Hanna Nutti – ”Aldrig klar med dig”

Reklam

Hanna Nutti är född och uppvuxen i norra Norrland i en renskötarfamilj. Idag bor hon med sin familj i Jämtland, i det lilla samhället Grenås.

Musiken kom tidigt in i Hannas liv. De flesta i familjen jojkar eller sjunger. Hon delar även rampljus med sin lillasyster, Sara Nutti som ger ut musik under artistnamnet Dear Sara. Hon har även varit med och skrivit två av låtarna på EP:n. Hannas övriga småsyskon har jojkat och lagt stämmor.

Hanna Nutti upptäcktes när hon jobbade som assistent under inspelningarna av programserien Sapmi Sessions, när hon tog fram gitarren och sjöng bakom kulisserna.

Hanna gav ut tre singlar producerade av Tobias Fröberg på Gotland. Kort senare sattes artistlivet på paus, när Hanna fick barn.

Sakta men säkert återupptogs musikskapandet igen och Hanna valde att byta språk, från engelska till svenska.

Hanna berättar: Jag strävar efter utveckling hela tiden och under pandemin valde jag att börja skriva på svenska. Jag hittade ett sätt att skriva som jag gillade och tillslut hade jag en hel EP. Hela EP:n är som ett hejdå till 20 årsåldern och allt jag gick igenom då.

Till låtarna har jag hämtat scener, situationer och inspiration från olika relationer jag haft och som berört mig ända fram till nu. EP:n är en beskrivning av min 20-årsålder med bråk, skratt, hjärtesorg, vänskap, lycka, gråt och fylla.

Tillsammans med producenten Björn Pettersson Thuuri har Hanna Nutti hittat ett unikt sound som passar henne perfekt.

I min strävan att skriva på svenska ville jag inte vara för poppig men inte heller ha ett sound som är för lik det jag skrivit på engelska tidigare. Jag vill hitta en balans och ett eget uttryck. Björn har lyckats perfekt med att fånga in det uttrycket och soundet och tillsammans har vi skapat ljudbilden med influenser från pop, alternativ pop, soul, folk och jojk.säger Hanna.

Hanna berättar om låtarna på EP:n

Saknar henne mer:

Scenerna ur låten är tagna från ett bråk. Jag skrev låten med känslan av att inte räcka till. Han saknar något gammalt och du saknar också det, men långsamt har små kliv tagits ifrån den man varit. Jag antar det kallas personlig utvecklig, som kanske skett på bekostnad av en relation. Låten är skriven tillsammans med min lillasyster Dear Sara (Sara Nutti) och hon har lagt sin prägel på låten.

Hjärtat utanpå

Denna låt handlar om en av mina bästa vänner. Vi har gått igenom gymnasietiden, 20-årsåldern och hjärtekross tillsammans. Hennes syn på livet och på kärleken har alltid inspirerat mig. Hon faller lätt, tar sig upp lätt, lämnar lätt och kommer sällan tillbaka. Hon anser sig vara värd mycket mer och jag tror att människor hon haft relationer med har svårt med det. Hon är solen för mig och jag vill med denna låt hylla henne.

Ditt kvarter

Det är en låt om längtan efter mer, uppgivenhet över att den man är med inte har samma längtan och ett svårt hejdå. Låten blev komplett när jag blev introducerad till Jakob Hjulström som la sin prägel på låten. Ditt kvarter blev ännu mer självklar som en duett, säger Hanna.

Din tröja:

Vemod och acceptans, så hade jag beskrivit denna låt. De sista raderna till det sista kapitlet i boken om the one that got away.

EP:n är finansierad av Sametingets Kulturråd och släpptes 26 november.