Hela Sverige byter böcker för tionde året i rad!

Reklam

Onsdagen den 16 maj arrangeras Stora Bokbytardagen, en dag då man kan ta med sig en bok hemifrån och komma hem med en annan. Det är tänkt som ett tillfälle att träffa nya människor som du kanske aldrig mött annars och samtidigt uppmuntra till mer läsande och lärande. Förra året anslöt sig över 100 verksamheter runt om i Sverige för att anordna lokala bokbytarstationer.

Bokbytet kan ske var som helst under hela dagen; på caféet, i skolan, på jobbet eller i affären. Samtidigt arrangeras det fasta bokbytarstationer runt om i hela Sverige. Dit är man välkommen för att både byta in sin bok och interagera med andra läsentusiaster.
– Att byta böcker med andra människor istället för att köpa nya är ett ypperligt tillfälle att omvandla tanke till handling i och med regeringens nya rapport om cirkulär ekonomi, säger Medveten Konsumtions generalsekreterare Alexandra Davidsson.

Flera av FNs mål i agenda 2030 tar upp vikten av arbete för hållbarhet och att resurser måste läggas ner för att skapa en hållbar framtid. Inom detta vill vi verka som en inspirations- och kunskapskälla till alternativa metoder, där vi visar exempel på en annorlunda och hållbar kultur, som man kan delta i över hela landet.
– Vi tror att delningsekonomi är den nya framtiden – bra för oss och för vår miljö, säger Alexandra. Visionen är att man skall gå hemifrån med en bok, komma hem med en annan och kanske till och med en vän för livet.

Stora Bokbytardagen startades 2009 som ett frivilligt initiativ av Ida Torkkeli och Joakim Karlsson och drivs av föreningen Medveten Konsumtion sedan 2017. Dagen är till för att uppmuntra till mer läsande och lärande. Det är även ett perfekt tillfälle att få boktips och träffa nya människor du kanske aldrig annars mött.

Vill du också hålla i en bokbytarstation? Det kostar ingenting och öppettiderna bestämmer du själv. Gå in på www.storabokbytardagen.se för att registrera ditt event.