Prins Svart tung hårdrock på svenska

Reklam

Prins Svart är egentligen en återförening av fyra musiker vars vägar korsades i Stockholm på mitten av 90-talet. Då turnerade de land och rike runt som en Led Zeppelin-tribute och efter att ha spelat in en egenproducerad CD under namnet ”Four Sticks”, drog livet dem åt olika håll. Nu har vägen lett dem tillbaka till där de skildes åt och resultatet kan höras på den självbetitlade debuten ”Prins Svart”. Svip.se ger er här en exklusiv intervju med bandets gitarrist Henrik Bergqivst…

Kan du beskriva Prins Svart med tre ord?

Oj, bara tre? Klassisk hårdrock, det är två ord och på svenska. Det är väl någonstans där det är, det är ganska okomplicerat. Det där med att definiera vad man gör, det hänger ju lite på hur gammal man är och vad man har vuxit upp med. Det jag kallar för klassisk hårdrock är väl kanske inte riktigt detsamma som en 25-åring skulle säga. Men för oss som växte upp under 80-talet, så tycker jag att vi rör oss i det landet någonstans.

Hur länge har ni funnits?

Vi har egentligen inte funnits i mer än ett år om man ska vara strikt. Vi började spela och skriva tillsammans för ungefär ett år sedan men vi går långt tillbaka och känner varandra sedan tidigt 90-tal. Sebastian Sippola och jag känner varandra sedan 80-talet, vi växte upp ute i Fisksätra Saltsjöbaden, i Nacka. Vi startade en Led Zeppelin-tribute när vi gick på rockmusikerlinjen på Fryshuset och där träffade vi Stefan Berggren, som jag inte kände då. Jag berättade för honom vad vi ville göra och då sa han att då måste ”Pomma” vara med och det är Tomas Thorberg som nu spelar bas i Prins Svart.

Sedan var vi ute under tre års tid och körde Led Zeppelin-låtar. Under tiden skrev vi också originalmaterial och producerade en CD under namnet Four Sticks, den CD: n gavs faktiskt ut bara för ungefär tre år sedan av en kille i USA som hade fått tag i en av våra promotion CD: s och han ville ge ut den.

Pressfoto

Vilka är ni i bandet?

Det är jag Henrik, som har spelat gitarr i The Poodles under tio års tid, Sebastian Sippola på trummor spelade med Grand Magus och med Plankton där också Tomas Thorberg spelade bas. Tomas har också varit ute och turnerat med Michael Schenker och John Norum, bland andra. Stefan Berggren som sjunger började med Company of Snakes som egentligen är det gamla Whitesnake från tidiga 80-talet med bland andra Bernie Marsden, Mickey Moody och Neil Murray. Stefan har också turnerat med Uriah Heep och Don Airey.

Hårdrock på svenska, hur tänkte ni?

Ja, det var väl mest jag som tänkte där. Det var min önskan att skriva texter på svenska och det är ingenting som slog mig förra året, utan det har jag tänkt på under en lång tid. Jag har alltid skrivit mycket och har även ett parallellspår som jag kör. Jag arbetar på universitetet i Stockholm där jag håller på med språkvetenskap, så jag är språkvetare och därför intresserar jag mig för språk och jag skriver mycket, hela tiden.

Jag kände till slut att jag vågade skriva på svenska som är mitt modersmål och vinsten med att våga skriva på svenska är att man når fram på ett omedelbart sätt till de som talar språket. Det går inte att gömma sig bakom någonting, utan alla ord man säger kommer liksom att falla i en helt annan jord än om man hade skrivit det på engelska. Det var en utmaning och något som jag kände att jag var tvungen att göra. I början var nog de andra i bandet lite skeptiska, eller i alla fall överraskade.

Vem skriver texterna och vem skriver musiken?

Det är jag som skriver texterna och när jag skriver så skriver jag en text som passar till den genren som vi vill göra och det är det som är utmaningen, inte att förhålla sig till allt från Cornelis Vreeswijk till Kent eller någonting lite mer samtida, utan det får hamna där det hamnar bara det känns att det är sant och riktigt för oss och för mig. Då är jag nöjd. Musiken skriver vi tillsammans, det är egentligen det som föll på plats när vi träffades igen för ett år sedan. Vi hade inte spelat tillsammans på så länge i en replokalskontext, jag hade några riff och jag hade några idéer på saker och så träffade jag Sebastian i lokalen och bad honom kolla om han fick någon vibb. Sedan bad vi Pomma komma ner och så körde vi och det bara kändes att aha, nu har vi det! Därifrån körde vi på och formade fram materialet i lokalen; sedan kom också Stefan som sjunger och lade sin input på det hela med melodier och sångidéer.

 

Vilka är era lyssnare?

Jag har tänkt på vilka som är vår målgrupp och egentligen så tror jag att det i första hand är folk i vår ålder, som har vuxit upp med den musik som vi växt upp med och som uppskattar organiskt sammansatt musik. Musik som inte är alltför perfekt och som innehåller lite skavanker, men som också är omedelbar och ärlig. Sedan så blir jag alltid överraskad över att ungdomar hittar den musik som var en del av vår egen generation utan att man egentligen förstår hur det går till. Speciellt med tanke på det brus som vi omges av idag, medialt brus, musikaliskt brus och alla streamingtjänster där allting är tillgängligt med bara ett knapptryck och en sökning.

Det känns faktiskt fortfarande främmande för mig att man kan sitta och läsa skivrecensionerna i DN, samtidigt som jag kan lyssna på plattan. Det är ju helt knäppt, egentligen! (skratt). Att man då kan hitta tillbaka till en genre och några nyckelrepresentanter för just den genren fast man kanske är nitton eller tjugotvå bast, det är helt fantastiskt! Jag utesluter ingen men jag tror väl kanske att det här är något som kommer att bottna hos den publik som jag själv är en del av.

Ett fullalbum inom räckhåll?

Ja, det kommer den 18 maj med resten av våra låtar. Plattan kommer att heta Prins Svart, den blir självbetitlad liksom så många av våra idolers debutplattor. Plattan kommer att vara tillgänglig via streamingtjänster och senare under sommaren eller tidig höst så har vi tänkt göra ett vinylsläpp. Sedan beroende på hur allt utvecklar sig och om det blir turnémöjligheter utanför Sverige, så kanske det blir värt att trycka upp lite CD-skivor, men vi börjar som sagt med ett vinylsläpp.

Vi tackar Henrik Bergqvist för din tid och väntar med spänning på hela debutplattan Prins Svart som släpps den 18 maj.