Världen Brinner försöker förändra saker genom musiken.

Reklam

Världen Brinner är punkrockbandet från Västerås som på kort tid har byggt upp en hängiven publik som sträcker sig långt även utanför punkscenen. Bandet albumdebuterade 2018 med ”Slöseri Av Tid” som fick lysande recensioner, bland annat så listade Close-Up Magazine skivan som bästa punkalbum 2018. Förra året följde Världen Brinner upp albumsuccén med EP:n ”Livet På Recept” och den omtalade singeln ”Dom Mörda Ida”. Den 3 april är det dags för  nya albumet ”Vi äger natten”. På scen är Världen Brinner en musikalisk explosion som inte lämnar någon oberörd. Med sin starka och karaktäristiska röst sjunger Malin Sandberg ut all sin ilska, frustration, glädje och sorg. Vi ringde upp Malin för att få veta mer.

Skriver ni låtarna ihop i bandet eller hur funkar det?

Vi skriver ofta låtar ihop. Om jag eller nån av de andra skriver låtar så tar vi med oss ett ”skelett” till replokalen och så bygger vi ihop låtarna till en helhet där tillsammans.

Då är ni ett så demokratiskt band?

Väldigt mycket demokratiskt skulle jag säga. Alla älskar processen att skriva ihop.

Gäller det texterna med?

Nej texterna skriver jag som det ser ut i dagsläget.

Är det lättare att skriva texterna själv då man ska framföra dem som sångerska?

Jag har inte testat på något annat sätt. Så jag vet faktiskt inte. Jag skulle absolut kunna sjunga någon annans text också bara den handlar om något jag kan stå för.. Det är ingen annan i bandet som visat intresse för textskrivande . Man funkar väl olika. Jag har skrivit texter sen jag var väldigt liten för att få ur mig tankar och känslor, så det kommer väl lättare för mig antar jag.

Var det redan då i låtform eller mer som dagboksanteckningar?

Jag har skrivit små sånger från det att jag kunde sjunga, och hundratals dikter också.

Kommer du från en musikalisk familj?

Min pappa har spelat lite gitarr och sjungit. Mamma har sjungit mycket för mig, tex när jag skulle lägga mig. Min familj älskar musik även om det inte direkt kanske är en aktivt musicerande familj, vi kanske är mer en dansfamilj skulle jag nog säga. Båda mina föräldrar har jobbat som danslärare.

Du har stakat ut en egen väg?

Lite kanske. I alla fall gällande rock och punk. Jag har sagt ända sedan jag var liten att jag skulle bli rockstjärna. (skratt) Det är härligt med barns självförtroende och alla härliga drömmar där och då. Sen senare i livet så krossas nog ofta drömmarna bit för bit på vägen. Vilket är så himla synd. Jag arbetar med barn och ungdomar och tycker att det är väldigt roligt att peppa deras drömmar. Inget är ju egentligen omöjligt. Vuxna kan vara väldigt bra på att krossa barns drömmar tyvärr.

Det kanske ibland beror på att barnens drömmar inte stämmer med föräldrarnas drömmar?

Ja kanske, men och!? Mina föräldrar har inte sagt så till mig i alla fall. Snarare tvärtom, att jag ska göra allt, sjunga överallt, och jag fick alltid ta plats och vara i centrum. Det är nog samhället som krossar drömmar i stor grad. Man börjar känna att man inte är tillräckligt bra och jämför sig med andra- omöjliga ideal.

Låten ”Berlin” skrev du efter att du varit i staden Berlin och sett orättvisor på nära håll…

Det är ganska ofta så för mig att jag känner eller ser nånting som jag tycker blir jobbigt. Där blev det tydligt den kvällen just när vi, jag och min kille, hade varit ute på en helkväll och ätit med kompisar och druckit öl. Sen satt vi i en taxi på väg till vårt sovställe. I en taxi som egentligen var onödig att åka när det var gångavstånd.
Vi åkte med taxin förbi en park där det låg en kvinna i knät på en man och sov, och där fanns även många andra personer som inte hade tak över huvudet. Då tänkte jag på hur orättvist allting är, som jag ofta gör. Jag hade haft en så himla bra kväll medans andra inte ens har tak över huvudet. Vissa har inte vatten att dricka. Vissa står vid gränserna och får ingen hjälp, lever i misär. Jag tänker mig lätt i väg i huvudet gällande olika orättvisor, och mår skit över det. Jag tror att det snart är fullt krig om jordens resurser.
Texten och skalet till Berlin blev till den kvällen. Alla sover i Berlin men på väldigt olika sätt. Vissa har tolkat den texten på ett till plan, typ öppna ögonen, ni sover- överallt. Och det är ju också sant.

Är det lite så man ska förstå ert bandnamn också? Att man ska öppna ögonen och se hur det ser ut i världen.

Ja, precis. På alla möjliga sätt.

När jag hör ordet punk så tänker jag oftast på Sex Pistols och liknande band, men ni har en mer städad framtoning…

Jag tänker nog vår musik som lättlyssnad och melodisk. När jag började lyssna på punk så var det kanske lite ”hårdare” sorts punk, och alltid killar som sjöng. Jag kände ofta att jag inte sjöng tillräckligt hårt eller tillräckligt coolt för att kunna sjunga punk. Men där har jag ändrat mig- jag sjunger på ett annat sätt, melodiskt, och jag gillar det. Jag tror också att det kan vara därför personer med olika musik smak kan gilla att lyssna på vår musik. Det är inte bara personer som lyssnar på punk som tar vår musik till sig, utan musiken verkar gå hem i många olika läger.

Skulle man kunna säga att texterna är punkiga och musiken mer melodisk rock?

Kanske det, jag tycker att speciellt den här nya skivan går åt det rockigare hållet. Textmässigt handlar väl punk om såna saker som vi skriver om antar jag. Det känns som att våra texter går väldigt djupt, och inpå viktiga saker som faktiskt betyder något på riktigt, i alla fall för mig. Jag vet att många tar till sig av just våra texter. Vi är dock inte så himla politiska egentligen tror jag, även om allting blir politik i slutänden så klart.

Men det blir inte nåt höger eller vänster ställningstagande?

Definitivt inte höger om man ska välja sida. Vi är väl inte politiskt aktiva så, förutom i feministiska frågor där i alla fall jag är väldigt engagerad, och att motverka främlingsfientlighet mm. Men jag tänker väl mer på att vi kanske inte har någon uttalad parti tillhörighet. Vi försöker förändra saker på vårt eget sätt. Genom musiken. Vi försöker hjälpas åt och vara bra medmänniskor och hoppas på att det ska smitta av sig.

Tycker ni att klimatet i samhället har blivit tuffare under er livstid?

Jag upplever att man tydligt kan se att klyftorna ökar och det skrämmer mig. Dom rika blir rikare osv. På köpet så får man ökad brottslighet mm. Även om statistik visar att brottsligheten inte ökar så tror jag att folk får en känsla av ökad otrygghet när man inte har det sociala skyddsnätet på samma sätt, när välfärden börjar ta stryk

Idag ska allt gå så snabbt, många lyssnar digitalt och byter låtar istället för att lyssna på ett helt album, hur konsumerar du musik?

Jag är en av dem. (skratt) Jag är en sjukt otålig person. Om det är något riktigt bra som jag lyssnar på så lyssnar jag sönder låten. Den går om och om igen tills jag tröttnar. Men ofta lyssnar jag på en vers och en refräng innan jag byter låt. Men är det något bra så kan jag såklart lyssna igenom hela albumet.

Vilka artister är dina egna inspirationskällor?

Jag har nyligen har kommit fram till att en stor inspiration är ett gammalt band som heter All. De bildades av medlemmar från Descendents. De spelade melodisk punk. Jag har nog fått en hel del inspiration där ifrån. Men jag tror att vi alla i bandet har väldigt olika insperationskällor. Man kan nog höra att vi har lite inspiration från 77 punken i alla fall. Det är förövrigt lite skumt när man tänker på, att när Ebba Grön kom så var det rebelliskt och hårt, men lyssnar man på det nu så är det nästan snällt. Allt förändras och blir mer extremt. Vi i Världen Brinner är nog ganska snälla/lätta i vår musik.

Foto: pressfoto

Ni kom med bland Aftonbladets 99 bästa låtar under 2019, hur kändes det?

Det var kul, under den månaden som låten ”Dom Mörda Ida” släpptes så hamnade den bland de 99 bästa låtarna den månaden också. Det var en viktig låt från förra EP´n. Den viktigaste låten jag någonsin skrivit text och melodi till skulle jag säga. Den handlar om våldtagna kvinnor som inte blir trodda och som blir svikna av vårt rättssystem och tillslut tar sitt liv. Det var därför extra fint att den låten blev så uppskattad som den blev.

Är det många som kommer fram och vill prata om era låtar när ni är ute på spelningar?

Ibland. När det gäller låten ”Dom Mörda Ida” tex så är det många som kommit fram och sagt att dom känner igen sig, tyvärr. Vi har fått många jobbiga historier berättade för oss utifrån låten och ämnet. Det känns hemskt, men även fint, att vissa väljer att dela med sig av sina innersta känslor och erfarenheter, och att dom känner att vi gjort något bra i och med låten. Att vi väljer att belysa det ämnet. Även en annan låt som handlar om när vi var och demonstrerade i Göteborg mot NMR kan folk änna igen sig i. Oftast så kommer nog folk fram och bara vill prata om spelningen och ge oss pepp.

Hur lång tid tog det för er att få ihop kommande albumet?

Vissa av låtarna började vi på för ganska länge sedan. Vi bokade studiotiden innan vi hade börjat skriva skivan i princip. Om vi inte bokar en studiotid så kan vi hålla på hur länge som helst och bara flumma runt. Jag gillar inte det, utan vill att saker ska hända, och vill gärna sätta upp mål. Inget händer direkt om vi inte har en deadline, vi gör en massa annat istället (skratt). Det är bättre för vår del att vi bokar in en studiotid, ha en deadline, och sen så skriver vi. Att skriva låtarna tog väl kanske ca fyra, fem månader. Men då skrev vi också låtar av skal som jag skrivit för många år sedan. Svårt att säga exakt hur lång tid saker tar.