Musik från Gotland

Reklam

Svip.se har träffat en musiker från söder i Stockholm som helt bytte livsstil när han efter bara tre besök flyttade till Gotland för gott, något han aldrig ångrat. 1989 grundade han folkrockbandet Patrask, då en trio som under åren tillsammans växte. Bandet existerade i olika uppsättningar men alltid med två sångare. 2009 firade Patrask 20-års jubileum och släppte sitt tredje album Patrask 3. På deras hemsida kan man idag läsa; “I år spelar vi bara på bra plaster för mycket pengar”…
Bo Ahlbertz har spelat och skrivit musik under flera decennium och arbetar numer på Musikerförbundet som skyddsombud och jobbar med arbetsmiljöfrågor. Dessutom ger han föreläsningar på ämnet och vem är väl mer lämpad att ta hand om det än en folkmusiker från Gotland…?

Beskriv dig själv med tre ord…

Tre ord… Jaa, jaa… Får jag fundera lite? Glad, utstrålning och med driv i musiken.

Jag har förstått att ni träffas på Gotland varje år och kör ett retreat, en songwriter grej, kan du berätta lite?

Ja, det är ju Annika Fehling som håller i det där och hon samarbetar med en annan tjej som heter Eva Hillered, som jobbar mycket med sångrösten och även gör en massa andra grejer. Hon har gett ut en åtta, nio plattor och som skriver mycket eget, vilket Annika också gör. Sedan är det en kille till från Kalifornien som bor i Köpenhamn och han heter Brett Perkins, han har en massa andra retreat på andra platser bland annat i Kalifornien, på Irland och i Danmark där han började med det här. Han och Eva har kört något på Kreta också tror jag.

Berätta lite om konceptet…

Ja man anmäler sig och vi brukar vara max upp till tjugo stycken, annars blir inte gruppen tillräckligt tät alltså… Man åker dit på en söndag och under första dagen så träffas man på eftermiddagen och presenterar sig själv med en låt då. Sedan under måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredagen så blir man i-hopparad med någon ny varje dag för att skriva en låt tillsammans och så presenterar man den under kvällen.
Låtarna hinner faktiskt bli nästan klara, man jobbar ju ganska intensivt. Det är inte riktigt som att ha semester… (haha) Fast det blir ju både och… Jaa, Peter (Dahl) och jag skrev en låt tillsammans och just den gången så skulle man jobba med tystnaden, så vi åkte in till närmsta större by och så fyllde vi på förrådet av goda drycker och så på vägen hem sedan i bilen så blev det käft. Då kom refrängen till, vi skrev precis vad vi gjorde, det var rätt fräckt.
På lördagen så brukar vi då ha en konsert på stället och då kommer det folk som bokar in sig på pensionatet i Holmhällar år efter år för att lyssna. Vi hade konserten i Visby under det första året men det blev inget bra, för det är inte i Visby det händer utan det är här nere. Man försöker komma så nära den här platsen som möjligt och så kör man de nya låtarna. Ja det är kul. Jag släppte en soloskiva 2013 och materialet på den plattan kommer mycket ifrån just den här grejen, det är tolv låtar på albumet och åtta av dem är samskrivna med folk från USA och från Danmark och Sverige.

Så de olika låtskrivare konstellationerna fortsätter alltså ofta även efter ett sådant här retreat?

Ja, jo det gör de. Vårt mål med det nya projektet Lazy Afternoon är att vi ska komma över till Peter och Linda (Dahl) och göra något tillsammans och försöka att skriva lite med dem inför en kommande skiva. Så bandet och jag spelar in åtta låtar och sedan har vi tänkt en fem, sex låtar ytterligare så ska det bli en vinyl här på vårkanten.

Ditt nya projekt Lazy Afternoon spelade nyligen på Pickadoll Countryfestival, berätta lite om det…

Ja, för oss var det ju lite så där en crash and burn… haha! Vi missade första dagen av olika skäl på fredagen. Men jag snackade med Micke Finell där uppe och det hade varit jättebra. Det är ju en liten festival med drygt en trehundra personer… Texas Tornados skulle ju komma, men nu blev det inget för dem och det var anledningen till att jag hörde av mig till honom och sa att vi kunde komma upp och spela.
Så vi åkte då ifrån Visby på lördagsmorgonen klockan 07:00 och körde uppåt och plockade upp medlemmarna på vägen, André vår gitarrist var redan bokad så vi hade med oss en inhoppare från Stockholm för att fylla hans plats under festivalen. Så vi kom upp ganska bra satt och käkade lite och funderade på vad vi skulle köra och så där… Sedan var vi tyvärr tvungna att sticka direkt efter att vi hade spelat, så då åkte vi ner och färjan gick 22:30 för en av grabbarna är engagerad i Medeltidsveckan som började under helgen.
Projektet är ju ganska kul, det mesta är mina låtar men nu har vi repat in en som trummisen Mattias Svensson har skrivit och sen finns det ju några fler låtar i repertoaren naturligtvis…
Vi är lite sugna på att dyka upp på Countryfestivalen i Lunedet till nästa år, så det är vi nyfikna på… Vi får ju övertala Linda (Dahl) att de ska ha oss, det är coolt liksom…

Slutligen, vilken var din första köpta LP-skiva?

Min första köpta LP-skiva…? Ja, det var Animal Tracks med the Animals och sedan blev det deras första skiva och efter den var det Kinks första skiva…

Lazy Afternoon har gjort tre singlar och alldeles nyligen släppt en musikvideo som finns att se och höra på youtube. Vi tackar Bo Ahlbertz för en trevlig pratstund och ser fram emot att höra mer av det nya projektet Lazy Afternoon!