Davy Knowles – ”Light of the Moon”

Reklam

Titeln passar bra på hans debut på Provogue Records, What Happens Next, där rootsmusikern, sångaren, låtskrivaren och gitarristen Davy Knowles tar ett djärvt kliv framåt med tidlösa och sammansatta låtar med en slickad modern ljudbild och ett beskrivande, låtanpassat gitarrspel som tar in soul, folk, rock och blues. Albumets 12 låtar är lika inspirerade av The Black Keys, Fantastic Negrito, Gary Clark Jr som Muddy Waters, Junior Kinbrough och R.L: Burnside. Det är ett sammanhängande verk snarare än en samling låtar.

”När vi skulle spela in plattan så handlade allt om att bära upp låtarna istället för ”hur snabbt kan jag komma fram till gitarrsolot””, säger den Isle of Man-födde men Chikago-baserade artisten och skrattar. ”Jag är ingen puritan och sättet för rootsmusiken att fortsätta vara relevant är att anpassa sig och utvecklas.”

Whatt Happens Next producerads av Eric Corne (John Mayall, Joe Walsh, Joe Bonamassa) och är ett steg bort ifrån Knowles uppeldade och vördnadsfulla tagning av blues och americana med poetiska låtar och innerligt rörande sång. Den 12 låtar starka samlingen bjuder på både toppar och dalar med starka riff, jazziga ballader och urgammal soul innan det utmynnar i en av Knowles mest personliga låtar till dags dato. Genom albumet löper hans fina gitarrspel som en röd tråd och hans komp är skickligt och dynamiskt.  Plattan öppnar med Light of the Moon som är en gungande riffande rocklåt med vibbar från 60-talet med orgel, smittande refränger i moll och passionerad souldränkt sång. Här dryper hans solon av sustain, vibrato och sublimt bluesiga melodier.

Trots att låtarna på What Happens Next innehåller mer konsista gitarrsolon behöver hans fans kärlek till hans flyhänta stil inte vara oroliga för att hans vurmande för bluesrocken försvunnit. Knowles säger: ”Den här plattan har lärt mig att hålla tillbaka lite på mitt gitarrspel. Jag var tvungen att tämja det en smula för att låtarna skulle kunna andas men jag ser fram emot att förändra dom och sträcka ut då vi spelar live.”