Von Hertzen Brothers uppmärksammar de mänskliga rättigheterna

Reklam

Lagom till  70-årsjubileet för deklarationen om de mänskliga rättigheterna har de släppt videon till låten Jerusalem. Låten återfinns på deras senaste album War is Over från 2017.

Den vackra låten har en tänkvärd text och får ett extra djup nu när de i videon skildrar berättelsen om Bakr Hasan från Irak. Bakr var en av de 32000 immigranter som tog sig till Finland 2015. I videon får han ge utlopp för sina känslor över att blivit nekad asyl.

Kie Hertzen berättar om videon: “Den ger även en röst åt alla oroliga asylsökande som under krigshot har sett sig tvungna att lämna sina hemländer för att rädda sina liv. De kommer till ett för dem okänt och främmande land långt hemifrån för att mötas av kalla handen och en returbiljett tillbaka till krigets helvete.”

70 år har gått sedan deklarationen för de mänskliga rättigheterna antogs. Frågan är hur de efterlevs? Hur efterlever jag själv tanken bakom dem? Kan man försöka sätta sig in i deras situation som flyr från sina hemländer, istället för att se dem som en samhällsbörda? Kanske tid för lite självrannsakan….

Tyvärr verkar det som om orden ”det enda vi lärt oss av historien är att vi inte lärt oss nåt av historien” fortfarande är sanna.