85 år sedan han kläcktes

Reklam

Jubilaren Kalle Anka (Karl Magnus Anka) dök först upp som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen 9 juni 1934. Kalle ändrade gradvis utseende och ungefär 1937 hade han fått sitt nuvarande utseende.

Två betydelsefulla tecknare av serien Kalle Anka är Al Taliaferro och Carl Barks. Al Taliaferro tecknade Kalle Anka från 1934 till 1969. Han gav oss även kusinen Mårten Gås, Farmor Anka och Kalles röda bil med registreringsnumret 313.  Barks tecknade Kalle Anka ungefär mellan åren 1948 och 1966 och förde in fler personligheter och företeelser ankans värld: Joakim von Anka, Alexander Lukas, Magica de Hex, Oppfinnar-Jocke, Kajsa Anka, Björnligan, staden Ankeborg, gröngölingskåren, m.m.

På senare år har Don Rosa klivit fram och kallas med rätta för ”Carl Barks arvtagare”. Med sin lekfulla berättarglädje är många av Rosas serier är direkta fortsättningar på Carl Barks mest kända äventyr.

 

 

Som en del i firandet av denna Disneyikon har Egmont tagit fram en digital jubileumsutgåva tillsammans Readly och det svenska ankistförbundet NAFS(k) (Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack)), en förening för de allra största Kalle-fansen. Ankisterna i NAFS(k) har valt ut sina absoluta favoritserier till den 90 sidor långa specialutgåvan, som även innehåller originalteckningar av den framstående Kalle Anka–tecknaren Vicar.
– Det är fantastiskt att äntligen få ge allmänheten en bit av den serieskatt som Disney och Egmont har lämnat efter sig under åren. Vi har tillsammans i föreningen valt ut de serier vi tycker bäst om från varje årtionde. Vi har valt ut riktiga guldkorn som inte lika ofta repriserats och hoppas att många får möjlighet att läsa Kalle, både äldre och yngre, säger Mats Nilsson, ordförande för NAFS(k)
I jubileumsutgåvan, och via Readlys magasinapp, kommer läsare exklusivt kunna ta del av nio noggrant utvalda serier från år 1958 till 2015, från kända tecknare som Dick Moores, Al Hubbard och Tony Strobl med förord av Kalle Anka-översättaren och ankisten Stefan Diös.
– Vi är exalterade över att ha fått detta digitala hyllningsnummer på plats. Det är första gången som vi har involverat fansen på det här sättet och NAFS(k) har verkligen bidragit på ett fantastiskt sätt med sin stora passion och höga kunnande om Kalle och Ankeborgsvärlden, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka på Egmont.