Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius

Reklam

Vännernas hyllning till sin vän Björn Afzelius kommer fortsätta turnera runt om i vårt land 2023 med Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren – var och en med sin egen relation till Björn Afzelius kommer bjuda publiken på en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien. Turnépremiär blir det den 13 september 2023 i Växjö och besöker 13 orter från Ystad i söder till Luleå i norr.

Bakom initiativet till ” Sånger till friheten” står Olle Nyberg, som producerade flera av Björns plattor och spelade med honom i 15 år.

-Under 2015–2016 reste vi med turnén ”Tusen bitar” runtom i landet. Med över 20 000 berörda fans i publiken blev gensvaret enormt. ” Sånger till friheten” är en naturlig och självklar fortsättning. Tillsammans med publiken för vi arvet efter Björn vidare i en tid då hans skarpa blick och varma människosyn behövs mer än någonsin, säger Guran, Nyberg och Nord.

Turnéplan Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius

13/9 Växjö Teater
14/9 Ystad Teater
15/9 Malmö, Palladium
16/9 Kristianstad, Kulturkvarteret
17/9 Jönköping Teater
20/9 Luleå, Kulturhuset Lilla scen
21/9 Skellefteå, Nordanå
22/9 Umeå, Vävenscenen
23/9 Sundsvall, Teatern
24/9 Östersund, Storsjöteatern
1/11 Stockholm, Rival
2/11 Enköping, Joar blå
3/11 Falun, Tio14

På programmet finns klassiker som Sång till friheten, Till min kära, Tusen bitar och Juanita – men även anekdoter och personliga minnen från alla de år vi tillbringat vid Björns sida, både på̊ vägarna, på̊ scenen och i skivstudion.

Björn Afzelius var tveklöst den mest framgångsrika samhällskritiska rockartisten i sin generation. Han var vänstersångaren som blev folkkär genom sånger som till och med dansbanden spelade. Två̊ och en halv miljon sålda skivor, ständiga radiospelningar, och otaliga turnéer i Norge, Sverige och Danmark talar sitt tydliga språk.

Mikael ”Nord” Andersson (gitarr och sång)
 är en av landets mest namnkunniga gitarrister och medverkade på̊ turnén med föreställningen ”Tusen bitar”. Mikael ”Nord” Andersson har även många år som gitarrist i Roxette och turnéer med Björn Skifs på sin meritlista.

Göran ”Guran” Blomgren (gitarr och sång) var turnéledare och ljudansvarig för Björns liveframträdanden under drygt 10 år.

Olle Nyberg (klaviatur och sång) var Björns kapellmästare i mer än 15 år och spelar piano och orgel på̊ mänga av hans skivor.