Neil Harbisson – världens första cyborg

Reklam

Neil Harbisson föddes med akromatopsi, en extrem form av färgblindhet och har hela sitt liv sett världen i gråskalor men med hjälp av sitt implantat i form av en antenn kan han uppfatta synliga såväl som osynliga färger genom ljudvågor, vilket han använder sig av i sitt konstnärskap. Hans antenn använder hörbara vibrationer i skallen för att skicka information till honom. Detta omfattar mätningar av elektromagnetisk strålning, telefonsamtal, musik, liksom video eller bilder som översätts till ljud Han är först i världen att bli registrerad som cyborg, en organism som består av både organiska och syntetiska kroppsdelar. Vi frågade honom lite om hans konstnärskap och om livet med hans implantat.
Undrar ni hur han väljer sina kläder? Han har själv sagt: jag klär mig så att det låter bra.

När det gäller din konst Sonochromatic records, hur kommer det sig att du använder dig av repiga och skadade vinylskivor istället för nya?

För att det roliga är Lps som inte kan bli spelade längre, genom att måla dem så kan de spelas igen då du spelar dem genom färg. Det är som att ge dem ett andra liv.

Och till detta krävs en speciell mobilapp?

Ja. Genom appen kan du lyssna till skivorna genom färgerna. Jag kan lyssna till dem genom min antenn. Det är ett nytt sätt att ge dem ett nytt liv.

Sonochromatic Records

När det kommer till The Human Color Wheel så säger du att vi människor är inte vita och svarta utan vi är orange.

Ja men människoskinn, färgen brun till exempel är mörk orange, så när vi säger svart så är det väldigt mörk orange och inte svart. De som säger sig vara vita är väldigt ljust orange. Färg har tre egenskaper: nyans, mättnad och ljus. Mänskligt skinns nyans är orange. Allas skinn har samma nyans, det enda som skiljer är dess mättnad och ljus. Det är nyansen som ger namn åt färger. Därför kan man säga att vi alla har olika nyanser av orange.

När det gäller musik så började du komponera musik redan som ung, är det något du fortfarande gör i kombination med din antenn?

Ja.

Men jag läste att du inte längre lyssnar på musik efter att du fick din antenn implanterad?

Jag lyssnar inte till musik då jag alltid lyssnar till färger. Så jag känner att jag inte några stunder då jag önskar lyssna till organiserade ljud. Musik är organiserade ljud där färger är oväntade ljud. Vad jag menar är att jag lyssnar till musiken av färger konstant sen 2004. Efter det har jag inget intresse av att lyssna till konventionell musik. Musik består bara av tolv noter ordnade i olika kombinationer. Upprepningen av att lyssna till tolv noter är inte lika spännande som att lyssna till färger, så att lyssna till musik har blivit lite simpelt. Färger är mer komplext. Det finns många fler ”noter” i färger än generellt i musik.

Men du komponerar fortfarande?

Ja, fast med färger. Jag gör färgkonserter. För att ta ett exempel, om jag går till en stormarknad och plockar upp färger därifrån så använder jag dem som noter. Jag använder färger som mitt instrument.

Du har haft din antenn sedan 2004, kan du stänga av den eller är den alltid påslagen?

Den är konstant på.

En del som lever i områden med mycket oljud finner det störande, inget du upplever med färger omkring dig?

Stormarknader är väldigt bullriga då de innehåller mycket färger. Så det är störande att vistas i en stormarknad, men i mitt hus har jag tysta väggar. Väggarna är vita, liksom taket. Om jag släcker ljuset på kvällen är där inga färger. Då blir det tyst. Jag hittar stunder med tystnad under dagen så det blir aldrig för mycket oljud. Jag skulle inte kunna leva i en stormarknad då det skulle innebära för mycket oljud. Eller i en kyrka med målade fönster i olika färger. I mitt hem omger jag mig med saker som inte låter för mycket i fall jag ska kunna sova någonstans.

När du är ute, kan du fokusera på något speciellt om du vill? Eller tar du in alla färger omkring dig?

Antennen ger mig den dominanta färgen. Så åt det håll som jag riktar antennen, där tar den in den dominanta färgen. Så jag kan ta en promenad och lyssna till himlen genom att rikta antennen mot skyn. Eller så kan jag lyssna till marken genom att rikta den neråt. Så min uppfattning av färger är oberoende av vad jag tittar på. Jag kan se på folk men lyssna till himlen.

Du har sagt att när du blev en cyborg så skapade/upplevde du en ny känsla… hur skulle du vilja beskriva den här nya känslan?

Det är en vibration i mina ben (skelett), som är skiljer sig ifrån ljud och från hörande eller seende. Det är en inre vibration som blir till ljud. Om jag var döv eller blind skulle jag fortfarande kunna uppfatta färgerna genom vibrationerna. Det är en ny känsla som jag inte kan likna vid något jag tidigare upplevt.

Du är färgblind från födseln, men jag undrar om du efter att du implanterat antennen drömmer i färg?

Ja, men för mig är färger inget visuellt element utan en ny känsla. Så när jag drömmer är det vibrationerna som blir ljud som jag hör i mina drömmar. Så jag drömmer i färg, men inte på det sätt som man i allmänhet tänker sig det. Färger är en frekvens som existerar utanför våra kroppar som vi sedan kan motta genom våra känslor. De flesta mottar dem genom sina ögon, jag mottar dem genom mina ben. När jag sover drömmer jag i färg. Men det är min värld av färger.

Hur ser du på framtiden för cyborgs?

Jag tror vi befinner oss i en övergång. De flesta människor är redan psykologiska cyborgs. Dem är länkade till cybernetik eller teknologi. 2020 kommer vi få ser mer nya organ, kroppsdelar. Även nya känslor och nya uppfattningar.

Tror du att det kommer bli mer medicinska användningsområden?

Det är en annat område. Det finns två inriktningar: den medicinska forskningen och utforskning. Det jag är fokuserad på är utforskningen av hur vi kan lägga till nya känslor och nya organ som tillåter oss att uppfatta verkligheten, tid och rymd på en djupare nivå. Det är det område som jag tror kommer att dyka upp inom en snar framtid. Visst kan den medicinska cybernetiken hjälpa oss förhindra olyckor. Ju mer sinnen du har ju lättare kan du undvika speciella situationer. Istället för att skrika om du har cancer så kan du förebygga det. Låt oss ta ultraviolett ljus som exempel, du undviker att sola speciella dagar eller använder solkräm om du känner att det är för starkt ljus den dagen. Eller om du hade ett sinne som kunde känna om det är någon bakom dig skulle du säkert kunna undvika många olyckor. Så jag tror att om vi människor får fler nya sinnen skulle vi bli mer medvetna om verkligheten, vilket skulle få oss att undvika situationer som skulle kunna skada oss.

Foto: Dan Wilton

Känner du att folk har svårt med att någon vill bli en cyborg?

Många kan inte förstå varför någon vill föra in teknologi i sin kropp frivilligt. Man kan acceptera det om någon har något problem eller om det finns ett medicinskt syfte. De kan inte förstå att någon vill göra det av konstnärliga anledningar. De tycker det är för riskabelt. Men det är något som sakta håller på att förändras. Man börjar förstå att vi har rätt att bli cyborgs och vi har alla vår rätt att skapa oss vår uppfattning av verkligheten. Vi är nu i den situationen att vi kan skapa våra egna sinnen och kroppsdelar. Vi kan designa vår evolution. Det är något som man börjar acceptera, speciellt de yngre. Fast det finns fortfarande de som inte tycker det är etiskt.

Hur började ditt intresse för detta?

Jag har alltid varit intresserad av känslor/sinnen. Att utvidga min uppfattning. Ett sätt att göra det på är genom droger. Jag gissar att när du är en tonåring så försöker många utforska sina sinnen genom droger eller alkohol. När du upplever samma känslor om och om igen vill du utforska, modifiera och utvidga dem genom kemikalier. Med cybernetik kan du ha full kontroll över hur du vill uppfatta verkligheten och utvidga dina sinnen. När jag upptäckte att genom cybernetik så kan du göra det på ett mer kontrollerat och permanent sätt, då blev det mer fascinerande.

Har du aldrig tyckt att antennen varit i vägen?

Nej, för jag varken ser eller känner av den. Den är som hår. Mer som ett organ och inte som en apparat.

Neil avslutar samtalet med att hälsa att han söker Svenskt medborgarskap då delar av hans antenn som är en del av hans kropp består av delar från vårt land.