Solglasögon – mitt i vintern?

Reklam

Solglasögon är en accessoar som de flesta av oss förknippar med sommaren. Men även under vinterhalvåret kan det vara skönt och praktiskt med ett par. För visst har man suttit bakom ratten och kisat ibland.

Vad man kanske inte tänker på är att UV-strålningen är som farligast på vintern då solen står lägre och träffar ögonen mer direkt. Och även om vintern bjuder på mindre soltimmar så är solens strålar extra skadliga för ögonen. Vid snö reflekteras dessutom 90 procent av UV-strålningen.

Awet Tesfamariam, chef för kliniska frågor på Synoptik, tipsar om vad du ska tänka på när du väljer vinterns solglasögon.

Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd mot UV-strålning. UV-strålning kan ge långsiktiga skador på ögatvilket kan ge problem med gula fläcken och grå starr. Kortsiktigt kan man råka ut för ”snöblindhet”. Det är små sår på hornhinnan som gör att man ser suddigt, det svider och känns som grus i ögonen. Det går över efter något dygn men är obehagligt. På hög höjd, som vid utförsåkning, är det bra att tänka på att UV-strålningen är ännu starkare, vilket gör det än viktigare att skydda sina ögon.

Polariserande glas passar perfekt när det är mycket snö, is eller vatten. Glasen släpper in vertikalt ljus men stoppar horisontella strålar vilket gör att man slipper irriterande reflektioner och bländningar. Dessutom gör det polariserande glaset att du får ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre.

Välj rätt färg på glasen då olika färger passar till olika miljöer och aktiviteter:

  • Bruna glas ger en varm ton och passar bra till aktiviteter i naturen.
  • Gråa glas passar bra vid havet eller när man cyklar eller springer.
  • Gula och orange glas fungerar bra när det är mörkare eller i miljöer med mycket skuggväxlingar.
  • Gröna glas passar som allroundglas och har bra färgåtergivning.

God passform är viktigt för att skydda ögonen från solens strålar. Vid snö är det extra viktigt, då snöns reflektioner kommer från flera olika vinklar. Se till att solglasögonen inte släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och sluter tätt kring näsan. Breda solglasögon täcker ofta bättre.

Så välj ett par snygga glasögon och slå två flugor i en smäll. Var både smart och snygg när du är ute för att bygga på med D-vitaminer i solskenet.