Masen framför sin musik på ett rakt och personligt sätt

Reklam

Idag släpper Håkan ”Masen” Persson sin singel ”Lost My Faith”, en melankolisk låt som handlar om känslan av hopplöshet som inte alltid är så lätt att prata om.

”Sommar är för många fyllt av glädje, men långt ifrån för alla. Låten handlar om vikten att våga möta sina rädslor, att sätta ord på sina känslor, vilket också kan vara ett första steg mot en förändring” säger Masen.   

Masen har de senaste åren medverkat som sångare och låtskrivare i flera olika bandkonstellationer men det är i sin egen studio på kvällar och nätter de djupaste uttrycken och melodierna gett sig till känna. Vilket vi nu kommer att få ta del av framöver.

Nu släpper du din nya singel?

Ja, det är första gången på många år som jag släpper eget material, helt själv. Det var 2013 som jag släppte några låtar som var som ett litet mellansläpp. Jag spelade tidigare med ett hårdrocksband som heter Skintrade och sen även med Måsen & Klapp och drog även igång ett gammalt projekt BeautifulGrey som jag släppte en platta med för tio år sedan, det var bla. jag och Stefan Bergström (Skintrade) som drev det projektet. Så helt plötsligt hade jag fyra projekt som jag skulle rodda runt med i höstas. Då kände jag att: nej, det här funkar inte. Det blir varken hackat eller malet nånstans. Efter många om och men bestämde jag mig för att hoppa av Skintrade efter att ha spelat med dem i över tjugo år. Lade ner allt annat också för att enbart fokusera på mina egna grejer just nu. Ska man lägga hundra procent på något kan man inte vara med på allt annat samtidigt.

Hur kändes det när du tagit det beslutet?

Otroligt skönt! Det känns himla kul att få fokusera på min egna musik, det är ett uppdämt behov för det har gått så många år sen jag släppte något helt eget. Det finns mycket material att ge ut.

Hur kom det sig att du valde att släppa din singel på midsommarafton?

Dels så är det så att jag tror att det är inte så många som släpper singlar på midsommarafton. (skratt) Tyckte att det kunde vara lite kul att göra plus att den här låten är inte en midsommarlåt direkt, utan om man lyssnar på texten så har den ett djup. Tänkte att det kan vara bra som en kontrast. Det finns de som sitter där och inte tycker att det är så jävla kul med midsommar. Utan som med jul och nyår som är ångesthelger för många. Utifrån texten kändes det bra att släppa den då. Jag ville även få ut en låt innan sommaren då jag skrivit och spelat in så mycket under våren. Som ett litet avstamp.

Inför kommande EP´n så man har något att nynna på fram tills den släpps?

Exakt. Efter att jag hoppade av Skintrade så har jag skrivit så många låtar som känns bra. Jag har spelat in fem, sex stycken som i princip är klara. Plus lite akustiska grejer. Så det kommer att bli en EP i höst, men jag kommer att släppa en helt akustisk låt under sommaren. Den kommer jag inte att göra jättemycket väsen av, utan bara så att det händer nånting. Sen när alla är tillbaka i höst efter sina semestrar släpper jag nästa singel som jag lägger lite mer krut på. Sen blir det EP´n efter den. Det är planen.

Kommer den akustiska låten släppas även i någon annan version?

Nej. Jag har skrivit några låtar som jag känner att de gör sig bra i det formatet. Sen vet man aldrig om något känns jättebra om man vill ta det ett steg till. Men det är inte tanken.

Du har skrivit musik åt andra artister, har aldrig tanken dykt upp om du verkligen ska ge bort en viss låt till nån annan?

Det som jag tyckte var svårt var att göra beställningsjobb. Att nån talar om för mig att vi vill ha en sån här låt och den ska passa in i det här formatet. Jag tyckte att det var begränsande rent konstnärligt. Det passade inte till 100% för mig. De låtar som jag gick igång på och tyckte själv att de blev kanon var de låtar som jag skrev utan att ha haft nån riktning för dem. Skrev dem utifrån mig själv. Det här gick så långt att jag ledsnade ur helt på musik under en kort period. Jag sålde allt som jag ägde som hade med musik att göra. Det blev inget roligt till slut så jag tänkte att nu skiter jag i det här och hittar på nåt annat att göra. Det gick tre månader och sen tänkte jag att det här går inte, vem försöker jag att lura. Så då gick jag och köpte mig en ny gitarr. (skratt) Sen var jag igång igen. Det var då vi släppte Beautiful Grey skivan.

Ingen som vill norpa dina nya låtar?

Jag har skrivit lite låtar nu som jag har spelat upp för folk och fått bra feedback. Fått frågan om jag inte kan tänka mig att ge bort den eller den låten. Men då känner jag att de har jag skrivit åt mig själv.(skratt) Kanske gör det på sikt, men just nu har jag nån form av behov att göra och framföra det själv.

Låtarna blir lite som dina barn…

Ibland kan man känna att en låt inte blir en så nära, men oftast så lägger jag ner mycket tankeverksamhet på texterna. Min idé är att jag ska försöka måla upp nånting som andra också kan känna igen sig i. Åtminstone berör nånstans. Då blir det ofta att de hamnar jäkligt nära ens eget hjärta.

Kan du se dig skriva låtar åt andra längre fram?

När jag väl har kommit igång med det här kan jag tänka mig att skriva tillsammans med andra och åt andra.

När du komponerar musik tänker du då att låtarna inte får bli längre än säg fyra minuter?

Nej, jag tänker inte max fyra minuter. När jag skriver så blir det nån slags form på det. Som ofta brukar hamna runt tre minuter. Det brukar nästan alltid bli så av någon konstig anledning. Jag har väl nån form som består av intro, vers, brygga, refräng och stick. Visst händer det att det drar iväg och blir fem minuter, men då brukar jag tänka att det här blir lite långt. Tycker ändå att det är viktigt om man har en berättelse, dvs en text som kräver att låten är lite längre då är det så. Sen är det inte så att alla låtar som man skriver måste vara i nåt radioformat utan några kan ju få vara såna som man förr kallade för albumspår. Låtarna får ta den form som de gör.

Du producerar själv, kan det bli att man lägger ner för mycket tid i studion?

Ibland kanske man med fördel skulle kunna låta en låt få tala för sig själv utan att man har lagt ner så oerhört mycket tid och kraft. Som exempel har man genom åren lagt ner mycket tid och pengar på inspelningar, musikvideos etc och så passerar det förbi lyssnarns så himla fort. Vi har gjort enklare videos med mobiltelefoner som fått mer views på det än kostsamma betalvideos. Det ligger väl i linje hur det är rent generellt idag, man gillar att komma nära. Det ska inte vara så flashigt, tror jag. Utan mer nära och äkta. Sen är det den otroliga mängden musik som kommer. Då kanske man lagt ner en månad eller två för att få ihop det här. Sen äntligen släpper man låten, tjoff säger det och så passerar den här låten.

Blir det bara digitalt eller kan det bli något fysiskt framöver?

Jag kan inte lova något, men jag har en vision av att EP´n ska komma i vinyl. Jag har aldrig släppt vinyl så jag tycker att det är lockande.