The Dahmers bjuder på njutbar skräck

Reklam

När man lyssnar på The Dahmers kan man höra inspiration från band som Ramones, Thin Lizzy, Beatles, Misfits, Status Quo, Black Flag och The Kinks. Till och med ikonerna ABBA omnämns ofta som en referens! Resultatet av denna spretiga mix blir adrenalinfylld och punkig rock’n’roll med synnerligen medryckande popmelodier. Blanda detta med mörka teman som skräck, frustration och utanförskap, så får du fram de kontraster som gör The Dahmers till ett färgstarkt och originellt band som alltid går sin egen väg. Inför släppet av deras nya EP  Ghouls in the Garage fick vi möjlighet att byta några ord med bandets sångare Stoffe.

Bandet har hållit i gång några år, var det samma sättning från början?

Nej det är det inte utan det har förändrats lite. De som är med sen start är jag och trummisen Karl Oskar. Det är vi två som har varit lite av huvudlåtskrivarna i bandet. Så den grunden är kvar. Sen så har vi nya killar på gitarr och bas. Mikey gick med förra året så han är ganska ny.

Får de nya killarna vara med på ett hörn när ni skriver nya låtar?

Absolut. Även om det är jag och Kalle som skriver grunderna för det mesta så gör vi klart materialet ihop. Alla får vara med och arrangera och komma med synpunkter. Så det är ändå ganska demokratiskt. Sen är det nog så att det är nån som är lite mer drivande som har en grundvision. Men man utvecklas hela tiden som band och bandets kemi gör att alla bidrar på sitt vis.

När ni skriver låtar kan det då utgå ifrån att nån har ett riff, melodi och sen bygger nästa på eller har man hela konceptet i sitt huvud och så får de andra bygga på utifrån det?

Det är väldigt blandat. Jag har spelat in mycket av grejerna då jag är ljudtekniker och likaså Kalle som har inspelningsmöjligheter hemma hos sig. Så ibland har vi kommit med en i princip färdig demo och ibland kan det vara en grov skiss när man kört fast lite. Då vill man att de andra ska lägga sig i. Ibland skriver jag texter till Kalles melodier och tvärtom.

Nu är ni på g och ska släppa er nya EP. Är man spänd på mottagandet eller är man mer spänd på att få börja med nästa release?

Det är lite både ock. Vi har hållit på med arbetet för nästa release ett tag så nu har man nästan glömt de här låtarna. (skratt) Låtarna på EP´n spelade vi in i somras så lite har vi hunnit glömma dem. Men det ska bli kul att få ge ut dem. Vi har släppt ett gäng EP´s under åren. Man kan säga att vi brukar mellanlanda med några EP släpp mellan våra album. Så att folk inte ska behöva gå och vara hungriga. EP´na är främst riktade mot dem som redan tycker om oss, våra fans. Sen så lägger man såklart ner lite mer krut när det är ett albumsläpp.

Kan det hända att en låt från en EP hamnar på ett album?

Inte än så länge, men vi har släppt en samlingsplatta 2018 bestående av tidigare släppta singlar och EP´s. Men ingen enstaka låt har inte kommit med på något album.

Släpper ni er musik fysiskt? Eller blir det enbart digitalt?

Det blir på vinyl. Främst vinyl och sen digitalt. Det brukar tryckas ett antal CD också. De är mest riktade mot utlandet för det är inte så många som köper CD i Sverige. Annars vill man ha vinyl med stora fina omslag. Nya EP´n kommer i vinyl i några hundra exemplar.

Då är det först till kvarn som gäller…

Lite så. Vi gick ut med förbokningar för ett par veckor sedan och det har sålt på bra. Man får nog vara ganska snabb om man vill nypa ett ex.

Tänker att CD till försäljning måste varit smidigare att ta med sig när man är på turné än vinylskivor.

Så är det ju. Vi har haft slutsålt med skivor så vi har mest haft med oss tröjor till försäljning. Nu kommer vi snart återpressa våra tidigare album. Så nu får de som inte hann med att köpa första gången en chans att lägga händerna på ett exemplar.

Har du nån låt på kommande EP´n som är din favorit? Eller brukar sånt pendla över tid?

Nja, ingen direkt favorit. Vi brukar ha som ett koncept när vi släpper EP`s att vi vill att låtarna ska ha olika karaktärer. Så inte två låtar är för lika. Nån är lite rockigare, nån lite punkigare och så är det nån lite poppigare låt. Så de har ganska olika sound och inspirationskälla. Jag gillar låtarna på helt olika sätt.

Ni har ett brett spektra av inspirationsband.

Vi gillar de här gamla 60 tals banden som är melodibaserade. Det var på den tiden som man skrev de bästa melodierna så då kan man lika gärna sno lite där ifrån. (skratt)

När man kikar på vilka band som influerat er musikaliskt så är det ganska blandat, men min första tanke var Alice Cooper när jag såg era scenkläder.

Den där listan är inte komplett. Alice Cooper är en inspiration också. Jag gillar de första Cooper plattorna. De var väldigt tidiga med den här teatraliska grejen.

2016 kom ni med på P3´s årsbästlista. Kom det som en total överraskning eller hade ni det på känn?

Det stämmer, då hade vi släppt en EP och de plockade upp en singel från den. Det kom lite oväntat då det var en väldigt punkig låt. Lite ovanligt för P3 att plocka upp den stilen. Så att det var just den låten var lite otippat. Jag hade nog kunnat förstå om det hade varit nån av de lite mer popigare bitarna. Men det var skitkul. 2017 var vi med i musikguiden i samband med att vi skulle släppa vårt andra album och blev intervjuade.

När ni ska ut och spela, hur väljer ni ut vilka låtar ni ska framföra?

Det finns några låtar som är standard som man känner att de måste vara med då de är de mest igenkända. Sen brukar vi ha en setlist som vi kör en vår eller en höst. Ska man återvända till en stad så känner man att man vill överraska med nånting. Slänger in nån låt som man inte brukar köra live så det inte blir exakt det samma varje gång man kommer för att lyssna på oss.

Ni har varit förband till ett gäng band, blir man nån gång starstruck när man möter dem bakom scen?

Nja, både ock. Vi är ganska så coola av oss. (skratt) Man vet ju att alla är människor. Efter en stund så märker man att man är ganska så lik de flesta. Såklart blir man lite starstruck. Vi var ute med The Hives förra året och dem var verkligen down to earth människor. Det var helt naturligt. Det är värre med kända personer som har låtit kändisskapet stiga dem åt huvudet.

Kan tänka mig att det är en personlighet på och en annan bakom scen.

Så är det. Se bara på Angus Young i AC/DC. På scen är han ganska vild, men privat ska han vara ganska blyg av sig.

Hur värmer ni upp inför ett gig?

Man kanske dricker en öl. Händer ibland. Man får vara fokuserad och jag försöker komma upp lite i varav för det är ju energifull musik. Man ska ju leverera så det går inte att ta en tupplur och sen gå ut och köra. Man försöker pumpa upp sig innan. Sen får man alltid en liten adrenalinkick precis innan man ska ut. Det är något som händer. Man går in i en persona. Jag brukar likna det vid att det är en Jekyll and Hyde grej. (skratt)

Ska ni ut på nån turnè i år?

Det blir några gig. Mest i Sverige, men även nån spelning i Finland och sen har vi en del bokningar som vi inte har gått ut med ännu. Så man får hålla ett öga på våra sociala medier.

Om du fick spela ihop med vilken artist som helst, som är död eller i livet, vem skulle du välja då?

Personligen så hade jag valt Joan Jett. Det är lite barndomsidolen. Hon har präglat mig och hon är ju fortfarande i livet så där har jag kanske fortfarande en chans. (skratt)

Katten som finns med på erat foto, är det nån i bandets?

Nej, faktiskt inte. Det är en kompis katt som vi fick låna. Det är en hankatt som heter Siv. De fick fel kön på katten som de fick till sig när de skaffade sig den. Långt senare så fick de reda på att det var en hane, men då den redan hade fått ett namn så fick den fortsätta heta Siv.

Vad skulle du vilja hälsa till era fans?

Kom till spelningarna så kan vi snacka lite och ta en öl ihop. (skratt)