Arjen Lucassen´s Supersonic Revolution – Golden Age Of Music

Reklam

Du trodde kanske att du visste vem Arjen Lucassen är? En lång och gänglig progrockande mångsysslare från Nederländerna? Mannen bakom det otroligt framgångsrika progrock-konceptet Ayreon? Eller hans progmetal-konstellationer Star One och Guilt Machine? Allihopa gigantiska, ambitiösa konceptalbum om tid och rum, till brädden fulla av gästartister som en ”vem är vem” inom modern progressiv rock. Arjen Lucassen? Du får nog tänka om…

Supersonic Revolution, bandet bakom Golden Age OF Music, består av endast fem medlemmar, Arjen på bas, hans medarbetare sedan många år Joost van den Broek på keyboards, gitarristen Timo Somers, trummisen Koen Herfst samt sångaren Jaycee. Fem män som rockar hårt och samtidigt har jävligt skoj.

Projektet växte från en begäran om att bidra med en låt till en medföljande CD med coverlåtar för den tyska musiktidningen Eclipsed. ”De frågade om jag inte hade några coverlåtar i byrålådan,” minns han. ”Jag sa nej men jag spelar gärna in en åt er. Så de gav mig en lista över band och jag såg ZZ Tops låt Heard It On The X som jag verkligen gillar. Jag sa att jag gärna spelar in den åt er men de svarade att den måste vara klar inom en vecka…”

”Jag tänkte, åh herregud!” Jag kontaktade mina favorit musiker i Nederländerna via WhatsApp och inom bokstavligen 30 minuter hade jag fått fatt i fem musiker. Ett band m a o. Där såddes fröet hos Lucassen. ”Jag vill bilda ett band. Och jag vill bara ha skoj!”

”Faktum är att jag är en perfektionist så jag skickar ständigt tillbaka bidrag från musiker och ber dem ändra något,” konstaterar han. ” Men här var allt strålande. Vi hade riktigt roligt, ringde och WhatsAppade hela tiden och inom en vecka var allt klart.” Han fortsätter, ”Jag ville att det skulle vara ett positivt, optimistiskt projekt.”

”Vi sa att, låt oss bilda ett band och skriva låtar i 70-tals stil och låta texterna vara en hyllning till allt minnesvärt från den tiden för att det var det som formade mig,” säger han. ”Men jag ville inte att det skulle låta som 70-talet för det har redan gjorts och jag kan inte överträffa Stargazer eller Kashmir.”

”De andra medlemmarna är samtliga yngre än mig, runt 30, så de levde inte ens då. Så det var riktigt kul att få skapa 70-talsmusik med massor av Hammond och gnistrande gitarrer men av idag.”

Slutresultatet består av 11 låtar, progressivt färgad tung rock med massor av energi, som svänger på samma vis som Deep Purple gjorde under 70-talet. ”Det är inte ett typiskt progalbum. Det är inte Yes eller Genesis. Men det är inte heller ett metalalbum. En av låtarna är Burn It Down,” säger Lucassen, ”den är helt och hållet baserad på Smoke On The Water men skriven med perspektivet av ”stupid with a flare gun” som i originaltexten.”

Plattan innehåller även covers på legendariska låtar som stöpts i Arjen Lucassens form som bonusspår, Children of the Revolution av T-Rex, ZZ Tops Heard It On The X, Earth Wind and Fires Fantasy och Roger Glovers Love Is All.

Det, mina damer och herrar, är den riktiga Arjen Lucassen. Jobbet gjort. Och roligt var det.