Avantgardet släpper ny singel och annonserar albumet ”Inget här är byggt för oss”

Reklam

Singeln ”Paria & Periferi” är ett smakprov från fullängdaren ”Inget här är byggt för oss” som släpps 11 november. Det nya albumet är det första som Rasmus Arvidsson och Jocke Åhlund gör tillsammans sedan ”Alla känner apan” 2018 och samarbetet, som genererat tre Grammisnomineringar, är efterlängtat av många.

Trots pandemiåren har det hyllade indiebandet haft en extremt produktiv period med två kritikerrosade turnéer, tre fullängdsalbum, en samlingsskiva samt boken ”Alltid bakom er 2016-2021”. Nu kommer Nybrobandets sjunde fullängdare, ett album som bär på ett stort samhälleligt engagemang utan att för den sakens skull bli mindre personligt eller direkt än Avantgardets tidigare skivor. Rasmus Arvidsson, som prisats för sitt textförfattande och sin träffsäkra poesi, har aldrig varit rädd att ta upp aktuella eller komplexa ämnen trots ramen för smittsam popmusik.

– Jag vill alltid förmedla något med min musik och med tanke på vad som har hänt både i Sverige och i omvärlden de senaste månaderna känner jag att det är oförlåtligt att inte göra allt som står i ens makt för att försöka påverka, i mitt fall är det att göra musik. Paria & periferi handlar å ena sidan om orättvisorna i samhället och å andra sidan om de som gett upp om att försöka göra något åt dem. Om du vill låna är ett vykort från mina minnen där människorna inte har mycket att glädjas åt men där de ändå inte är speciellt missnöjda eftersom de blundar tillräckligt hårt, säger Avantgardets låtskrivare och textförfattare Rasmus Arvidsson.

Dom flesta som jag känner går på marginalerna
För att sudda ut sorgkanten runt sin dag
Alla klär ut sig till sig själv på maskeraderna
Och försöker bli nåt dom aldrig kan va
Och alla längst framme i ledet jagar samma sak
Utan att bry sig om dom som står där bak

– ”Paria & Periferi”

Om du vill låna mina minnen så
Kanske kommer du förstå
Hur ingen här ser några hinder då
Dom bara blundar tillräckligt hårt

– ”Om du vill låna”