Matilda Lindell kliver fram som soloartist.

Reklam

Matilda Lindell har turnerat ihop med The Visitors och körat bakom många av Sveriges artister. Nu kliver hon fram som soloartist med egenkomponerat material. Hon har släppt singlarna ”Never leave” och ”Fight for you”. Snart är det dags för hennes EP ”If You Don´t Feel This Way”.
Vi ringde upp henne för att få veta lite mer...

Vilka musiker har du med dig på låtarna?

Själv spelar jag piano på nån låt och har lagt de flesta körer. Annars har jag goda vänner och fantastiska musiker med mig, Marika Willstedt (piano) Andreas Ekstedt (trummor/percussion), Mattias Fjellström (gitarr), Fredrik Karnell (bas), Johanna Halvardsson (kör), Hanna Ekström (stråk), Anna Dager (stråk).  Inget är programmerat utan allt är live. Jag och Jerker Eklund har producerat tillsammans och han spelar även gitarr på skivan.

Kommer dina två singlar som du släppt att ligga med på den kommande EP´n?

Precis. Sen blir det tre låtar till.

De här fem låtarna har du provat dem inför publik?

Absolut. Jag har spelat dem ganska mycket det senaste halvåret. Men inte så mycket på hemmaplan, så det blir spännande när jag väljer att göra det. Jag spenderade ganska stor del av sommaren i New York och spelade där en del. Sen var jag dit i november och gjorde några till spelningar. Det var på små klubbar och mysiga scener.

De nya låtarna är de också stråkinfluerade?

Det är lite stråk på någon till. Den här senaste singeln är en ganska up tempo låt. Men på EP´n kommer det även nån smäktande ballad och lite mer avskalat. Men en och annan pop dänga till blir det.

Kommer EP´n att släppas fysiskt?

Den kommer att säljas digitalt, men även att tryckas upp. Man vill ju kunna hålla i den. Eller hur? Jag är lite old school. Det blir release-spelning på The Marseilles Hotel i Miami i april.

Då blir det en fullängdare på sikt?

Det kommer kanske bli en till Ep eller en fullängdare. Det är inte så vanligt med fullängdare nu för tiden. Men jag gillar fulla album så det kanske blir det.

Foto: Tony Prikosovich

Du har även varit ute och sjungit som Agneta Fältskog…

Ja jag turnerar väldigt mycket med ett ABBA tribute band, The Visitors. Vi turnerar mest i USA. Där vi har en väldigt stor publik och mycket fans. Så vi får komma tillbaka år efter år. Vilket är väldigt kul. Med kostym och hela kittet.

Med platåskorna också?

Självklart! Det ska inte vara lätt att röra sig på scen.

Det går bra tidsmässigt att kombinera The Visitors med solokarriären?

Absolut.Jag hinner även med andra saker. När man är på turné så är man på turné. Då är det bara det som gäller. Men ibland är det tre dagar och ibland tre veckor. Det är olika. Vi har fyra, fem turnéer om året. Nu i vår så åker vi iväg i mitten av april och då är det två ganska långa turnéer på varandra. Då blir jag borta nästan en månad totalt. Man får se otroligt mycket och möta spännande människor. Då är det på lite större ställen, inte som när jag spelar mina egna låtar, ha ha.

Har du mest fans i USA eller i Sverige?

På min Facebook-sida Matilda Lindell Official har jag nog fler amerikanska fans. Det beror nog på att jag spelat mest i USA. Jag hoppas på att fånga den svenska publiken snart för det är faktiskt här jag lever. Det vore kul.

Du jobbar även som sångcoach…

Emellan varven. Jag har privata elever. Vilket är väldigt roligt, men jag gör det bara när jag hinner med det. Just nu är det fullt upp. Jag tänker att det är något jag kan göra hela mitt liv. Men det är något som jag brinner för. Jag älskar röster. Det är inspirerande att få jobba med olika individer och få plocka fram det bästa ur varje enskild röst och person.

De du utbildar, är det oberoende av vilken musikstil de verkar inom?

Jag är utbildad som sångpedagog i framför allt populärmusikaliska genrer. Pop, rock, musikal, visa men inte klassiskt. Men jag har då och då även elever i klassisk sång, men då är det inte så att de vill djupdyka i klassisk sång. Vill de det ska de gå till någon annan. Men jag har sjungit en del klassiskt.

Foto: Tove Gustafsson

Du har även varit skådis i tv serien Tre kronor…

Det var många år sen nu. Jag var Ulrika Koriander i politikerfamiljen som kom in de sista två åren. Jag var inte så erfaren så jag lärde mig otroligt mycket under den perioden.

Är det något du haft nytta av när du gör en musikvideo exempelvis?

Jag tror att allting som utvecklar ens personlighet har man nytta av i sitt liv. Att kunna uttrycka sig är viktigt inom många kreativa yrken. Att jobba med uttrycket och lära sig att ta en kamera har jag haft nytta av. Så fort det är tv så har man lite koll på hur det går till men det är något helt annat att spela in en musikvideo än att spela in en serie.

Du har inte stängt dörren för skådespeleriet?

För mig var det så att jag var tvungen att välja. Jag älskade att sjunga och valde den utbildningen. Jag körde på musikerspåret. Jag skulle inte tacka nej till en filmroll, ha ha. Jag gillar verkligen att agera! Vilket jag ofta gör i mitt yrke. Men jag söker inte aktivt skådisuppdrag.

Du har även körat bakom många svenska artister…

Då jag frilansar så gör jag en massa olika saker. Körandet har varit en ganska stor del bitvis. I olika stora produktioner som Melodifestivalen eller Julgalan. Ibland på företagsgig. Stort som smått. Jag älskar att stå längst fram på scen, men det är kul att få stå bakom nån artist och vara en del av den uppbackningen.

Minns du din första skiva som du köpte?

Jag tror det var ett samlingsalbum med Aretha Franklin, på nån second hand cd store. Fantastisk kvinna, vilken röst. Men det var nog inte den första som jag ägde. Det var Mariah Careys Music Box. Det var min första ingång i soulen. Detta va alltså cd-skivor. Min egna första LP va Carola Hits!

Svip.se tackar Matilda Lindell för intervjun och önskar henne lycka till med solokarriären.