Johanan på svenska för första gången

Reklam

Tre år efter debutalbumet ” ”Village On The Hilltop” så kommer en ny singel från Johanan. Denna gång på svenska! Det är den trolska kärleksvisan ”Öppet”. En EP planeras att ges ut innan årets slut. Vi frågade Johan Stattin om låten och lite däromkring…

Låten ”Öppet” är din första låt på svenska…

Precis. Jag har skrivit förr på svenska, men aldrig släppt något av det. Det är första som jag släpper på svenska och anledningen till att det blev så är för att låten bara damp ner i mig. Med vissa låtar är det så att helt plötsligt smäller det till och så är allt på plats. Den här kom på svenska så då får det bli på svenska. Sen får vi se om det kommer nåt mer på svenska under närmsta tiden. Det jag har jobbat med nu är mer på engelska. Jag ser gärna Johanan som ett samlingsnamn för allt som jag gör.

Då kanske kommande EP´n blandar svenskt och engelskt material?

Absolut! När EP´n kommer är bara en kostnadsfråga. När jag har råd att köpa de tjänster som jag behöver för att allt ska komma på plats. Jag har redan ett gäng låtar som är klara, så jag kan fylla en EP om jag vill.

Hur drar du in pengar under tiden till detta projekt?

Numera är jag helt independent. På eget bevåg. Jag avslutade mitt samarbete med ett stort förlag, för det var läge för mig att gå vidare helt enkelt. I dagsläget är jag osignad och jag har inte sökt några andra förlag. Nu är det total frihet. Det kommer in lite STIM-pengar, men det är inte tillräckligt för att jag ska kunna försörja mig på det. Så jag har jobbat inom barnomsorgen i nästan femton år nu. Jag fungerar som en specialpedagog, men är inte utbildad som det och kan därför inte kalla mig för det.

Kan du utnyttja dit musikaliska kunnande på det jobbet?

Det gör jag till och från. Men jag har aktivt försökt undvika det. Det är skönt att hålla isär dagjobb och musiken. Så att lekfullheten får finnas kvar.

Låten är en kärleksvisa, hade du någon speciell i tankarna?

Nej, faktiskt inte. Det är inte riktat till en speciell kvinna utan den är på nåt sätt i samma tradition som t ex Höga visan (i bibeln). Där är det flera personer som sjunger varandras lov. Kärleken som jag talar om manifesterar sig förhoppningsvis i de sunda relationerna mellan människor. Låten gräver i djupet på den ursprungliga kärleken som flödar igenom oss. Sen har jag satt det i en kontext så det är en kärleksrelation också.

Det sägs att du har varit på pilgrimsresa i Nepal…

Jag gillar ordet pilgrim för det betyder att man reser runt till heliga platser. Men jag ser hela skapelsen som helig, så det behöver inte vara något kloster eller speciell plats. Jag åkte dit för en vän som jag lärde känna i USA via Facebook kom över lite land utanför Katmandu. Han drar igång ett retreat och meditationscenter som drivs av kristna. Jag har varit med och gjort betong till grunden, delaktig i att anlägga en trädgård och göra lite bambustaket. Men mest har jag hängt med grannarna i byn, vilket varit kul och det är det som jag tar med mig mest därifrån. Människorna är otroligt gästvänliga och man känner sig himla välkommen.

Du har inte haft funderingar på att flytta dit?

Nepal har jag funderingar på att eventuellt investera och vara en del av verksamheten där. Men just nu har jag inte pengar till det. Men man vet aldrig, vi får se. Jag har även funderat på USA för där har jag många vänner. Just nu känner jag mig väldigt nöjd med min situation i Sverige.

Är ni samma gäng som spelar ihop i Johanan fortfarande?

Vi har inte spelat på ganska länge som band. Utan jag har haft lite annat fokus nu en period. När vi kommer samman igen så hoppas jag att mina vänner och medmusikanter är sugna på att köra. För det är ett underbart gäng av fantastiska människor och otroliga musiker. Jag har alltid haft en dröm om att ha ett ordentligt band för jag kommer från garagebands scenen från början. Man skrev och repade tillsammans. Jag älskade den gemenskapen. Så har Johanan aldrig varit även om jag har velat att det skulle ha varit så. Johanan är mitt projekt och sen har musiker trillat in i projektet som har passat helt perfekt och lyft det ännu högre. Men det är inte ett band utan det är jag liksom.

Ni var rätt många musiker…

Otroligt många. Tror vi var elva man när vi spelade på Stockholm Music & Arts för nåt år sen. Det är jättekul, men det funkar inte om man inte drar in en massa kosing. Det går inte runt helt enkelt.

Svårt att få alla att vara tillgängliga samtidigt…

Ja när det är så grymma musiker, för de har andra uppdrag. Om det då inte är ett band som är första prio för alla så funkar det inte.

Hunden som är i musikvideon är det din egen?

Det är min jycke. Han blir sju i november. Det är en gatuhund från Rumänien som jag har adopterat. Han är med överallt där jag kan ta med honom.