Simon Alexander tar sig an scenen med personliga texter

Reklam

Sommaren 2016 började Simon Alexander jobba på sin debut-EP som sedan släpptes i februari 2017 i egen regi. Efter att han blev signad så släppte han sin singel Slide i slutet av april.  

Vi är ju förstås nyfikna på vem Simon Alexander är…

Ja, vem är jag (skratt). Jag är ju en låtskrivare från västkusten och Ullared om man vet var det ligger (skratt) och som nu bor i Göteborg och jag har hållit på ganska länge. Innan jag började med att skriva musik själv så var jag faktiskt trummis i några reggae- och metalband bland annat, men har alltid skrivit låtar fast då bakom stängda dörrar. Att vara frontfigur har aldrig riktigt varit min grej, men efter sing/songwriter utbildningen så kände jag att det var dags att köra mitt eget. Reggaebandet finns kvar men vi bor på olika platser och spelar kanske en gång om året tillsammans och då bara för skojs skull.

Men det måste väl ändå vara en fördel att vara trummis när man skriver musik?

Ja, kanske det. Det kanske smittar eller färgar av mitt sätt att skriva eller det sätt jag tänker fram hur det ska låta. Jag kanske tänker ut ett trumperspektiv men också väldigt melodiöst, men mycket ligger nog med trummor.

Den senaste låten kom till när du försökte att klura ut vem du är?

Jag var nog rätt så vilsen, det handlade mycket om självförtroende. Jag ville göra någonting med musik men jag kände mig väldigt låst i det jag gjorde då, jag hade precis avslutat mina studier och varit med på en musiktävling och deltagit i festivalen och hade gjort färdigt EPn och allting men jag hade så mycket tankar om allt, är det det här jag ska göra. Det var mycket annat runt om kring mig i livet och jag kände mig lite vilsen som sagt. Tankar och frågor om hut jag levt mitt liv innan och jag funderade på vem jag var och hur jag var och vad jag ville göra. Det är lite så jag är och det var under den perioden som låten kom till.

Din debut EP släppte du i egen regi. Hur var det då att sedan bli signad?

Det är ju ändå något som man, eller alla musiker drömmer om eller har i sina tankar och se vart det kan bära av. Man kan bara göra så mycket på egen hand, självklart finns det plattformar för att släppa eget på och det går ju bra för många men det att bli signad var ändå något jag alltid velat bli. Att ha någon person eller ett team bakom mig och som vill hjälpa mig att komma längre. Just det där att ha någon som tror på en och vill hjälpa en fram. Det är väldigt tidskrävande att sitta själv och försöka att marknadsföra sig själv.

Kommer du att fortsätta att skriva ditt material själv, eller kommer du att ta hjälp ifrån någon?

Jag skriver ju de första utkasten och låt grunden själv men sedan så samarbetar man ju. Jag har inte skrivit tillsammans med någon från start men sedan bollar ju jag idéer med Tobias Ekqvist min producent.

Har du tänkt att skriva musik till någon annan än dig själv?

Nej, det är inget som är planerat men jag skulle absolut kunna tänka mig det. Det är också av en liten dröm, att kunna bli så pass bekväm och framförallt duktig så att man kan skriva till andra också.

Du har influenser från Jeff Buckley och Neil Young, är det musik du lyssnar på själv?

Ja, Buckley kom nog på senare år tillsammans med andra och mer moderna låtskrivare och så. Men Neil Young har hängt med mig länge, låten Old Man är en av mina favoritlåtar. I övrigt är det mycket av de äldre rock ’n roll och country som har hängt med. Min pappa lyssnade mycket på Led Zeppelin och Beatles, så det har ju färgat av sig på mig.

Är det både text och musik som smittat av sig på dig?

Jag tror att det är musiken som har smittat av sig mest på mig. Textmässigt så tror jag inte att jag tar från något speciellt, jag skriver inte texter så. Jag försöker mer att förmedla en känsla och en händelse med mina texter.

Har du fler singlar på gång?

Ja, jag har en som nästan är klar och ligger under bearbetning men tanken är att jag ska släppa tre låtar till under året i alla fall. Sedan får man se hur intresset ligger hos folk, vill de höra mer så får jag försöka att klämma ut fler (skratt).

Foto: Ian Moloney

Om det nu skulle gå riktigt bra för dig, har du planer på att släppa ditt material på vinyl?

Det är ju också en av mina många drömmar. Jo men det är ju klart för egen del så älskar jag att lyssna på vinyl, så det hade varit coolt. Men det ligger i framtiden och det skulle vara om jag släpper en EP i sådana fall. Det krävs fler låtar till en vinyl men så småning om hoppas vi att kunna släppa material i fysisk form.

Minns du vilken LP som var den första du själv köpte?

Jag har faktiskt funderat lite på det tidigare men jag vet inte, det kan ha varit någon barnskiva med Marcolio eller typ E-Type (skratt). Nej men jag lyssnade mycket på metal när jag var yngre så det var säkert en Linkin Park-skiva…