Green soul samarbetar med Greenpeace i nytt projekt

Reklam

Gruppen Green Soul är något av ett ”dream team” ur Malmös fria musikliv. De är aktuella med sitt första album och samarbetar med Greenpeace. Albumet med samma namn släpps den 6 april på Greenpeaces hemsida och på de digitala plattformarna 23 april.

Pär Moberg tog initiativet till projektet Green Soul. Han har skrivit ett antal låtar i bandets klassiska soul-stil om de miljöproblem som vi brottas med och hur man som barn kan hjälpa till att lösa dem.

”Det kändes naturligt att vända sig till barnen i den här frågan”, säger Pär. ”Dels så är det framför allt deras framtid det handlar om. Och dels sitter de inte lika mycket fast i förutfattade meningar och vanor om hur livet skall levas, i karriärer och bostadslån och sådant. De är beredda till betydligt mer radikala förändringar, vilket rörelser som Fridays for Future och liknande visar. Och vuxna som inte lyssnar på andra vuxna om allvaret i situationen, lyssnar förhoppningsvis i alla fall på sina barn och bryr sig om deras framtid”, fortsätter Pär

Green Soul består av sång Dolores Humovic, sång Alexandra Hamnede (Stevie Wonder, Lisa Nilsson, Måns Zelmerlöw, The Cranberries, Boy George, Tommy Nilsson, Jill Johnsson, Ola Salo, Tommy Körberg, Kalle Moreaeus m.m), sång Alice Samoilova (Initiativtagare till EGLO), sång och slagverk Jens Andersson (The Ark), trumpet Björn Edqvist (Loulou Lamotte, Bobby Royale och Anna Hertzman), barytonsax Pär Moberg (Tummel, Nordic Raga och Mazguf Ensemble), gitarr Mikael Gökinan (Ola Salo, Merit Bergman, Ebbot Lundberg m.m), bas Magnus Svenningsson (The Cardigans), tenorsax Torbjörn Righard, (Agurk Players, Alwa), trummor Rasmus Svensson (Tingsek, Titiyo, Asha Ali, Agnes och Timbuktu).

Gruppen har under devisen ”Reclaim R & B!” spelat dansmusik från tiden då Soul och R & B inte var massproducerad elektronisk musik, utan supersvängig livemusik med feta blåssektioner och fläskiga hammondorglar. Tänk Booker T & the MGs, Sly & the Family Stone, Aretha Franklin, Otis Redding…

Bandet bildades 2009 som husband till klubben Everybody Gets Lonely Sometimes. Dom höll till på Debaser i Malmö och hette då Everybody Gets Lonely Orchestra. Under flera säsonger på Debaser hann man beta av ett mycket brett startfält av celebra gästartister, såsom Ebbot Lundberg (Soundtrack Of Our Lives), Ola Salo (The Ark), Joije Wadenius, Titiyo, Robert Jelinek (f d The Creeps), Elin Sigvardsson m fl. Därutöver har bandet spelat på ett flertal festivaler. I samband med EGLOs gig brukade också bandmedlemmen Alice, tillsammans med Sylvester Schlegel från The Ark, DJ:a från sin feta samling med musik från samma tid. Hösten 2010 medverkade bandet även i SVTs barnprogram Dilemman med Doreen.

Efter ett par år i dvala återuppstod bandet i januari 2017, hungriga på att spela. Bandet bestämde sig för att ta Green Soul som nytt bandnamn. Erfarenheten av att spela musik för barn hade gett blodad tand.

Nu är det dags för deras första album! Det släpps först via Greenpeaces hemsida 6 april och till de digitala plattformarna 23 april.

”Green Soul vill skapa medvetenhet och engagemang för klimatet och miljön hos unga, och uppmärksamma vad vi tillsammans kan göra för att rädda planeten. Vi behöver alla röster som finns för att skapa förändring, och vi på Greenpeace är glada att Green Soul tagit det här fina initiativet med sin musik.”, säger Jenny Wass, ansvarig för kreativa samarbeten, Greenpeac