Tord Grip är Fotbollsspelarpojken

Reklam

Han står bakom både Sven-Göran Eriksson och Tommy Svenssons framgångar och med en egen karriär som tagit honom över hela världen. Nu är han tillbaka i Degerfors för att signera sin biografi, ”Fotbollsspelarpojken” och för att se matchen mellan Degerfors IF och Örgryte. Möt Tord Grip och författaren Stefan Lövgren på Fotbollsmuseet i Degerfors.

Hur känns det att återvända till Degerfors och fotbollsmuseet i en ny roll?

Ja, det är lite speciellt. Men jag ser fram emot det och att få se matchen förstås!

Hur kommer det sig att du skrev din bok Fotbollsspelarpojken tillsammans med Stefan Lövgren?

Ja, det var väl Stefan som tyckte att jag skulle göra det. Vi träffades när han skrev Svennis bok, när den sedan var färdig så tyckte Stefan att jag också skulle skriva en bok. Så det var det som startade det hela.

Hur lång tid har det tagit att skriva boken?

Ja, det har tagit över två år. Vi träffades i Stockholm på en pub och restaurang som jag brukar gå på och titta på fotboll, så det blev några möten. Stefan spenderade också mycket tid på Kungliga Biblioteket där han gjorde en massa research.

Vad tycker du var det enklaste med att skriva boken och vad var det svåraste?

Du skulle du kanske fråga Stefan om (skratt). Boken är ju inte skriven i kronologisk ordning, så den hoppar ju lite hit och dit och gör att den blir mer intressant. Annars brukar man ju berätta att först gjorde jag det och sedan gjorde jag det. Men det gäller ju att ha tråden kvar så att säga och det har Stefan lyckats med, det måste jag säga.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

Ja, det är väl kanske just spelarkarriären. Det är den jag kommer ihåg mest, men det är klart att jag har upplevt många andra fina stunder också som VM -94 och ligan med Lazio och så jobbet med det engelska landslaget, det var och är fina höjdpunkter. Annars är det just den tiden när man är aktiv själv, det är den roligaste perioden.

Du är en frekvent besökare på Stora Valla, kommer du att ha tid att se Degerfors IF:s hemmamatcher även i år?

Ja men jag har inte varit där så ofta som jag hade önskat men jag är där så ofta jag kan. Jag har ännu inte hunnit att se DIF spela i år, de har ju en hel del nya spelare och det tar ju alltid lite tid att spela ihop ett lag, så det ska bli väldigt intressant att se dem.

Har du en hälsning till Degerfors-laget tills på lördag?

Nja, inte mer än att jag hoppas att de tar minst en poäng mot Örgryte på lördag.

Ett stort tack till Tord Grip för din tid! Missa nu inte att träffa Tord och Stefan Lövgren, nu på lördag den 5 maj. De finns på Fotbollsmuseet i Degerfors mellan klockan 13:00-16:00