Self Deception – ”You Are Only As Sick As Your Secrets”

Reklam

Allt började egentligen med ett felskickat SMS. Snart tjugo år senare börjar Self Deception ta de riktigt stora kliven. Den 24 februari släpptes det fjärde studioalbumet, ”You Are Only As Sick As Your Secrets”, som backas med både sverige- och europaturné.

Tre studioalbum, två EP:s och en mängd singlar har karriären alltså hittills levererat.

Bandet har haft framgångsrika samarbeten tillsammans med producenten Dino Medanhodzic (Smash Into Pieces, Hardcore Superstars, Kill The Kong) och Patrik Frisk (Takida, Corroded, Plan Three).

Det hårdare sound som utvecklades tillsammans med Medanhodzic har finmejslats längs vägen och hittat sin yttersta form på det nya albumet. Bevis på att bandet lyckats karva fram sin egen stil och ett helt eget uttryck har också kommit, i form av streamingsiffror och följarantal som skjutit i höjden och adderingar på tunga genre-listor på både Spotify och Apple Music.

Att våga öppna sinnet för oväntade tankebanor som automatiskt leder vidare in i lika otippade kollaborationer är också en del av framgångsreceptet. Vem hade till exempel förväntat sig ett samarbete med låtskrivare och producenter som främst gör rmusik för Melodifestivalen? Och vilken sann rockare vid sina sinnens fulla bruk väljer att skriva låtar tillsammans med någon som vanligtvis proddar K-Pop?

Just såna samarbeten uppstår när man väljer bort traditionella skivkontrakt och istället “startar eget”. Facken man placerats i får plötsligt väggar som går att flytta. Tavlans ramar blir böjliga och flexibla och helt nya ytor och bilder tar form. En cover på Alesso och Tove Los “Heroes” och en hårdkokt version av Viktor Leksells “Svag” öppnade tankebanorna för att hård rock kan låta modernt och ha hitpotential utan att förlora i trovärdighet gentemot en traditionellt svårflörtad och genre-trogen publik. Samarbetet med producenten Nicklas Eklund har skapat rum med högt i tak och väckt nyfikenhet och ny energi. Bandmedlemmarna kallar honom lite skämtsamt bandets “Bob Rock” och han ses numera mer eller mindre som bandets femte medlem. Nicklas medverkar även då och då som gitarrist på bandets spelningar.

Lanseringen av musiken på “You Are Only As Sick As Your Secrets” inleddes redan 2021 i form av singlar som ”Stockholm Hearts” (flankerad av en fantastisk video med Torsten Flinck), “Intoxicated Haze” och “Legends”. När singeln “Fight Fire With Gasoline” släpptes i slutet av 2022, började saker röra på sig på allvar. Singeln letade sig in på flera blytunga, internationella spellistor som t ex Kickass Metal (1 miljon prenumeranter på Spotify), Best Of Kickass Metal 2022, Heavy Metal och och All New Metal.

Släppet av albumet ”You Are Only As Sick As Your Secrets” idag följs av en turné i Skandinavien. Därefter bär det ut i Europa, tillsammans med Dead By April. Publiken finns redan där och väntar på dem.

Den som vågar, vinner.

Och hur var det nu med det där felskickade SMS’et?

Jo, historien säger det var sångaren Andreas Clark som efter en blöt afton råkade slinta med tummarna och ett meddelande hamnade i knät hos en förvånad Erik Eklund. De två upptäckte snart att de hittat något som var värt att utveckla.

Bandnamnet uppstod ur en diskussion om att de tidigare spelat musik i olika projekt som de själva inte riktigt kunde stå för och ordet Self Deception (självbedrägeri) kom upp. Resten är – som uttrycket myntats – historia.

TURNÉ VÅREN 2023
28 januari – Göteborg,High 5ive Winter Fest
3 mars – Helsingborg, Helltown Indoors
10 mars – Jönköping, Bongo Bar
24 mars – Trollhättan, Backstage Rockbar
25 mars – Oslo, John Dee
1 april – Köpenhamn, Stengade
8 april – Stockholm, Slaktkyrkan
14 april – Helsingfors, On The Rocks
8 juni – Sweden Rock Festival

…och på turné med Dead By April i UK och Europa i maj!