Dags att börja öva på att sabrera champagnen

Reklam

Ska man sabrera på det klassiska viset får man först införskaffa sig en sabel. Ordet sabrera kommer från verbet sabre som på franska betyder sabel.

Har man väl fått tag i en sabel, får man se till att ha lite svängrum så man inte skadar vare sig människor eller saker.

Men det går även att använda lite kortare tillhyggen som t ex en kökskniv.

Hur går man då till väga?

Så här säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, som tillsammans med en kollega håller en sabreringskurs med efterföljande champagneprovning den 29 december. Till det facila priset av 780 riksdaler.

– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals.

– För att lyckas är det tekniken som är avgörande, att träffa rätt, inte att träffa hårt, säger Camilla.

Vill du testa hemma så tipsar gänget på The Winery Hotel på stegen du bör följa…

Så här gör du – fyra enkla steg.

1. Ta av folien runt flaskans hals
Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.
2. Ta av metallkorgen
Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger iväg.
3. Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet
Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.
4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård
Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.

För att bli riktigt duktig krävs som alltid övning. När du övar kan du använda andra kolsyrade drycker som finns på flaska med kork så blir det inte så dyrt.