Hjärnoperation utan att öppna kraniet

Reklam

Nu kan man hjälpa patienter med t ex tumörer i hjärnan att bli av med dessa utan att behöva öppna deras kranier. Istället så borrar man ett hål på 3,2 mm och för sedan in en ljusledarkabel. Väl på plats värmer man bort den sjuka vävnaden med laser. Då det rör sig om ett så litet ingrepp så påverkas inte patienten kosmetiskt och kan vanligtvis gå hem dagen efter operationen. Vi kontaktade Marianne Reedtz Sparrevohn på Medtronic för att få veta mer om detta system som kallas Visualase.

Hur länge har ni arbetat med den här metoden?

Vi har använt metoden i mer än två år i USA.

Hur många brukar vara inblandade i en operation?

Vanligtvis 3-4 specialister. Det beror på proceduren och komplexiteten.

Även om utrustningen kostar en del så måste det vara en besparing för sjukhusen att patienten kan lämna sjukhuset redan dagen efter?

Det är en fördel för både patienter och hälso-och sjukvården att patienten kan lämna sjukhuset mycket tidigare än vad som är fallet med operationer där man öppnar kraniet. Att använda sig av metoder som är minimalt invasiva ger i allmänhet större värde för båda parter.

Tekniken går den att använda var som helst på kroppen?

Visualase är en metod som är utvecklad enbart för ingrepp i hjärnan. Det finns andra minimalt invasiva metoder att använda sig av vid ingrepp på andra kroppsdelar.

Man nämner att detta skulle användas vid epilepsi och tumörer i hjärnan, men skulle det även kunna användas för att ta bort plack, kalk?

Visualase är godkänt för att avlägsna oönskad vävnad i hjärnan. I Norden kommer Medtronic först och främst kontakta neurokirurger som arbetar med epilepsi och tumörer i hjärnan.

Kan man utföra en sån här operation på både ytliga och tumörer som ligger inne i hjärnan?

Som sagt så är tekniken godkänd för att avlägsna oönskad vävnad i hjärnan. Kirurgen bedömer om metoden är användbar utifrån var tumören sitter.

Är det Medtronic som ligger bakom den laserteknik som används?

Visualase är en teknologi som Medtronic har köpt i juli 2014 från en privat verksamhet, Visualase Inc.

Finns detta på sjukhus redan nu i Sverige?

Metoden har precis blivit godkänd i Europa (CE Märkt), så än är metoden inte tagen i bruk på sjukhus i Sverige eller resten av Norden. Medtronic ser fram emot att få introducera Visualase för de nordiska sjukhusen.