det är nån procent. Vår vän Angelica Björnsson är med oss på detta album.  jag älskar Angelica för hennes sätt, hon är alltid lugn och jag har aldrig uppfattat henne som blyg eller att hon skulle tycka att hon inte skulle kunna genomföra saker. Hon sjunger bakgrundssång med mig på skivan. Jag tänker mig inte att svenska folket skulle vara blygt, utan att de är väldigt naturliga och förstående. Vilket är ganska ovanligt. Ert språk och er frasering, även när ni sjunger på engelska, är väldigt unik. Det är som med folk från Liverpool sjunger. Det låter på ett speciellt sätt. Det är inget du kan lära dig u antingen så kan du det eller inte. När de sjunger i samförstånd blir det ett väldigt speciell välljud. Jag älskar Max Martin och tycker att han är en av de största låtskrivarna nånsin. Bredvid ABBA såklart. De har varit en stor influens till mitt eget låtskrivande under många år. Det är på senare år som jag sett tillbaka och inte förrän nu insett hur starkt de påverkat mitt skrivande. När jag gifte mig tänkte många att jag skulle ha en supergrupp spelandes på bröllopet. Men jag hade ett ABBA tribute band på mitt bröllop.

Du har aldrig varit blyg?

Jo som barn och tonåring var jag väldigt blyg och tyst. Så nu tar jag igen det och säger vad jag tycker och tänker. (skratt)