Judith Owen har gjort det igen…

Reklam

Judith Owen släpper ett nytt album Somebody’s Child. Det är hennes nionde studioalbum och hon har även denna gång arbetat med crème de la crème av Los Angeles sessionsmusiker, basisten Leland Sklar, gitarristen Waddy Wachtel och trummisen Russell Kunkel samt slagverkaren Pedro Segundo och cellisten Gabri Swallow.

Den första singeln Send Me A Line är inspelad i Los Angeles och London och är ett bra exempel på Judiths berättande i låtskrivandet och hennes förmåga att skriva "små såpoperor" om universella teman som kärlek, förlust, familj, mänskligheten, optimism och frustration.
- ”Låten är en reflektion om vad människor precis så som jag själv är om att vara närvarande samtidigt inte närvarande när man är upptagen av teknik", säger Judith Owen

På skivan samsas eget material med tolkningar av Roxy Musics More Than This som godkändes av ingen mindre än sin skapare Bryan Ferry och en lekfull tolkning av Aquarius från rockmusikalen Hair. Låtar som jag fastnat för är We Give In, Mystery och titelspåret Somebody´s Child. Men hela skivan är lika bra som föregångaren Ebb & Flow.
Vi fick möjligheten att ställa Judith några frågor.

Din senaste skiva (Ebb & Flow) fick en positiv respons, gör det att det blir svårare att göra en uppföljare? Mer press?

Du vill alltid göra det bättre än ditt senaste alster eller åtminstone göra det så bra att man får samma respons som jag fick med Ebb & Flow, så ja det kändes lite tuffare att göra nya albumet. Nu när underbara fem stjärniga recensioner kommer är jag glad att jag lade ner allt arbete och kärlek i den som jag gjorde.

Hur skulle du vilja beskriva ditt låtskrivande?

Jag är en riktigt snabb kompositör. Musiken och huvud texterna är klara efter 10-15 minuter, sen slipar jag på det under en tid på några få veckor. Jag förstår inte till fullo hur det går till, det tror jag ingen kompositör gör. Jag är bara förbluffad och tacksam över att det alltid kommer till mig. Efter att ha skrivit musiken och texten, går jag till mina musiker och vi börjar skapa arrangemang såsom en målning. Det är en empatisk process, vilken jag älskar. Höra och se musiker försköna sina sånger påminner mig alltid om att musik är den konst form där man får ut mest av samarbeten.

Har du många ofärdiga låtar till ett nytt album?

Jag har många extra låtar att släppa under året och vill absolut fortsätta skriva nya och spela in andra också. Jag skulle kunna spara dem till nästa skiva men då kommer jag ha nya idéer och ljud i mitt huvud. Jag tror även att det är bra att ha nytt material för att hålla er fans intresserade och hålla sig relevant och kreativ.

I september har man chansen att få höra henne live då hon gästar vårt lands tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö. Har ni inte gjort det förr rekommenderar jag er att passa på då.