Tomas Kaya debuterar som artist och låtskrivare inom svensksoul

Reklam

Tomas Kaya har vi sett i Idol under hösten 2017. I början av månaden släppte han sin första singel.
Debutsingel ”Fragile Heart” handlar om att vi alla har ett skört hjärta som vi bygger upp murar runt för att skydda och om modet att lägga maskerna åt sidan och visa vårt rätta jag även om det gör oss sårbara. Men vem är personen bakom låten?

Innan singelsläppet så har du även varit med på en annan platta om jag minns rätt?

Stämmer. Jag fick vara med på ett hörn på låten Young and Dumb med Beat next. Det är en house grupp från Skåne. De hörde av sig till mig och ville att jag skulle vara med och skriva text och sjunga till en låt som de hade proddat. Så det var min första låt. Den låt som jag släppt nu är min debutlåt som soloartist.

Hur har du blivit mottagen?

Jag har redan fått en fin respons. Känner mig fint omhändertagen och mottagen av folk. Låten har inte varit ute så länge än.. Mina polare från Idol har delat den på sina sociala medier. Jag spelade upp den för Idol vinnaren Chris Kläfford och han sa att den här måste du släppa. Sen har det tagit sin tid att producera den.

Har det även tagit tid då den är självbiografisk?

Det faktum att den är självbiografisk är en av anledningarna till att det har tagit tid, men texten gick ganska snabbt att skriva. Det är soundet som har tagit tid att hitta. Jag har haft olika producenter som har försökt att producera den och jag har inte varit nöjd. Tanken var att jag skulle ha släppt den för ett halvår sedan men jag var inte nöjd med produktionen. Det var inte soundet som jag strävade efter. Det ska beröra en på djupet när man lyssnar på låten. Till slut fann jag en polare som heter Tobias Löfqvist i Garden 12, Kalmar. Vi producerade låten tillsammans. Jag har suttit i studion med honom för jag vill vara en aktiv artist i hela processen.

Foto: Mervi Tuovinen

Hur funkade det i programmet Idol? Blir man inte lite paketerad som artist där?

Det beror på. Idol kan hjälpa eller stjälpa. Det är lätt hänt när man har kameror på sig att man blir en annan. Jag lyckades dock behålla min identitet och vara mig själv. Dessutom har Idol gjort ett fantastiskt jobb med att synliggöra vem jag är. Både mina roliga sidor och mitt djup. För mig var det en dörröppnare i branschen.

Hur skulle du vilja beskriva dig som artist?

Som artist är jag en blandning av djupa texter och feelgood musik. En soulartist för mig är inte enbart en artist som gör soulmusik utan är det i sin själ så andra kan relatera till hans låtar. Det är min tanke att ta upp svåra ämnen som alkoholmissbruk i familjen och liknande. Tror det är många som kan relatera till det där ute. Vill att min musik ska hjälpa andra att ta sig igenom svåra saker på liknande sätt som musik har hjälpt mig.

Du rymde hemifrån som sjuttonåring, hur länge var du borta ifrån familjen?

Nästan ett år. Jag flyttade runt hos olika vänner som öppnade upp sina hem för mig. Jag ville bara rymma från omständigheterna. Visste inte själv hur jag skulle handskas med att bo under samma tak med en far som drack för mycket och var verbalt aggressiv.

Var det en situation som du haft under hela din uppväxt? Det måste ha varit svårt att konfrontera som yngre.

Exakt som du säger så som liten kille så skulle jag inte konfrontera det här utan jag växte upp i det. Det var min vardag. Den här vardagen är tyvärr vanlig för många, men den är inte sund. Som sjuttonåring fick jag nog. Då valde jag att rymma för jag var så trött på allting och märkte att det blev ingen förändring. Det fanns för och nackdelar med att rymma hemifrån. Jag förstod i efterhand att problemen kommer med en i efterhand.

Som barn är man väldigt lojal mot sina föräldrar och jag tänker att då måste det bli en svår situation om mor är på ett sätt och far på ett helt annat.

Jag älskade båda, men samtidigt så hade inte mamma verktygen att handskas med situationen. Hon har levt med farsan mycket längre än med mig. Hon hade kommit till en punkt där hon bara accepterade att så var det och nöjde sig med det. För min del så kunde jag inte acceptera situationen. Jag kunde inte komma hem och göra läxorna samtidigt som man ska få höra skrik och svordomar hela tiden. Få höra att man aldrig duger till för farsan. Men jag tänkte aldrig på min lojalitet mot mina föräldrar, utan bara att jag måste här ifrån.

Vad hjälpte dig igenom den här svåra tiden?

Både musiken och min tro hjälpte mig jättemycket. I min tro fick jag ett utlopp för allt det som jag känner. Jag kunde be till Gud och känna att jag blev hörd. Därigenom fick jag ett utlopp för att kunna gråta, få ut min ilska och få en trygghet av att veta att jag är älskad. Även om kärleken är svår för mina föräldrar att ge mig. Jag fick även en tillhörighet och ett sammanhang i en Pingstkyrka. Då började jag växa som person. Musiken har funnits med mig innan jag blev troende. Den har tagit mig igenom mycket. Jag är även låtskrivare och texter berör mig mer än musik gör. Jag lyssnade mycket på Mariah Carey och mycket gospelmusik som är väldigt hoppfull.

En idrottare du gillar är Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Är MMA något du själv sysslar med?

Nej. (skratt) Jag hade fått stryk redan efter trettio sekunder. Då hade jag legat raklång på golvet. Jag gillar att kolla på MMA. Sen gillar jag Alexander för att han är öppen med sin tro och då han är grym på MMA.

Jag misstänker att du har fler låtar gång.

Jag har många låtar som jag har producerat. Dels till mig själv, sen har jag två låtar som jag har skrivit till Gabriel Cancela, och en till Julia Viktoria. Så jag har låtar på g och har äntligen hittat mitt sound. Jag vill även få in gospelrötterna, hammondorgel och körer. Det vill jag kombinera med soul och göra det på ett fräscht sätt.

När du nämner Julia Viktoria, det är ingen duett på gång?

Inte vad vi har planerat i alla fall. Vi har så olika musikstilar. Jag kan skriva annan musik till andra artister. Men det skulle vara intressant. Jag skulle inte tacka nej.