Explosiv rock med Dynamite

Reklam

Dynamite är på gång med bandets fjärde fullängdare och har släppt en  första singel från kommande plattan – ”Love On the Line”. Låten är inspelad i Pama studios och är producerad av Mankan Sedenberg. Bandet har jämförts med band som AC/DC, men många av dem som tidigare dragit den parallellen lär bli förvånade när de hör nya singeln. ”Love On The Line” skiljer sig musikaliskt från bandets tidigare alster. Vi hörde med bandets gitarrist Sebastian Hed-Plikas vad som ligger bakom denna nya musikaliska riktning. 

Är ni fyra i bandet kompisar sen ungdomsåren?

Vissa av oss är det. Vissa av oss har känt varandra länge , med andra har haft koll på vilka vi är i bandet för att vi är ifrån skogarna utanför Växjö. Där är musikscenen inte jättestor så de andra banden som lirar har man haft koll på. Till slut fick vi ihop detta bandet. Det var sångaren Mattis som var kvar längst i ett annat band som vi väntade ut. (skratt)

Sen har ni varit produktiva. Ni har släppt tre album på sju år.

I början så gick det väldigt fort. Vi började med att släppa en skiva som det första när vi hade fått ihop vilka som skulle vara med i bandet. Då skrev vi klart låtarna till en platta och sen så tänkte vi att det är väl bara att sätta igång och spela in den. När vi hade en färdig skiva började vi kontakta skivbolag. Sen gjorde vi en musikvideo som kom i samband med att vi letade bolag.

Det var den musikvideon som blev så uppmärksammad…

Det blev så. Det var inte riktigt tanken från början, men så blev det. Vi får tacka lokalbefolkningen för att de hjälpte till att ge oss lite draghjälp.

Sen är det ungefär vartannat år som ni har släppt en skiva…

Tror det bara var ett år mellan de första två skivorna. Sen var det ett litet uppehåll innan tredje plattan kom.

Även där har ni lite likheter med AC/DC, att första plattorna kommer rätt så tätt…

Ja, på den tiden så var AC/DC, Kiss och andra band av den kalibern ganska flitiga. Det kunde vara nästan två plattor på ett år. Men det är så vi vill ha det, hålla tempot uppe och jobba på.

Har jag förstått det rätt om jag säger att ni är ett albumband?

Vi vill helst släppa hela album. Sen om man släpper en singel inför ett album är något som jag kan leva med. Men att bara släppa singlar har vi inte varit intresserade av hittills i alla fall. Vi själva vill lyssna på det gamla sättet, lyssna igenom ett helt album. Sitta med en booklet eller en vinyl. Annars känns det som att man bara får en liten del av upplevelsen.

På er senaste singel, drar ni iväg lite musikaliskt…

Det kan det tyckas. Det är intressant för det är så olika hur folk uppfattar det. Vi tyckte att vi tog ut svängarna på förra skivan rejält. Där fanns några låtar som vi tvekade om vi skulle våga släppa, för det kändes som att vi inte riktigt var helt bekväma där och då. Men det var nog ganska nyttigt att vi gjorde den plattan, för efteråt så märkte vi att vi inte hade tagit ut svängarna så mycket. Som alla band så letar man efter sitt sound och vill hitta sitt eget. Hur man låter helt enkelt.

Kan man säga att ni befinner er i experimentstadiet?

Man kanske inte reagerar på första instinkten lika mycket som vi gjorde tidigare. Det är inte så att vi har satt oss ner och sagt att nu skriver vi en platta som låter som ”Powerage”, utan vi har skrivit dem riffen som vi har kunnat skriva. Det som vi har behärskat helt enkelt. Jag tror att vi allihopa hade velat släppa den här skivan som vår andra platta om vi hade kunnat, men det kunde vi inte. Vi var nog inte tillräckligt duktiga på att hantera våra instrument eller att skriva låtar på det sättet.

På förra skivan hade ni tagit hjälp av Andreas Carlsson, men nu står ni igen på egna ben?

Nu har vi skrivit som vi gjort tidigare. Vi har haft kontakt med Andreas tidigare genom en lokal förankring och gemensamma kontakter. Det var han som hjälpte oss att kicka igång det projektet med den plattan genom att ge oss lite tips på vägen. Han sa att om vi ska släppa en platta så gör det på riktigt. Skriv 40 låtar, sen väljer ni ut de tio bästa och så jobbar ni lika länge på dem. Jag ringde honom när vi hade skrivit 40 låtar och sa att nu har vi gjort det. Då blev han ganska taggad. Vi skickade grejerna vi hade gjort och jobbade vidare därifrån. I det stadiet kom han in och hjälpte oss med sångmelodier och texter på ett par av låtarna. Det var verkligen en ball upplevelse och lärorikt att få jobba med någon som kan se på det lite utifrån. Nån som har koll på grejerna också.

Valde ni ut låtarna eller var det han som valde vilka låtar ni skulle spela in?

Vi valde ut dem som vi tyckte var starkast och det var dem vi skickade till honom.. Det har funnits en producent med i bilden som har jobbat tillsammans med oss med låtarna. De båda var med i studion när vi förproddade. Sen var vi hemma hos Andreas och skrev lite också.

Kommer ni skriva runt 40 låtar inför nästa platta också?

Nej, jag tror att den här plattan blir på ett annat sätt på många vis. Det känns spännande att jobba så här med att tänja lite på gränserna. Det här med hur vi ska låta är det vi som i slutändan bestämmer, vilket känns skönt. Det har varit mest positiva reaktioner så här långt på singeln och det är det enda negativa är att vissa inte tycker att det riktigt är vårt sound. Men vi är inte klara utan vi fortsätter att leta efter det. Det betyder inte att vi inte skriver låtar som kommer låta som det tidigare materialet. Utan det är snarare en form av att bredda oss och få mer dynamik i låtmaterialet.

Måste vara kul som musiker att gå framåt och inte stå och stampa på samma ställe.

Framför allt en utmaning. Det här är ny mark för oss som vi bryter. Det kommer visa sig senare om det här var rätt väg att gå. Vi har ingen aning. Men det känns rätt för oss nu. Vi försöker utmana oss för att se vad vi kan, vad är vi kapabla att göra. Sen ska det passera vårt egna filter för vi kommer inte släppa igenom något som vi inte tycker är svinbra. Så det är inte så att vi skriver en annorlunda platta för sakens skull, utan vi vill helt enkelt se vad vi kan göra om vi öppnar upp lite.

Skriver ni låtarna ihop i bandet?

Det är i huvudsak jag och Mattis som skriver låtarna. Eller det är vi som skriver låtarna och sen sätter vi ihop det med de andra. Det har varit så sedan vi började och det har aldrig funnits något uttalat att det bara är vi två som ska skriva låtarna. Men så har det blivit och fortsatt att vara. Oftast i band så har man olika roller. Det är min erfarenhet att det är vissa som skriver, andra är intresserade av proddbiten eller har hand om andra bitar. Tror det funkar bäst så. Blir nog skitjobbigt om det är fyra ledare som drar åt olika håll.

Är det roligare att vara ute och spela eller är det mest kul i studion?

Det beror på vem i bandet man frågar. Jag tycker det är en svår fråga att ge ett rakt svar på. Tycker det är skitroligt att skriva låtar, repa dem och gå in i studion. Det är även roligt att jobba med omslagsbiten. När låten är inspelad och klar då är det som man på riktigt vet hur det blev från det att man satt med ett riff hemma. Det kan ta från ett halvår till två år innan låten blir helt färdig och släpps på skiva. Jag tycker hela biten är kul.

När en skiva är inspelad och klar vill man då börja med nästa platta?

Då är jag ganska mätt och klar med den biten. Då har man gått och haft de låtarna med sig så pass länge och sen blir det nån form av avslut där och då. Då går man direkt in i nästa fas. Dags att repa in live-biten med de här låtarna. Sen får man åka ut och testa materialet live och se hur det funkar. Det är inte alltid den bilden man har när man går in i studion stämmer överens med hur det blir live.

Låtar som ni har lagt åt sidan och som inte hamnar på en platta kan det hända att ni plockar bitar från dem till kommande låtar?

Det finns en sån bra att ha låda med gamla låtar. Den rotar vi i ibland. Sen finns det grejer som man tycker är bra där man försöker skriva klart de sista tio procenten av låten. Vi har en låt vi har hållit på med i två och ett halvt år. Den blir aldrig riktigt färdig. Så den ligger kvar i lådan medans det finns andra låtar där man plockar ur de bitar som var riktigt bra i de låtarna. Men vi tar aldrig en tidigare kasserad låt och lägger den på nästa platta, utan målet är hela tiden att nästa platta ska vara bättre än den förra. Det tycker jag att vi har lyckats med så här långt.

Nya plattan sägs komma i höst, vet du ungefär när?

Nej, inte mer än att det blir i slutet av året. Vi håller på och gör färdigt de sista bitarna på låtarna. Sen kommer vi att spela in plattan färdigt i sommar. Det blir få spelningar live i sommar då fokus ligger på plattan. Vi började skriva materialet i januari, februari i år, så det har varit en ganska tight deadline för att få ihop det. Det är också en kul utmaning och se hur det går. Hittills har vi inte haft nån skrivkramp eller nån sån utmaning. Det kommer att bli en bra spridning på låtarna. Alla kommer inte att låta som nya singeln utan långt därifrån.

Kommer plattan att även bli utgiven i fysiskt format?

Där är planen givetvis att den här också kommer att släppas på vinyl som de tidigare albumen.

När man planerar en vinyl så måste det bli en utmaning att bestämma hur låtarna ska ligga?

Under en albumproduktion så känns det som att det finns några givna bråk som ligger och väntar. Delvis vilka låtar man ska kasta, vilka man ska gå vidare med och vilka som hamnar på plattan. Lagom till att det har landat och man har spelat in så börjar nästa bråk om vilken låtordning man ska ha.