Scorpions – Matthias Jabs

Reklam

Scorpions firar sitt 50-års jubileum med att spela in ett nytt album i Stockholm och planerar dessutom en världsturné med start under våren 2015. Delar av det gigantiska bandet befinner sig i Bromma för att lägga trummor på den nya skivan, som just nu har arbetsnamnet “Return to forever” tillsammans med sina svenska producenter Mikael “Nord” Andersson och Martin Hansen. Svip.se fick äran till en exklusiv intervju med gitarristen Mr. Matthias Jabs som just nu återhämtar sig från en envis influensa…

Matthias Jabs

Var hittar ni inspirationen till att skriva nytt material efter så lång tid tillsammans…

Absolut, idéerna bara fortsätter att komma, vilket är helt fantastiskt. Normalt sett är det samarbetet oss emellan och våra producenter är också mycket kreativa, så vi inspirerar varandra, vilket fungerar väldigt bra. Rudolf grundade bandet 1965 när han fortfarande var en ung student, så nästa år firar vi 50 år med Scorpions. För mig är det “bara” 37 år…

Från början var idén att spela in och polera upp material från 80-talet, en massa överblivet material. Men det visade sig att vi är så kreativa att majoriteten är nya låtar som skrivits i år, en hel del fantastiska låtar och ungefär ett tjugotal. Så det överblivna materialet från 80-talet är nu en minoritet på skivan. Det beror helt enkelt på att när vi spelade in på vinyl så hade man bara ungefär åtta låtar på ett album och på en CD idag får man in fjorton, femton stycken. Hur som helst så har vi alltid skrivit många låtar. Så det finns en hel del som aldrig blivit släppta.

Scorpions anno 1965

Vem i bandet står för den största delen av låtskrivandet?

Vi skriver allihopa men jag skulle säga att majoriteten av låtskrivandet har Rudolf stått för. Klaus skriver de flesta texterna. Han säger att han känner sig mer bekväm med att skriva dem själv, det är förstås inte alltid fallet men majoriteten av texterna står Klaus för. Jag skriver också mycket av musiken och likadant våra producenter skriver material, de har en skön stil i låtskrivandet som jag verkligen gillar, de har minst två låtar med på det nya albumet.

Rudolf Schenker

Ni planerar en turné inför ert 50-års jubileum nästa år, i vilken stad kommer ni att ha er premiär?

Uhm, det är inte riktigt bestämt ännu, vår agent sätter ihop turnén och jag skulle nog säga att den startar under den andra hälften av april. Albumet är planerat att släppas i februari och sedan gör vi nog promotions och repar inför showen för att se över allt och jag är inte etthundra procent säker på vart det börjar. Jag vet att vi är i USA under september och en bit in i oktober. Vi spelar i Frankrike på en stor återinvigning av Europas största arena i Paris den 24 november, som första band någonsin som har spelat där. Så vi har några exakta platser för turnén men jag har som sagt ingen aning om var vi börjar ännu. Repetitionerna kommer att vara i Berlin, men det är allt jag vet med säkerhet.

Vilken typ av relation har ni bandet till varandra? Upplever ni samma upp och ner perioder som inom ett långt äktenskap?

Vi har alla en fantastisk relation, vi är verkligen vänner och genom åren så lär man sig ett och annat om varandra eller så får man gå på erfarenhet. Vi grälar väldigt sällan och när vi väl gör det, så är det mycket civiliserat om man säger. Det beror på att vi kan förutse den andre, man trycker inte på varandras knappar när man känner varandra, utan man undviker det helt och hållet. Självklart så grälar vi, speciellt när det gäller musik men vi är ganska avslappnade. Ha ha, ja skillnaden mellan ett äktenskap och bandet är att vi inte delar samma hotellrum, det är en skillnad, ha ha. Ja det är naturligtvis ungefär som ett äktenskap. Man vet varje liten detalj om den andre personen, och vi tillbringar ju så mycket tid tillsammans, i studion och vi reser tillsammans. Jag pratade just med Klaus på telefonen och vi hade en lång konversation, troligen hade vi fortsatt längre men jag berättade att du skulle ringa, det är liksom en daglig rutin. Vi pratar med varandra nästan varje dag även om vi inte ses.

Scorpions

Om ni fick rätt låt, skulle The Scorpions då kunna tänka sig att ställa upp i schlagerfestivalen?

Uhm… I grund och botten skulle jag säga nej… Ha ha, därför att jag inte tycker att vi passar in i det formatet, det är mer en plattform för yngre talanger. Vi är redan framgångsrika och så är vi inte så unga längre… Vi hör inte hemma där, 50 years of rocking och så… nej jag tror inte… Å andra sidan vore det kul att få uppträda men då utom tävlan. Det är något att tänka på! Ha ha, nej det är meningslöst. Jag menar, kommer du ihåg när ABBA vann Eurovisionen, de gjorde sig en hel världskarriär av sin vinst, men idag glöms du nästan omedelbart bort efter din vinst, allting i dag verkar vara kortlivat om man säger. Det är samma sak inom hela underhållningsindustrin.

Vilken var den första LP-skivan du personligen köpte?

Jag köpte en singel en 45:a och det var med gruppen Steppenwolf och låten var Born to be wild, det var min första singel någonsin, efter det började jag att samla på Rolling Stone singlar innan jag köpte mitt första full-längds album.

Svip.se är otroligt tacksamma över att ni tog er tid ur ert fullspäckade schema för en intervju och sänder glada lyckönskningar inför ert 50-års jubileum!