Jubilerande Kikki Danielsson.

Reklam

I år firar Kikki Danielsson sitt 40 års jubileum i Melodifestivalen med att stå på scen för tionde gången. (Elfte om vi räknar in hennes medverkan i den Norska upplagan.) Hon har deltagit i Eurovision Song Contest två gånger: 1982 (som medlem i country- och popgruppen Chips. med bidraget ”Dag efter dag”, som slutade på åttonde plats, och 1985 (solo) med bidraget ”Bra vibrationer”, som slutade på tredje plats. Ska det i år bli tredje gången gillt?

Låten Osby Tennessee handlar den om din musikaliska resa genom livet?

Det kan man väl säga. Vi brukar skoja och säga att det är min självbiografi på tre minuter. Det handlar om den här lilla adoptivtösen som kom från Osby och tog sig hela vägen till Nashville. Så det är en självbiografisk text.

Är låten på svenska eller engelska?

Den blir på svenska. Fast jag har alltid sagt att country ska vara på engelska, men det här tyckte jag var ett särfall. Det beror lite på vad man uttrycker med låten. Ska man säga nånting så tycker jag att man ska göra det på svenska. Det här är en låt för Sverige. Vet inte hur den skulle te sig i Portugal.

Men om du vinner svenska uttagningen så framför du den på svenska även i Eurovision Song Contest?

Så långt har vi inte tänkt. (skratt) Vi tar en sak i taget. Även om målet är det. Alla vill ju vinna.

Jag hoppas att det är en ny förmåga som vinner. Det är de ungas jättechans. För mig gäller det inte att vinna eller försvinna. Så är det om du är ung. Du har satsat mycket själv på dig. Om du sen hamnar du bland de tre utslagna, kan jag tänka mig att det är tungt. För då måste du ta ny sats och du har kanske redan jobbat i flera år för att komma med.

Det är ett väldigt bra fönster att synas i.

För mig är det fortfarande Sveriges största underhållningsprogram. För vad du än tycker om Melodifestivalen så har du en åsikt. Du är engagerad, svär, är förbannad eller så älskar du det. Sen de låtar som blir poppis är det inte säkert att det var segraren. När den väl släpps så kan alla dess vers och refräng. Det är lite konstigt det där, men så har det alltid varit.

Och det är alltid fel låt som vinner?

Jajamän. På den löpsedeln vill man inte vara. Stå som segrare med en titel där det står att fel låt vann. Men under resans gång så kommer rubrikerna som talar om nakenchock, otrohet, slagsmål etc. följa tävlingen. Så vi artister får prata ihop oss om vem som skall stå för vad. (skratt)

Hur började ditt samarbete med Sören ”Sulo” Karlsson?

Det började 2009. Vi träffades som konkurrenter i Så Ska Det Låta. Vi snackade lite i pauserna och då upplyste han mig om att jag hade inte gjort nån platta på 16, 17 år. Jag var nere i en svacka för jag hade blivit irriterad på Spotify, för att här sliter man i studion som musiker och låtskrivare, sen plockar folk hem musiken gratis. Det var så i början. Då tappade jag gnistan. Varför ska jag hålla på och göra skivor för?

Men Sulo fick dig på andra tankar?

Han jobbade frenetiskt på det för han hade bestämt sig för att få igång mig igen. Och det lyckades han med. Det har blivit fyra plattor sedan dess, samarbeten och spelningar. Nu blir den här låten ett avstamp för 2018.

Sulo är en rätt så energisk människa?

Mycket! (skratt) Han är min absolut bästa vän. Han är oerhört empatisk och har alltid glimten i ögat. Han umgås med så mycket folk, speciellt engelsmän, så han har alltid huvudet fullt av enormt fräcka vitsar. Så man behöver ingen underhållning från telefonen eller radion när man färdas i samma tåg eller buss som honom. Det är gratis underhållning.

Tävlingen Melodifestivalen måste ha ändrat sig från första gången du ställde upp?

Jo första gången var för 40 år sedan med Miss Decibel med Wisex. Att det var 40 år sedan var grundanledningen till att jag ville vara med. Det var det som startade hela karriären för mig. På den tiden var det live orkester och en lördagskväll. Nu är det playback vilket jag tycker blir lite livlöst. Måste alla dansa och ha bomber? Försöka hitta på det ena värre än det andra. Jag tycker att man har tappat fokus på musiken. Trots allt så är det ju en meloditävling.

Men tvingas man in i detta scenshowande?

Alla måste dansa. Men har man varit med så länge som jag och klarat sig utan att dansa behöver man inte satsa på det. Och det kommer jag inte att göra, speciellt inte nu då jag har brutit foten.

Kanske vore bättre om Melodifestivalen var på radio?

Kanske det, men man vill ju se de här kläderna. Jag har varit med ända sen barnsben och tittat, fört protokoll osv. En riktig nörd.

Du har mycket material till nya låtar?

Sulos förträfflighet som jag uppskattar mest är att det han skriver i textväg känns som om jag själv skulle ha skrivit det utifrån anteckningar ur min dagbok. Nu skriver jag inte längre dagbok för det var nån som tjuvläste den för några år sedan. Sen dess har jag inte skrivit nåt, vilket är lite synd för att jag brukade ta fram den vid nyårsafton. För mig är det viktigt att få sitta själv på nyårsafton och göra ett bokslut för året som har gått. Läsa och bli påmind om saker som hänt och komma fram till att det där var nog inte så tokigt eller att det där skulle jag kunna ändra på till nästa år. Det är ingen tung kväll utan oftast är det så att jag peppar mig själv.

Hur reagerar andra över att du vill vara själv på nyårsafton?

De tycker synd om mig och vill bjuda mig till fester. Men för mig är vitsen att få sitta själv. Jag försöker att skapa ny energi inför nästa år. Det började med att jag hade både hund och katt. Då satt jag hemma för deras skull så att de inte skulle vara rädda av höga ljud från fyrverkerier. Sen så kom jag på det här. Istället för att ge nyårslöften som det sen bara blir skit av.

Kan tänka mig att det kan vara skönt att få vara ifred nån gång när man som du är en uppmärksammad artist?

Jag har ett enormt stort ensamhetsbehov.

Blir det ut på turné under våren?

Jag ger mig ut på turné med början 14 mars fram till sista april. Det blir 22 framträdanden på konserthus. Man hinner bara hem nån vecka efter det här och sen är det dags att börja repa.

Blir det samma band som sist?

Ja samma gäng som var med 2015. Plus att vi har lagt till en musiker. Det ser jag fram emot.